TIJDEN JOM KIPPOER, SJABBAT en SOEKOT
(in de regio Amsterdam)
· Het werkverbod en vasten voor Jom Kippoer (Grote Verzoendag) begint morgen, 15 september, om 19:30 uur en eindigt op 16 september om 20:35 uur.
· Sjabbat Ha’azinoe begint op vrijdag 17 september om 19:25 uur en eindigt op 18 september om 20:30 uur.
· De jomtov van Soekot (Loofhuttenfeest) begint op maandag 20 september om 19:25 uur en eindigt op woensdag 22 september om 20:20 uur. Kidoesj maken 1e avond vanaf 20:25 uur, 2e avond vanaf 20:23 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Naar sjoel op Jom Kippoer?
· Mededeling Rabbinaat: Sjemitta
· Herenmikwe erev Jom Kippoer
· Kinderen bezoeken boomgaard en imkerij voor Rosj Hasjana
· Sjioeriem: CIZ – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
· Samen fietsen voor het Alyn kinderziekenhuis
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Vacature officemanager Nederlands Israëlietisch Seminarium
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 23 september

NAAR SJOEL OP JOM KIPPOER?

In verband met de nog geldende corona-regels, dient u zich in bijna alle sjoels voor Jom Kipoer van te voren aan te melden, als u daar aan de dienst wilt deelnemen. De meeste sjoels (maar niet alle) hebben nog plaatsen vrij. U dient daarvoor met de betreffende sjoel contact op te nemen.

MEDEDELING RABBINAAT: SJEMITTA
Dit joodse jaar is het 7e jaar van de sjemitta-cyclus. Omdat in zo een jaar alles wat in Israël groeit een extra bijzondere status (kedoesja/heiligheid) heeft ten opzichte van wat in de andere zes jaren van de cyclus groeit, mogen Israëlische landbouwproducten die tijdens sjemitta groeien, alleen daar gegeten worden. Wanneer dit verbod precies geldt hangt af van het moment van groeien en het moment dat het product in de winkel komt. Dat kan dus per groente- en/of fruitsoort verschillen.
In de praktijk betekent dit momenteel dat het eten van uit Israël afkomstige groenten die nu in de Nederlandse winkels liggen, niet is toegestaan. Het rabbinaat wijst er op dat bij de aankoop van groenten die regelmatig uit Israël worden geïmporteerd, zoals aardappelen en aardbeien, maar ook bij andere groenten, u zich kunt laten informeren over het land van herkomst, indien dat niet op de verpakking zichtbaar is. Door deze oplettendheid tonen wij de band die wij voelen met ons land en de boeren die zich daar aan de sjemitta-regels houden.
Wij zullen u dit jaar regelmatig op de hoogte houden over de producten waarbij men op de sjemitta-regels dient te letten.

Het Rabbinaat wenst u een sjana towa en gemar tov.

HERENMIKWE EREV JOM KIPPOER
Wilt u erev Jom Kippoer (woensdag 15 september) gebruikmaken van het herenmikwe? Het mikwe is dan geopend van 6:00 tot 15:00 uur. Aanmelden gaat door een e-mail te sturen naar info@nihs.nl, met daarin uw naam, mobiele telefoonnummer (en natuurlijk de melding dat u gebruik wilt maken van het herenmikwe).
· Heeft u een abonnement (en heeft u dat betaald), dan ontvangt u een sms-bericht met daarin de dan geldende toegangscode.
· Heeft u geen abonnement, dan ontvangt u op uw mobiele telefoon een Tikkie met een betaalverzoek (voor 7 euro). Na betaling, ontvangt u bericht met daarin de toegangscode.

Strikte regels
Corona is nog niet voorbij en de NIHS blijft er alles aan doen om te voorkomen dat iemand in of rond een van onze activiteiten/gebouwen besmet raakt. Ook voor het mikwe houden we daarom vast aan de regels rond afstand, hygiëne etc. Bij de ingang van het herenmikwe vindt u de instructies rond gebruik van badslippers, schoonmaken na gebruik, afstand houden etc.
Er mogen maximaal twee bezoekers gelijktijdig in de binnenruimte aanwezig zijn (één persoon maakt gebruik van het bad; de ander kan vast een douche nemen). Houd u ook als u buiten wacht aan de anderhalve meter-regel. Wij drukken u op het hart deze instructies op te volgen; het is in het belang van anderen én van uzelf.

