BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 27 augustus, (in de regio Amsterdam) om 19:25 uur en eindigt op 28 augustus om 21:21 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Selichotdiensten
· Zondag aanstaande: Open dag Joods zondagonderwijs
· Kinderactiviteit: naar de imker en appels plukken
· Herenmikwe erev Rosj Hasjana en erev Jom Kippoer
· Sjoel Beth Shalom met de Hoge Feestdagen
· Sjioeriem: CIZ – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
· Eroev Ride Amsterdam, nu extra leuk voor ‘gewone’ fietsers
· In memoriam Lou Brilleslijper
· QR-code helpt op Muiderberg graflocatie eenvoudig te vinden
· Zichron Menachem
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op 2 september

SELICHOTDIENSTEN
Aanstaande motsa’e sjabbat, 28 augustus, zijn er de volgende selichotdiensten:
· AMOS – 22:00 uur,
in het Moadon. In samenwerking met Bne Akiwa en onder leiding van Sacha van Ravenswade. Er wordt begonnen met ma’ariev en een feestelijke havdala.
· Nidche Israel Jechanes – 23:45 uur, Synagoge Nieuwe Kerkstraat 149. Met inleidende toespraak van rabbijn Ya’akov Ball (Engelstalig).

 

Aanstaande zondag, 29 augustus, start het nieuwe schooljaar van de Joodse lessen die de NIHS voor de kinderen (van 3 tot 14 jaar) verzorgt. We beginnen met een Open dag! Wilt u uw kind(eren) kennis laten maken met onze lesmethode, waarbij de kinderen wekelijks op een leuke manier leren over de Joodse tradities?

 

Laat hem/haar/hen dan gratis en vrijblijvend meedoen aan deze eerste les. De klassen zijn ingedeeld per leeftijd én niveau. Dus ook voor kinderen die weinig of geen basiskennis hebben.
Aanmelden voor de Open dag via onderwijs@nihs.nl. Locatie en tijden worden bekend gemaakt na aanmelding. Voor vragen kunt u terecht bij onze onderwijscoördinator, Yael Ball, via y.ball@nihs.nl.

KINDERACTIVITEIT: NAAR DE IMKER EN APPELS PLUKKEN

Voor je het weet, is het alweer Rosj Hasjana. Ook dit jaar organiseert de Joodse Gemeente Amsterdam in de aanloop naar het nieuwe jaar een vrolijke activiteit voor alle Joodse kinderen. Op zondag 5 september gaan we, van 10:00 tot 12:00 uur, appels plukken in een boomgaard en bezoeken we een imkerij waar honing wordt gemaakt. Ook leren de kinderen over Rosj Hasjana. Ieder kind mag een zak vol biologische appels plukken om mee naar huis te nemen. Deze activiteit is gratis en alle kinderen (3 tot 14 jaar) zijn welkom.
Aanmelden t/m 31 augustus door een e-mail te sturen naar activiteiten@nihs.nl. Vermeld de naam/namen van uw kind(eren) en de leeftijd(en). Dan ontvangt u een e-mail met de locatie.

HERENMIKWE OP EREV ROSJ HASJANA EN EREV JOM KIPPOER
Wilt u erev Rosj Hasjana (maandag 6 september) en/of erev Jom Kippoer (woensdag 15 september) gebruikmaken van het herenmikwe? Het mikwe is dan geopend van 6:00 tot 15:00 uur. Aanmelden gaat door een e-mail te sturen naar info@nihs.nl, met daarin uw naam, mobiele telefoonnummer (en natuurlijk de melding dat u gebruik wilt maken van het herenmikwe).

· Heeft u een abonnement (en heeft u dat betaald), dan ontvangt u een sms-bericht met daarin de dan geldende toegangscode.
· Heeft u geen abonnement, dan ontvangt u op uw mobiele telefoon een Tikkie met een betaalverzoek (voor 7 euro). Na betaling, ontvangt u bericht met daarin de toegangscode.

Strikte regels
Corona is nog niet voorbij en de NIHS blijft er alles aan doen om te voorkomen dat iemand in of rond een van onze activiteiten/gebouwen besmet raakt. Ook voor het mikwe houden we daarom vast aan de regels rond afstand, hygiëne etc. Bij de ingang van het herenmikwe vindt u de instructies rond gebruik van badslippers, schoonmaken na gebruik, afstand houden etc.
Er mogen maximaal twee bezoekers gelijktijdig in de binnenruimte aanwezig zijn (één persoon maakt gebruik van het bad; de ander kan vast een douche nemen). Houd u ook als u buiten wacht aan de anderhalve meter-regel. Wij drukken u op het hart deze instructies op te volgen; het is in het belang van anderen én van uzelf.

SJOEL BETH SHALOM MET DE HOGE FEESTDAGEN
Sjoel Beth Shalom houdt zijn diensten met Rosj Hasjana en Jom Kippoer in het NH Hotel. Voor alle diensten zijn nog zitplaatsen beschikbaar. De anderhalve meter afstand en andere coronamaatregelen worden in acht genomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via e-mail: info@sjoelbethshalom.nl of telefonisch: 020 642 56 84.

 

SJIOERIEM VIA ZOOM
· Georganiseerd door de CIZ: Samen leren
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke zondagavond om 20:00 uur een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Komende zondag, 29 augustus leert Jacques de Leeuwe voor; het onderwerp: Rosj Hasjana.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL

De Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

· Daf Yomi
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende zeven (kleine) masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:
o Op 9 juli / 29 tammoez zijn we begonnen met masechet Soeka – Halachot van Soekot – en deze leren we 55 dagen; de laatste is op 1 september
o 2 september / 25 elloel: starten we met Betza (39 dagen) – Halachot van de Jamiem Toviem
o 11 oktober / 5 chesjwan: Rosj Hasjana (34 dagen) – Halachot van Rosj Hasjana
o 14 november / 10 kislew: Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
o 14 december / 10 tewet: Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
o 14 januari / 12 sjewat: Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
o 11 februari / 10 adar 1: Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

 

DE EROEV RIDE – OOK GENIETEN VOOR ‘GEWONE’ FIETSERS
De Eroev Ride is een jaarlijks terugkerend evenement, waar velen plezier aan beleven, zeker sinds deze tocht is uitgebreid met een toertocht bestemd voor ‘gewone fietsers’. Dit jaar vindt de Eroev Ride plaats op zondagochtend 19 september. De start is om 8:30 uur (voor de gewone fietsers tussen 10:00 en 10:30 uur), rond 12:30 verwachten we dat iedereen over de finish is.

U hoeft geen wielrenner te zijn om mee te doen aan de Eroev Ride. Ook stadsfietsers zullen volop genieten van deze tocht. Vooraf en tijdens de rit krijgt u informatie over de eroev, verteld door kenners uit de Joodse gemeenschap, onder wie rabbijn Shmuel Katz. De fietstocht voert u dit keer ook langs Joodse begraafplaatsen en ook daar staan mensen die u meer kunnen vertellen.

 

Kiezen uit 3 afstanden:
o De Eroev Amsterdam City Ride (28 km) – een stadstocht voor gewone ‘fietsers’ langs delen van de eroev en Joodse bezienswaardigheden
o De Eroev Amsterdam Ride (58 km)
o De Eroev Amsterdam XL Ride (100 km)

Ter afsluiting is er een lunch (falafel) voor de fietsers. Die lunch staat klaar vanaf 12:00, zodat ieder ruim op tijd klaar is voor de onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument, die om 14:00 wordt uitgezonden bij de NPO.

 

Ook dit keer fietsen we ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem. De inschrijfkosten (€ 50,-) komen dan ook volledig ten bate van dit ziekenhuis. Alle informatie over de Eroev Ride vindt u hier. Direct inschrijven kan via deze link .

IN MEMORIAM LOU BRILLESLIJPER
Al hakateef
Als u deze regels onder ogen krijgt is het twee weken geleden dat de heer Lou (Jehoeda) Brilleslijper deze wereld op 84-jarige leeftijd verliet. De heer Brilleslijper was een bijzondere man, een Amsterdammer in hart en nieren. Hij was ook iemand die de ontwikkeling van de Joodse Gemeente vanaf de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog helemaal heeft meegemaakt. Zijn ouders waren, zoals dat toen heette, ‘ambtenaren’ van de NIHS. Hij groeide op in een Joods huis, van waaruit met hart en ziel alles werd gedaan om de Joodse gemeenschap weer op te bouwen en te laten bloeien. Ook de heer Brilleslijper zelf heeft, samen met zijn echtgenote, veel bijgedragen aan onze gemeenschap. Voor kleine en grote dingen kon altijd een beroep op hen worden gedaan. Ook was en is huize Brilleslijper een ankerplaats voor velen.

De heer Brilleslijper was ook een trouw lid van de chewra kadisja, de groep mensen die onze doden klaarmaakt voor de lewaja (begrafenis). Leden van de chewra kadisja krijgen bij hun lewaja een speciaal eerbetoon. Tijdens hun leven doen ze alles met gepaste stilte en bescheidenheid. Bij hun overlijden wordt de kist op de schouders naar buiten gedragen, waarbij de woorden al hakateef (op de schouders) worden uitgeroepen. Ook worden de leden van onze chewra kadisja op een speciale rij begraven op Muiderberg. Zij die bij leven voor anderen de laatste zorg regelden, zijn daar weer samen.

Er was nóg iets dat opviel bij de lewaja. Door twee familieleden werd gememoreerd dat Lou Brilleslijper een bepaald liedje heel bijzonder vond, een liedje dat zijn oorsprong vindt in een tekst van Rav Nachman van Breslav (1772-1810). Nu is het Breslau van eind achttiende eeuw een beetje ver van de Obrechtstraat van de jaren vijftig waarin Lou Brilleslijper is opgegroeid. Maar dat is het ‘m nou net. Lou Brilleslijper was als het ware een brug tussen die twee werelden.
Het liedje vertelt dat, ook al voelt en lijkt men nog zo verlaten van en door Hasjem, men Hem ook dan kan tegenkomen. G-d is namelijk overal en altijd te vinden. Lou kreeg dat besef mee van zijn ouders en gaf dit op zijn beurt door aan zijn kinderen en kleinkinderen. Als je de ziel van een liedje met je meedraagt, dan wordt het liedje een deel van jou.

Dat G-d zich soms verbergt, lezen we ook over twee weken in de Tora op de sjabbat direct na afloop van de sjelosjiem van de heer Brilleslijper. G-d kondigt daar (Dewariem 31:18) aan dat Hij Zich zal verbergen. Maar, zo zegt rabbijn Mozes Schreiber (1762-1839), die bekend is als de Chatam Sofer: “Het is aan ons of G-d Zich echt verborgen houdt.” Want als we onze dagen vullen met Tora en mitswot, dan is er geen duisternis; dan is er volop licht. Voor de heer Lou Brilleslijper gold wat in psalm 27:4 staat: “Dat ik in het huis van de Eeuwige mag wonen zolang ik leef.” Al die mitswot, al die jaren zo intens en mooi Joods geleefd, die maken dat we kunnen zeggen dat die pasoek zeker van toepassing is op Lou Brilleslijper.

Wij wensen de hele familie Brilleslijper, hier en in Israël, veel troost en sterkte toe. Mogen de volgende generaties steeds doorgaan op de door hem ingeslagen weg. En moge zijn ziel gebundeld zijn in de bundel van het eeuwige leven.

Rabbijn Shmuel Katz

 

QR-CODE OP MUIDERBERG OM GRAFLOCATIE TE VINDEN
Niet iedereen kan op de begraafplaatsen-app van de NIHS even makkelijk vinden waar iemand precies begraven ligt. Als service hebben we nu op de begraafplaats Muiderberg op drie locaties een paaltje geplaatst met daarop een QR-code. Als u de code scant met uw smartphone, dan is het graf dat u zoekt eenvoudig te vinden. U vindt deze paaltjes bij de hoofdingang, bij het hoofdgebouw en bij het metaheerhuis.

 MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 2 september. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen