www.nihs.nl

 

 

 

BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 30 juli, (in de regio Amsterdam) om 20:00 uur en eindigt op 31 juli om 22:25 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Inschrijven voor zondagonderwijs
· Eroev Ride Amsterdam, nu extra leuk voor ‘gewone’ fietsers
· Sjabbatdiensten Sjoel Beth Shalom hervat · Sjioeriem: CIZ – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
· Op de koffie met de CIZ: 11 augustus
· QR-code helpt op Muiderberg graflocatie eenvoudig te vinden
· Derde videojournaal renovatie RAS-sjoel
· Bestel nu uw loelav
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Nieuwsbrief in de zomerperiode – Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal

LAATSTE MOGELIJKHEID TOT INSCHRIJVEN MET KORTING VOOR ZONDAGONDERWIJS

De afdeling Onderwijs van de Joodse Gemeente Amsterdam verzorgt op zondagochtend Joodse les voor kinderen. Er wordt op speelse wijze geleerd en er zijn creatieve activiteiten rond de Joodse feestdagen. Als u uw kind(eren) vóór 1 augustus inschrijft voor het nieuwe schooljaar, dan ontvangt u 10 procent korting.Volgt uw kind nog geen zondagonderwijs bij de NIHS en heeft u interesse? Inschrijven kan via deze link. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze onderwijscoördinator Yael Ball via y.ball@nihs.nl.

DE EROEV RIDE – OOK GENIETEN VOOR ‘GEWONE’ FIETSERS
De Eroev Ride is een jaarlijks terugkerend evenement, waar velen plezier aan beleven, zeker sinds deze tocht is uitgebreid met een toertocht bestemd voor ‘gewone fietsers’. Dit jaar vindt de Eroev Ride plaats op zondagochtend 19 september. De start is om 8:30 uur (voor de gewone fietsers tussen 10:00 en 10:30 uur), rond 12:30 verwachten we dat iedereen over de finish is.

U hoeft geen wielrenner te zijn om mee te doen aan de Eroev Ride. Ook stadsfietsers zullen volop genieten van deze tocht. Vooraf en tijdens de rit krijgt u informatie over de eroev, verteld door kenners uit de Joodse gemeenschap, onder wie rabbijn Shmuel Katz. De fietstocht voert u dit keer ook langs Joodse begraafplaatsen en ook daar staan mensen die u meer kunnen vertellen.

 

U kunt zich nú inschrijven!
U kunt kiezen uit 3 afstanden:
o De Eroev Amsterdam City Ride (28 km) – een stadstocht voor gewone ‘fietsers’ langs delen van de eroev en Joodse bezienswaardigheden
o De Eroev Amsterdam Ride (58 km)
o De Eroev Amsterdam XL Ride (100 km) Ter afsluiting is er een lunch (falafel) voor de fietsers. Die lunch staat klaar vanaf 12:00, zodat ieder ruim op tijd klaar is voor de onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument, die om 14:00 wordt uitgezonden bij de NPO.

Ook dit keer fietsen we ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem. De inschrijfkosten (€ 50,-) komen dan ook volledig ten bate van dit ziekenhuis.

 

Alle informatie over de Eroev Ride vindt u hier. Direct inschrijven kan via deze link.

SJOEL BETH SHALOM HERVAT SJABBATDIENSTEN
Sjoel Beth Shalom heeft de sjabbatdiensten hervat. In verband met de anderhalve-meterregel en het beperkt aantal zitplaatsen, kunnen de diensten alleen op uitnodiging worden bijgewoond. U kunt voor uzelf een uitnodiging aanvragen. Stuur een e-mail naar info@sjoelbethshalom.nl met uw naam, de datum en de dienst(en) die u wilt bijwonen. U ontvangt dan een uitnodiging, die u moet bevestigen. Via deze link vindt u een overzicht van de diensten plus aanvullende informatie.

SJIOERIEM VIA ZOOM
· Georganiseerd door de CIZ: Samen leren
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke zondag om 20:00 uur een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Komende zondag, 1 augustus, leren Erik Bachrach en Leonard Sanders voor over Kaïn en Abel. Iedereen weet hoe deze tragedie afloopt. Interessanter is het om te onderzoeken hoe dit anders had kunnen lopen en welke lessen wij hier voor het heden en de toekomst uit kunnen halen.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
In verband met de zomervakanties zijn er voorlopig geen sjioeriem van Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL. Op zondag 22 augustus / 14 elloel wordt de draad weer opgepakt. Het programma vindt u in de Nieuwsbrief van 19 augustus.

· Daf Yomi
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende zeven (kleine) masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:
o Op 9 juli / 29 tammoez zijn we begonnen met masechet Soeka – Halachot van Soekot – en deze leren we 55 dagen; de laatste is op 1 september
o 2 september / 25 elloel: starten we met Betza (39 dagen) – Halachot van de Jamiem Toviem
o 11 oktober / 5 chesjwan: Rosj Hasjana (34 dagen) – Halachot van Rosj Hasjana
o 14 november / 10 kislew: Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
o 14 december / 10 tewet: Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
o 14 januari / 12 sjewat: Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
o 11 februari / 10 adar 1: Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

OP DE KOFFIE MET DE CIZ
Over bijna twee weken, op woensdag 11 augustus om 10:30 uur is er weer een ‘Op de koffie’ Zoom-bijeenkomst van de CIZ, waarbij ieder vanuit de eigen gemakkelijke stoel met een kopje koffie of thee en misschien ook nog een koekje erbij, elkaar kan spreken. Ook u bent van harte welkom.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 835 4896 4388 – Passcode: opdekoffie

 

QR-CODE OP MUIDERBERG OM GRAFLOCATIE TE VINDEN
Niet iedereen kan op de begraafplaatsen-app van de NIHS even makkelijk vinden waar iemand precies begraven ligt. Als service hebben we nu op de begraafplaats Muiderberg op drie locaties een paaltje geplaatst met daarop een QR-code. Als u de code scant met uw smartphone, dan is het graf dat u zoekt eenvoudig te vinden. U vindt deze paaltjes bij de hoofdingang, bij het hoofdgebouw en bij het metaheerhuis.

 

RENOVATIE RAS SJOEL
De renovatie van de Raw Aron Schuster synagoge kunt u volgen in een reeks videojournaals. In de derde aflevering wordt aandacht besteed aan alle bouwkundige werkzaamheden in de ‘buitenschil’ van het gebouw: de dakranden, het metselwerk, de voorzetbeglazing etc. Architect Berend van der Lans geeft uitleg over de werkzaamheden. U kunt het videojournaal via deze link bekijken. Ook de eerste twee afleveringen zijn nog op het YouTube kanaal te zien.


De RAS synagoge in 1928, kort na de inwijding

BESTEL NU UW LOELAV
Ook dit jaar kunt u uw arba’a miniem set weer bestellen via deze webshop: https://sukkaheurope.nl/shop/arbaminim/arba-minim-nik/, aanbevolen door het NIK. De etrog, hadassiem (behalve de hadassiem voor kinderen) en loelaviem zijn onder het hechsher van het Beth Din van Raw S. Wozner (Harav Stern of Harav Brandsdorfer). Selecteer de gewenste producten en betaal online via iDeal, Paypal/Credit card of via bank overschrijving. Bestellen kan tot en met 24 augustus.

 

Let goed op bij het bestellen
U krijgt geleverd wat u heeft besteld. Wijzigen van uw bestelling tijdens het afhalen is niet meer mogelijk. Let dus op dat als u een etrog met pitam wenst, u deze ook bestelt! Kijk tijdens het bestellen goed op het scherm naar alle mogelijkheden.

 

Ophalen of laten bezorgen
U kunt ervoor kiezen om uw bestelling te laten bezorgen per postpakket of deze zelf op te halen. Ophalen in het JCC op: zaterdagavond 18 september tussen 21:00 uur en 24:00 uur of zondag 19 september tussen 10:00 uur en 14:00 uur of tussen 16:00 en 21:00 uur.

De verkoop van de arba miniem vindt plaats in het JCC, in overeenstemming met de richtlijnen en beperkingen rond het corona-virus.

Wat als u niet tijdig heeft besteld?
Heeft u, om welke reden ook, niet tijdig besteld en betaald, dan wordt er ook niets voor u in Israël besteld. Wellicht zijn er toch voldoende loelaviem beschikbaar (er is altijd een marge voor bederf of pasoel zijn). Zekerheid heeft u echter niet en u kunt pas afhalen als de anderen hun bestelling hebben ontvangen. In dit geval kunnen de prijzen afwijken van die op de website vermeld staan.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen SukkahEurope per e-mail sukkaheuropeNL@gmail.com of telefonisch: 06 2487 8975.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Justice voor Justus

Deze regels schrijf ik terwijl ik verblijf in de mooie omgeving van Apeldoorn. Wij genieten van het weer en het landschap. De vakanties zijn doorgaans rustige weken. Toch gebeurt er af en toe iets wat mij beroert.

Het verhaal van deze week gaat over Justus Hoek, een Joodse jongen, in augustus 1927 in Amsterdam geboren. Hij woonde met zijn ouders, broer en zus in de Euterpestraat, een straat die nog steeds menigeen rillingen bezorgt. Hoe ben ik op deze naam gestuit? Vlakbij de locatie waar ik verblijf ligt de Woeste Hoeve. Op 8 maart 1945 werden op die plek 117 landgenoten in koelen bloede vermoord, als represaille op de aanslag op SS-Obergruppenführer Hans Rauter die daar kort tevoren had plaatsgevonden. Justus Hoek was een van deze slachtoffers, hij was de jongste van die 117 mannen. Zijn ouders en zusje overleefden de oorlog ook niet; alleen broer Maurits bleef over.

Justus was een jongen zoals er zovelen waren. Hij ging naar school in Amsterdam, zijn vader was handelsagent. Het moet een fijn bestaan zijn geweest in het toen nog jonge Amsterdam-Zuid, aan de rand van de grote stad gelegen. Een fijn bestaan, totdat de oorlog begon en de Euterpestraat de spil werd van de Duitse oorlogsmachine in Nederland. Daar zetelde de Gestapo. Het is dan ook niet voor niets dat die straat na de oorlog een nieuwe naam kreeg; die van de door de Duitsers gefusilleerde verzetsstrijder Gerrit van der Veen. Justus moest onderduiken; dat deed hij in Dalfsen. Daar werd hij in november 1944 gearresteerd, tijdens een bezoek aan de burgemeester. Na enkele maanden gevangenschap werd hij dus op die beruchte 8 maart 1945 vermoord.

Waar blijft nu de Justice in dit verhaal?

Tijdens een fietstocht door de omgeving kwam ik bij het monument dat bij Woeste Hoeve voor die slachtoffers van de nazi’s is opgericht. Wat mij opviel is dat het gedenkteken wordt gedomineerd door een groot kruis. In een christelijke omgeving vind ik dat begrijpelijk. Maar ik vind dat ook Justus postuum Justice moet krijgen en dat ook op die plaats duidelijk wordt dat één van de mannen die daar werden vermoord, is gestorven omdat hij Joods was. Justus Hoek zat ondergedoken omdat hij Joods was, hij is gearresteerd omdat hij Joods was en hij stierf als Jood. Daarom verdient hij een mageen david (davidster) op de plek waar zijn leven eindigde.

Op het pad naar het monument bij de Woeste Hoeve vindt u in de tegels een gedicht van de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer, die zich tegen de nazi’s keerde en op 9 april 1945 door de hen is vermoord.

De aanhef van dit gedicht is:

Als je van iemand houdt
En je bent van diegene gescheiden

Kan niets de leegte vullen
Je moet dat niet proberen


Justus Hoek heeft, samen met die 116 anderen, een enorme leegte achtergelaten, een leegte die niet te vullen is. Toch denk ik dat wij die leegte niet nóg groter moeten maken. Dat kunnen we doen door op die plek voor deze zoon van Amsterdam, een jongen uit mokum alef, uit onze kille, kenbaar te maken dat de nagedachtenis aan deze Joodse jongen voor ons nooit zal worden uitgewist. Dat bedoel ik met Justice voor Justus.

Ik ga hier actie op ondernemen. Als u deze regels leest zijn de eerste contacten hopelijk al gelegd.

Sjabbat Sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

100 jaar
Mevrouw Dicky Zurel-van Creveld van harte mazal tov met uw 100e verjaardag. Samen met uw familie en vrienden vele jaren in goede gezondheid toegewenst.

Geboorte
Grootouders David & Golda Goudsmit van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleinkind Frida Elisabeth van Ham, dochter van Friso van Ham & Simcha Goudsmit. Overgrootmoeder, mevrouw Trinette Bialystock een warme mazal tov toegewenst.

Rav Uri & Clara Einhorn van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleindochter, dochter van Yisroel & Aidel Einhorn te Manchester.

Alex & Jael Benjamin mazal tov met de geboorte van jullie kleindochter, dochter van Sruli & Gitti Benjamin te Manchester.

Bat mitswa
Grootouders Maurits & Marjan Blog van harte mazal tov met de bat mitswa van jullie kleindochter Yael Blog te Ra’anana. Ouders Daniel & Sarah Blog hartelijk mazal tov met deze simcha.

Geslaagd
Liora Edgar hartelijk mazal tov met het behalen van je diploma. Een bijzondere prestatie, veel plezier en succes volgend jaar.

Afgestudeerd
Yaël Moffie hartelijk mazal tov met je Master of Sciences in Industrieel Ontwerp aan de Technische Universiteit Delft. Veel succes verder.

Choepa
Adina Benjamin & Motty Rabinowitz van harte mazal tov met jullie choepa te Manchester. Alex & Jael Benjamin een grote mazal tov.

Jishai Elburg & Sarah Leiner van harte mazal tov met jullie choepa te Antwerpen. Ouders Danny & Shuly Elburg, grootouders Paul Jacobs, Joseph & Malka Elburg en overgrootmoeder, mevrouw H. Roitenbarg allen een grote mazal tov toegewenst.

Mendel Spiero & Devorah Leah Osdoba van harte mazal tov met jullie choepa. Nechama Dinah & Zwi Spiero samen met oma mevrouw Ruchla Spiero mazal tov toegewenst.

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06 5232 8065

MEDEDELINGEN NIHS
· Nieuwsbrief in de zomerperiode
Nu de zomer is aangebroken en veel activiteiten stilliggen, verschijnt de Nieuwsbrief tot medio augustus eens per twee weken. De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 12 augustus. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.

Deze pagina delen