KINDEREN BEZOEKEN BOOMGAARD EN IMKERIJ VOOR ROSJ HASJANA

Op zondag 5 september was er een leuke en leerzame ochtend geregeld voor de kinderen. In het kader van Rosj Hasjana zijn we met een grote groep kinderen naar de Fruittuin van West getrokken. Het weer was heerlijk. De docenten van het zondagonderwijs gaven vertelden over Rosj Hasjana. Daarna gingen de kinderen met een gids de natuur in. Eerst een bezoekje bij de bijenkorven.

De Fruittuin van West heeft 5 bijenkorven met wel 20.000 – 50.000 bijen. De gids vertelde een heleboel over bijen, en de kinderen mochten ook vragen stellen; ze hadden er erg veel! Daarna liepen we langs bessen, pompoenen en allerlei fruitbomen tot we bij de appelbomen kwamen. De gids liet zien hoe je de vruchten op de juiste manier kon plukken zonder de bomen te schaden. Toen mochten de kinderen zelf appels voor Rosj Hasjanna plukken. Tot slot kwam iedereen bij elkaar om samen nog een glaasje biologische appelsap te drinken. Met de appels in de hand en de nieuwe verworven kennis zijn de kinderen met veel enthousiasme het nieuwe joodse jaar begonnen!

Met de appels in de hand en de nieuwe verworven kennis zijn de kinderen met veel enthousiasme het nieuwe joodse jaar begonnen!

SJIOERIEM VIA ZOOM
· Georganiseerd door de CIZ: Samen leren De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke zondagavond om 20:00 uur een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Komende zondag, 19 september leert Jacques de Leeuwe voor.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
De sjioeriem beginnen weer op 3 oktober a.s.

· Daf Yomi
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

o 2 september / 25 elloel zijn we gestart met Betza (39 dagen) – Halachot van de Jamiem Toviem
o 11 oktober / 5 chesjwan starten we met Rosj Hasjana (34 dagen) – Halachot van Rosj Hasjana
o 14 november / 10 kislew starten we met Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
o 14 december / 10 tewet starten we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
o 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
o 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha’regel Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

SAMEN FIETSEN VOOR HET ALYN KINDERZIEKENHUIS
De Eroev Ride is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij wordt gefietst ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem. Steeds meer mensen beleven plezier aan deze toertocht, zeker sinds die is uitgebreid met een kortere route, bestemd voor ‘gewone fietsers’. Dit jaar is de Eroev Ride op zondagochtend 19 september. U kunt kiezen uit drie afstanden:

Eroev Amsterdam City Ride (28 km)
Deze tocht is geschikt voor het hele gezin; de kleintjes kunnen immers achterop. Vooraf en tijdens de rit krijgt u van kenners informatie over de eroev. Ook komt u langs Joodse begraafplaatsen en ook daar staan mensen die u meer kunnen vertellen. Start tussen 10:00 en 10:30 uur

Eroev Amsterdam Ride (58 km)
Voor de geoefende fietser en/of beginnende wielrenner. Start om 8:30 uur

Eroev Amsterdam XL Ride (100 km)
Voor de getrainde wielrenner.
Start om 8:30 uur

Rond 12:30 uur verwachten we dat iedereen over de finish is. Vanaf 12:00 uur staat er voor de fietsers een lunch (falafel) klaar.

U kunt zich nú inschrijven!

Alle informatie over de Eroev Ride vindt u hier. Direct inschrijven kan via deze link.

Ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis
De inschrijfkosten (€ 50,-) komen volledig ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem.

 

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Een klein laagje zuiver water – Jom Kippoer gedachte

We zijn in de week van Jom Kippoer. Op weg daarnaartoe neem ik u eerst even mee naar het mikwe en kom dan weer terug bij Jom Kippoer.

Sommige mannen gaan voor Rosj Hasjana en/of Jom Kippoer in het mikwe (rituele bad). Anderen doen dit iedere sjabbat of zelfs dagelijks. Vrouwen gaan o.a. na de menstruatie en een zwangerschap naar het mikwe. Kosjer servies dat van een niet-joodse eigenaar is geweest wordt in een zogenaamd keliem-mikwe ondergedompeld. Het mikwe voor personen bevindt zich bij sjoel Amstelveen, voor voorwerpen in het JCC.

Het water in het mikwe moet gebaseerd zijn op natuurwater. Er zijn verschillende manieren om dat te bewerkstelligen. Het kan bij voorbeeld door regenwater via een speciaal geconstrueerde buis vanaf het dak in een reservoir te laten stromen. Naast dit reservoir is het rituele bad, dat met kraanwater (dat regelmatig wordt ververst) wordt gevuld. Kraanwater wordt echter niet als natuurwater beschouwd. Maar door het water in het rituele bad in verbinding te brengen met het regenwater in het reservoir, krijgt het volgens de halacha de status van kosjer mikwe-water. Die verbinding mag minimaal zijn. Feitelijk is een haarbreedte al genoeg (zie Sjoelchan Aroech Yore De’a 201:53).

Ongelofelijk wat de halacha ons hier leert. Een minuscule verbinding met iets wat ritueel rein is, kan iets wat in dit opzicht onrein is rein maken. Omdat de halacha ̶ die betrekking heeft op de materiële wereld ̶ een reflectie is van de spirituele wereld, kan dit principe ook voor Jom Kipoer worden toegepast.

Onze geleerden vertellen in Midrasj Rabba (Sjir Hasjirim 5:2) dat als wij een opening maken voor tesjoewa (inkeer) ter grootte van het oogje van een naald, Hashem dan een opening maakt zo groot als de opening van een zaal.

De maggid van Kuznitz wist zo een opening te maken. Hij zei eens het volgende op Kol Nidre avond: “Hashem, waarom bent U niet blij met ons?” Vervolgens noemde hij een groot aantal tsadikiem op. Tenslotte zei hij: “Hashem, als de verdiensten van deze mensen niet genoeg zijn en U vindt dat wij als volk niet voldoende tot inkeer zijn gekomen, mag dan mijn beperkte tesjoewa vergeving geven voor het hele Joodse volk. Een moment later wendde hij zich om en zei verheugd: “Hashem heeft gezegd dat hij ons vergeven heeft.” De chassidische legende vertelt ons dat toen de Rebbe van Rizhin dit hoorde hij zei: “Het moet wel zo zijn dat de maggid van Kuznitz dit van Hashem zelf heeft gehoord, anders was hij niet zo blij geweest.” (Uit Twerski on Machzor Jom Kippoer, blz. 56-57).

Dit verhaal komt misschien wat wonderlijk over. Maar de boodschap is dezelfde, het gaat om die ene kleine (extra) verbinding met G-d die zoveel teweeg kan brengen. Hoe velen onder ons hebben ook niet op die manier een eigen Jom Kippoer herinnering in de vorm van een mooi moment tijdens de dienst meegemaakt. Dat kan een bijzondere drosje (toespraak) zijn geweest, een heel mooi gezongen stukje of het staan naast een (groot)vader of kind in sjoel. Alles krijgt op Jom Kippoer een bijzondere connotatie. Dat zijn momenten die in onze nesjomme opgesloten zitten en die zorgen voor een bijzondere verbinding en warmte.

Als u deze week tijdens ne’ila sjeimes mee zegt, berg dan iets uit die Jom Kippoer in uw hoofd en uw hart op en neem het mee voor de rest van het jaar. Dat is uw kleine laagje zuiver water, dat u door het hele jaar heen steeds met boven kan verbinden

Een makkelijke vasten en een mooie Jom Kippoer toegewenst.

Rabbijn S. Katz

MAZAL TOV

Dierbare allen,

Chower-titel
Afgelopen sjabbat heeft Danny Elburg van het rabbinaat de chower-titel gekregen. Van harte mazal tov hiermee.
Een chower-titel is een joods-religieuze eretitel en kan door het rabbinaat worden uitgereikt aan personen met een uitgebreide joodse kennis, die deze in de praktijk brengen en een uitzonderlijke staat van dienst hebben ten behoeve van de kehilla waarin zij wonen.

Bij deze wens ik u een goede vasten, inspirerende tefillot (gebeden) en een gezonde aanbijt. Met een vriendelijke en warme groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06-52328065

VACATURE NEDERLANDS ISRAELIETISCH SEMINARIUM

Het Nederlands-Israëlietisch Seminarium (NIS) zoekt een

Allround office-manager (0,4 FTE)

Taken: organiseren, presenteren van data, bijhouden website.
De complete vacaturetekst vindt u op: https://www.niseminarium.org/vacatures.html

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op dinsdag 23 september. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen