BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 20 augustus, (in de regio Amsterdam) om 19:25 uur en eindigt op 21 augustus om 21:38 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Nog 1 keer High tea in Beth Shalom
· Kinderactiviteit: naar de imker en appels plukken
· Open dag Joods zondagonderwijs op 29 augustu
· Sjioeriem: CIZ – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
· Op de koffie met de CIZ
· QR-code helpt op Muiderberg graflocatie eenvoudig te vinden
· Eroev Ride Amsterdam, nu extra leuk voor ‘gewone’ fietsers
· Bestel nu uw loelav
· Zichron Menachem
· Rosj Hasjana-actie Stichting Gilat
· Webinar VBV via Zoom (22 augustus)
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op 26 augustus

NOG 1 KEER HIGH TEA IN BETH SHALOM


KINDERACTIVITEIT: NAAR DE IMKER EN APPELS PLUKKEN

Voor je het weet, is het alweer Rosj Hasjana. Ook dit jaar organiseert de Joodse Gemeente Amsterdam in de aanloop naar het nieuwe jaar een vrolijke activiteit voor alle Joodse kinderen. Op zondag 5 september gaan we, van 10:00 tot 12:00 uur, appels plukken in een boomgaard en bezoeken we een imkerij waar honing wordt gemaakt. Ook leren de kinderen over Rosj Hasjana. Ieder kind mag een zak vol biologische appels plukken om mee naar huis te nemen. Deze activiteit is gratis en alle kinderen (3 tot 14 jaar) zijn welkom.
Aanmelden t/m 31 augustus door een e-mail te sturen naar activiteiten@nihs.nl. Vermeld de naam/namen van uw kind(eren) en de leeftijd(en). Dan ontvangt u een e-mail met de locatie.

OPEN DAG JOODS ZONDAGONDERWIJS

 

Op zondag 29 augustus begint het nieuwe schooljaar en starten de Joodse lessen die de NIHS voor de kinderen (van 3 tot 14 jaar) verzorgt. We beginnen met een Open dag!

 

Wilt u uw kind(eren) kennis laten maken met onze lesmethode, waarbij de kinderen wekelijks op een leuke manier leren over de Joodse tradities? Laat hem/haar/hen dan gratis en vrijblijvend meedoen aan deze eerste les. De klassen zijn ingedeeld per leeftijd én niveau. Dus ook voor kinderen die weinig of geen basiskennis hebben. Aanmelden voor de Open dag via onderwijs@nihs.nl. Locatie en tijden worden bekend gemaakt na aanmelding. Voor vragen kunt u terecht bij onze onderwijscoördinator, Yael Ball, via y.ball@nihs.nl.

SJIOERIEM VIA ZOOM
· Georganiseerd door de CIZ: Samen leren
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke zondag een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Komende zondag, 22 augustus is die om 20:15 uur (een kwartier later dan gebruikelijk!), Rabbijn Ies Vorst leert voor; het onderwerp: Hoe chaj elloel chajoet aan elloel geeft.’
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
De sjioeriem van Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL gaan, na de zomerstop, ook weer van start. Op zondag 22 augustus / 14 elloel wordt de draad weer opgepakt.


· Daf Yomi
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende zeven (kleine) masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:
o Op 9 juli / 29 tammoez zijn we begonnen met masechet Soeka – Halachot van Soekot – en deze leren we 55 dagen; de laatste is op 1 september
o 2 september / 25 elloel: starten we met Betza (39 dagen) – Halachot van de Jamiem Toviem
o 11 oktober / 5 chesjwan: Rosj Hasjana (34 dagen) – Halachot van Rosj Hasjana
o 14 november / 10 kislew: Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
o 14 december / 10 tewet: Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
o 14 januari / 12 sjewat: Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
o 11 februari / 10 adar 1: Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

OP DE KOFFIE MET DE CIZ
Op woensdag 25 augustus om 10:30 uur is er weer een ‘Op de koffie’ Zoom-bijeenkomst van de CIZ, waarbij ieder vanuit de eigen gemakkelijke stoel met een kopje koffie of thee en misschien ook nog een koekje erbij, elkaar kan spreken. Ook u bent van harte welkom.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 835 4896 4388 – Passcode: opdekoffie

QR-CODE OP MUIDERBERG OM GRAFLOCATIE TE VINDEN

 

Niet iedereen kan op de begraafplaatsen-app van de NIHS even makkelijk vinden waar iemand precies begraven ligt. Als service hebben we nu op de begraafplaats Muiderberg op drie locaties een paaltje geplaatst met daarop een QR-code. Als u de code scant met uw smartphone, dan is het graf dat u zoekt eenvoudig te vinden. U vindt deze paaltjes bij de hoofdingang, bij het hoofdgebouw en bij het metaheerhuis.

 

DE EROEV RIDE – OOK GENIETEN VOOR ‘GEWONE’ FIETSERS
De Eroev Ride is een jaarlijks terugkerend evenement, waar velen plezier aan beleven, zeker sinds deze tocht is uitgebreid met een toertocht bestemd voor ‘gewone fietsers’. Dit jaar vindt de Eroev Ride plaats op zondagochtend 19 september. De start is om 8:30 uur (voor de gewone fietsers tussen 10:00 en 10:30 uur), rond 12:30 verwachten we dat iedereen over de finish is.

U hoeft geen wielrenner te zijn om mee te doen aan de Eroev Ride. Ook stadsfietsers zullen volop genieten van deze tocht. Vooraf en tijdens de rit krijgt u informatie over de eroev, verteld door kenners uit de Joodse gemeenschap, onder wie rabbijn Shmuel Katz. De fietstocht voert u dit keer ook langs Joodse begraafplaatsen en ook daar staan mensen die u meer kunnen vertellen.

U kunt zich nú inschrijven!

 

U kunt kiezen uit 3 afstanden:
o De Eroev Amsterdam City Ride (28 km) – een stadstocht voor gewone ‘fietsers’ langs delen van de eroev en Joodse bezienswaardigheden
o De Eroev Amsterdam Ride (58 km)
o De Eroev Amsterdam XL Ride (100 km)

Ter afsluiting is er een lunch (falafel) voor de fietsers. Die lunch staat klaar vanaf 12:00, zodat ieder ruim op tijd klaar is voor de onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument, die om 14:00 wordt uitgezonden bij de NPO.

 

Ook dit keer fietsen we ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem. De inschrijfkosten (€ 50,-) komen dan ook volledig ten bate van dit ziekenhuis. Alle informatie over de Eroev Ride vindt u hier. Direct inschrijven kan via deze link.

BESTEL NU UW LOELAV

 

Ook dit jaar kunt u uw arba’a miniem set weer bestellen via deze webshop: https://sukkaheurope.nl/shop/arbaminim/arba-minim-nik/, aanbevolen door het NIK.

 

De etrog, hadassiem (behalve de hadassiem voor kinderen) en loelaviem zijn onder het hechsher van het Beth Din van Raw S. Wozner (Harav Stern of Harav Brandsdorfer). Selecteer de gewenste producten en betaal online via iDeal, Paypal, creditcard of bankoverschrijving. Bestellen kan tot en met 24 augustus.

Let goed op bij het bestellen
U krijgt geleverd wat u heeft besteld. Wijzigen van uw bestelling tijdens het afhalen is niet meer mogelijk. Let dus op dat als u een etrog met pitam wenst, u deze ook bestelt! Kijk tijdens het bestellen goed op het scherm naar alle mogelijkheden.

Ophalen of laten bezorgen
U kunt ervoor kiezen om uw bestelling te laten bezorgen per postpakket of deze zelf op te halen. Ophalen in het JCC op: zaterdagavond 18 september tussen 21:00 uur en 24:00 uur of zondag 19 september tussen 10:00 uur en 14:00 uur of tussen 16:00 en 21:00 uur.

De verkoop van de arba miniem vindt plaats in het JCC, in overeenstemming met de richtlijnen en beperkingen rond het corona-virus.

Wat als u niet tijdig heeft besteld?
Heeft u, om welke reden ook, niet tijdig besteld en betaald, dan wordt er ook niets voor u in Israël besteld. Wellicht zijn er toch voldoende loelaviem beschikbaar (er is altijd een marge voor bederf of pasoel zijn). Zekerheid heeft u echter niet en u kunt pas afhalen als de anderen hun bestelling hebben ontvangen. In dit geval kunnen de prijzen afwijken van die op de website vermeld staan.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen SukkahEurope per e-mail sukkaheuropeNL@gmail.com of telefonisch: 06 2487 8975.

 

ROSJ HASJANA-ACTIE STICHTING GILAT
Chronisch zieke kinderen, die intensieve behandelingen moeten ondergaan, hebben het allesbehalve makkelijk. En sinds de corona-pandemie hebben deze kinderen het nóg zwaarder.

 

Maandenlang moesten velen op hun ziekenhuiskamer blijven met de deur gesloten. Ook de mogelijkheid tot bezoek was sterk beperkt. De Stichting Gilat haalde hen, met online programma’s, een beetje uit het sociaal isolement en bood troost op veilige afstand.

Nu de meeste kinderziekenhuizen hun beleid versoepelen, kan Stichting Gilat de theaterdeuren gelukkig weer (her)openen. En ook dit jaar is er een Rosj Hasjana-actie.

Door het kopen van een Rosj Hasjana-certificaat á € 18,00 via info@gilat.nl draagt u bij aan het verlichten van de last die deze kleine patiënten ondervinden.

Namens de kinderen en de familieleden: dank voor uw hulp. Sjana Tova!

VBV-WEBINAR VIA ZOOM: TUSSENSTATION OF EINDSTATION?
Op zondag 22 augustus om 11:00 uur is er een webinar via Zoom van het VBV (Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers). Het betreft een voordracht door Herman en Annelies van Rens-Wilms met als titel: Tussenstation of eindstation? Cosel, een onderbelicht WOII-verhaal.
Tussen 29 augustus en 10 december 1942 werden 18 deportatietreinen die vanuit Westerbork op weg waren naar Auschwitz-Birkenau, tot stilstand gebracht in het stadje Cosel in Opper-Silezië. Zo’n 3.500 Joodse mannen en jongens werden hier met geweld gescheiden van hun gezinnen en tewerkgesteld in dwangarbeiderskampen in de regio. Nog geen 200 van hen overleefden. Onder de slachtoffers was een grote groep Limburgse Joden.
Herman en Annelies van Rens-Wilms deden onderzoek naar wat zich heeft afgespeeld rond Cosel. Zij beschreven de gang van de mannen en jongens door meer dan honderd dwangarbeiderskampen, hun zware strijd om te overleven, hun pogingen om mens te blijven, de 'dodenmarsen' en hoe dwangarbeid tot Vernichtung durch Arbeit werd. Wilt u dit webinar via Zoom bijwonen? Stuur dan een e-mail naar info@vbvinfo.nl. De inlogcode en overige informatie wordt u dan toegezonden.
Meer informatie over het historisch werk van het echtpaar Van Reens vindt u via deze link.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Terug naar school
Als ik ’s ochtends uit sjoel naar huis fiets, maak ik regelmatig een klein ommetje via de Kalfjeslaan. In de vakantie is het daar zo vroeg op de dag erg rustig, maar als de scholen weer open zijn, kom ik daar de kinderen tegen die op weg zijn naar het JBO of het Cheider.

Mag ik u vandaag meenemen naar een andere school, die van koning David? Ik bedoel niet de Koning David School in Ede, Birmingham of Johannesburg, maar naar de Koning David School waar we allemaal toegang toe hebben, namelijk naar de psalmen (tehilliem). Wat leert koning David ons in die school?

In psalm 127:4 heeft koning David het over de kinderen die zijn als een pijl in de hand van een machtige man. In de volgende psalm vergelijkt hij kinderen met een olijvenscheut rondom de tafel. Wat is de boodschap van die pijl en die olijf? Ik zal proberen dat uit te leggen aan de hand van wat de Frankfortse rabbijn Samson Rafael Hirsch z”l (1808-1888) hierover schrijft.

Om een pijl doel te laten treffen, moet je hem nauwkeurig richten en de juiste hoeveelheid energie meegeven. Zo is het ook met kinderen. Het opvoeden van kinderen is veeleisender dan het koken van een avondmaaltijd, het zorgen voor kleren en een warm bed. Het is een proces waarbij de opvoeders zich ervan bewust moeten zijn dat, als ze niet goed richten of er de niet de juiste kracht achter zetten, het doel niet wordt bereikt.

De scheut van een boom moet met zorg worden behandeld, zodat hij goed kan gedijen en vruchtvol zijn. Een olijfboom heeft daarbij een bijzondere eigenschap. Deze boom heeft altijd groene blaadjes, is als het ware altijd jeugdig en in bloei. Zo moeten we ook onze kinderen steeds met zorg en liefde omringen. Onze energie in hun richting mag niet verslappen, we moeten altijd positief en betrokken zijn. Dit is hoe Rabbijn Hirsch de woorden van koning David uitlegt. Dat is de les van de school van koning David.

Dit overdenkend, schoot me nog iets anders te binnen. U weet dat we in het Hebreeuws ook werken met gematrija, de getalswaarde van woorden. De getalswaarde van het woordje voor pijl, חץ, is 98. De getallenwaarde van het woordje voor olijf, זית, is 417. Als je deze twee getallen bij elkaar optelt, kom je op 515. Dat is ook de getalswaarde van het eerste woord van de tweede parsja van het boek Dewariem, ואתחנן. De betekenis: ‘Ik vroeg Hasjem om een gunst.’ Als we het idee van de pijl en de olijf in praktijk brengen, mogen we Hasjem vragen ons ook daarbij echt te helpen.

Het is bijna half augustus, de dagen worden al weer korter, het is elloel, we blazen op de sjofar. Voor we het weten zullen de bomen aan de Kalfjeslaan weer kaal zijn. En die kinderen? De kinderen blijven de hele winter, ook als het sneeuwt en vriest, dankzij hun ouders en leraren het altijd volle en frisse gedachtengoed van de school van koning David uitstralen.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboorte
Grootouders Wim & Elly van Dijk van harte mazal tov met de geboorte van jullie lieve kleinzoon Naftoli van Dijk te Jeroesjalajim, zoontje van Doedi & Lilly van Dijk en broertje van Henne. Mogen jullie hem in goede gezondheid zien opgroeien en veel nachas van hem beleven, omein!

Daniel & Mirjam van Praag van harte mazal tov met de geboorte van jullie lieve kleinzoon, zoontje van Channy & Benjamin Kirenberg te Beth Shemesj. Mogen jullie hem in goede gezondheid zien opgroeien en veel nachas van hem beleven, ameen!

Bar mitswa
Joël Erwteman en Natalya Godschalk-Erwteman van harte mazal tov met de bar mitswa van jullie lieve zoon Shai Erwteman. Grootouders Moshe Godschalk, Theodor & Eefje Erwteman een grote mazal tov met deze simcha. Mogen jullie Shai in goede gezondheid zien opgroeien en veel nachas van hem beleven, ameen!

Lennard & Karen Sanders-Benegmos van harte mazal tov met de bar mitswa van jullie lieve zoon Jack Eytan Sanders, samen met grootouders Gerard & Marianne Sanders-Hekster, alsook zijn broertje Max. Mogen jullie hem in goede gezondheid zien opgroeien en veel nachas van hem beleven, ameen!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06 5232 8065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 26 augustus. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

 
 

Deze pagina delen