BEGINTIJD SJABBAT EN TISJA BE’AW
Sjabbat begint morgen, 16 juli, (in de regio Amsterdam) om 20:15 uur en eindigt op 17 juli om 22:50 uur.
Het vasten voor Tisja Be’aw (treurdag i.v.m. de verwoesting van de Tempel) begint op 17 juli om 22:20 uur en duurt tot zondag 18 juli 22:48 uur.
Hawdala, alleen over de wijn, wordt op zondag om 22:48 uur gemaakt.

IN DEZE NIEUWSBRIEF

 • Rabbinaat wegens vakantie alleen in noodgevallen bereikbaar
 • Corona-maatregelen
 • Filmmiddag Tisja Be’aw
 • Eroev Ride Amsterdam, nu extra leuk voor ‘gewone’ fietsers
 • Sjoel Beth Shalom hervat sjabbatdiensten
 • Sjioeriem: CIZ – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
 • Renovatie RAS-sjoel: tweede videojournaal
 • Inschrijven voor zondagonderwijs
 • De pen van rabbijn Katz
 • Mazal tov: veel geslaagden
 • Mededelingen NIHS: Nieuwsbrief in de zomerperiode – Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal

MEDEDELING RABBINAAT
In verband met vakanties zijn het Rabbinaat en Beth Din gesloten van maandag 19 juli / 10 aw tot en met zondag 1 augustus / 23 aw. Voor noodgevallen blijft het Rabbinaat bereikbaar via haar secretaris, rabbijn H. Groenewoudt, via h.groenewoudt@nihs.nl of telefonisch via het noodnummer van het Rabbinaat: 06 82967738.

CORONA-MAATREGELEN
Enkele weken geleden besloot de overheid de beperkende maatregelen rond corona grotendeels op te heffen; ook in het JCC zijn toen versoepelingen van kracht geworden. Nu het aantal besmettingen sterk toeneemt en de maatregelen weer worden aangescherpt, verzoeken wij u dringend in het JCC een mondkapje te dragen als u zich door het pand verplaatst.
Verder gelden de volgende regels:

 • Houd anderhalve meter afstand.
 • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst en was uw handen regelmatig.

Voor alle overige voorwaarden zie Website Rijksoverheid coronavirus

 • Zaalhuur blijft mogelijk, onder de geldende voorwaarden.
 • Het kelim-mikwe kan zonder afspraak worden bezocht; u kunt terecht van maandag t/m donderdag tussen 9:00 en 12:30 uur.

TISJA BE’AW FILMMIDDAG
Zondag aanstaande, 18 juli, is het Tisja Be’aw. Op die dag staan we stil bij de verwoesting van de eerste en de tweede Tempel, die beide op de negende van de maand aw werden verwoest (in het jaar 586 voor de gebruikelijke jaartelling en opnieuw in het jaar 70). Het is een treurdag die het begin van de ballingschap en daarmee het begin van alle latere rampen markeert. Tisja Be’aw is een vastendag en leren schoeisel wordt niet gedragen.
In dit kader vertonen we zondagmiddag om 15:15 uur in de grote zaal van het JCC een film, waarin een aantal vooraanstaande rabbijnen (Engelstalig) derasjot houden die verband houden met deze treurdag. Rabbijn Shmuel Katz verzorgt de inleiding.
U kunt zich aanmelden om deze filmmiddag bij te wonen. Dat kan tot uiterlijk morgen, vrijdag 16 juli, 19:00 uur per e-mail naar s.katz@nihs.nl. Het dragen van een mondkapje tijdens deze bijeenkomst is verplicht.DE EROEV RIDE – OOK GENIETEN VOOR ‘GEWONE’ FIETSERS
De Eroev Ride is een jaarlijks terugkerend evenement, waar velen plezier aan beleven, zeker sinds deze tocht is uitgebreid met een toertocht bestemd voor ‘gewone fietsers’.
Dit jaar vindt de Eroev Ride plaats op zondagochtend 19 september. De start is om 8:30 uur (voor de gewone fietsers tussen 10:00 en 10:30 uur), rond 12:30 verwachten we dat iedereen over de finish is.

U hoeft geen wielrenner te zijn om mee te doen aan de Eroev Ride. Ook stadsfietsers zullen volop genieten van deze tocht. Vooraf en tijdens de rit krijgt u informatie over de eroev, verteld door kenners uit de Joodse gemeenschap, onder wie rabbijn Shmuel Katz. De fietstocht voert u dit keer ook langs Joodse begraafplaatsen en ook daar staan mensen die u meer kunnen vertellen.

U kunt zich nú inschrijven!
U kunt kiezen uit 3 afstanden:

 • De Eroev Amsterdam City Ride (28 km) – een stadstocht voor gewone ‘fietsers’ langs delen van de eroev en Joodse bezienswaardigheden
 • De Eroev Amsterdam Ride (58 km)
 • De Eroev Amsterdam XL Ride (100 km)


Ter afsluiting is er een lunch (falafel) voor de fietsers. Die lunch staat klaar vanaf 12:00, zodat ieder ruim op tijd klaar is voor de onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument, die om 14:00 wordt uitgezonden bij de NPO.

Ook dit keer fietsen we ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem. De inschrijfkosten (€ 50,-) komen dan ook volledig ten bate van dit ziekenhuis.

Alle informatie over de Eroev Ride vindt u hier. Direct inschrijven kan via deze link.SJOEL BETH SHALOM HERVAT SJABBATDIENSTEN
Sjoel Beth Shalom hervat alle sjabbatdiensten op 23 juli. In verband met de anderhalve-meterregel en het beperkt aantal zitplaatsen, kunnen de diensten alleen op uitnodiging worden bijgewoond. U kunt voor uzelf een uitnodiging aanvragen. Stuur een e-mail naar info@sjoelbethshalom.nl met uw naam, de datum en de dienst(en) die u wilt bijwonen. U ontvangt dan een uitnodiging, die u moet bevestigen. Via deze link vindt u een overzicht van de diensten plus aanvullende informatie

SJIOERIEM VIA ZOOM

 • Georganiseerd door de CIZ: Samen leren

De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke zondag om 20:00 uur een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Komende zondag,
18 juli leert Erik Bachrach voor, waarbij het boek ‘Job of G-d in storm en wind’ van Elie Wiesel en Josy Eisenberg centraal staat. Het boek Job wordt ieder jaar op 9 aw gelezen en is bij uitstek een leidraad voor rouw en lijden.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

 • Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL

In verband met de zomervakanties zijn er voorlopig geen sjioeriem van Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL. Op zondag 22 augustus / 14 elloel wordt de draad weer opgepakt. Het programma vindt u in de Nieuwsbrief van 19 augustus.

Daf Yomi

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

RENOVATIE RAS SJOEL

Dat renovatie van de Raw Aron Schuster synagoge kunt u volgen in een reeks videojournaals. De eerste aflevering ging in op het voortraject en de start van de bouw. In deze tweede film veel aandacht voor het glas-in-lood. U kunt het videojournaal via deze link bekijken.

ZONDAGONDERWIJS: INSCHRIJVEN VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR
De afdeling Onderwijs van de Joodse Gemeente Amsterdam verzorgt op zondagochtend Joodse les voor kinderen. Er wordt op speelse wijze geleerd en er zijn creatieve activiteiten rond de Joodse feestdagen.Volgt uw kind nog geen zondagonderwijs bij de NIHS en heeft u interesse? Inschrijven kan via deze link. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze onderwijscoördinator Yael Ball via y.ball@nihs.nl.


DE PEN VAN RABBIJN KATZ

En het werd licht
Afgelopen sjabbat had ik iemand aan tafel die vertelde over wat hij had meegemaakt toen hij met het Israëlische leger in Libanon was. Op een gegeven moment moest hij op een zeer delicate missie. Hij reed in het holst van de nacht, zonder licht, over een weg langs een ravijn. Dat vond hij eng. Gelukkig ging alles goed en kwam de man veilig terug.

Soms hoor je zo’n verhaal aan en ga je over tot de orde van de dag. Dat deed ik dit keer ook. Wat gebeurde er een uur later? Ik ging naar de Lekstraatsjoel om voor te leren tussen mincha en ma’ariv. Toen ik daar aankwam, bleek het licht in de sjoel fout te zijn afgesteld. De sjoel was donker. Het daglicht dat door de ramen viel zorgde ervoor dat mincha nog nét ging, maar de sjioer vond plaats in het (schemer)duister. Veel zingen bracht toch wat sfeer.

Ik zat weliswaar niet in een auto, ik reed niet zonder licht langs een ravijn, maar het was toch een ervaring hoe met duisternis om te gaan. Na afloop van de sjioer was sjabbat voorbij en ging het licht aan. Je kon weer alles zien, maar het bijzondere, zelfs geheimzinnige, van die tijd in het donker vervloog.

Uitgaande sjabbat is, elke week opnieuw, een moment om stil te staan bij omgaan met duisternis. De Midrasj Tehilliem (Psalmen) 92:3 vertelt dat Adam, toen het na afloop van de eerste sjabbat donker werd, twee stenen tegen elkaar sloeg waardoor hij weer licht kreeg. Als aandenken aan het vuur dat Adam toen maakte, zeggen we ook uitgaande sjabbat een beracha (zegenspreuk) over vuur in de vorm van een brandende kaars. Volgens de Midrasj waren die stenen van Adam niet zomaar stenen, maar was het er één van de duisternis en één uit de schaduw van de dood. Dat laatste is wellicht lastig te begrijpen. Ik doe een poging.

We zijn hier op aarde om in alles wat we tegenkomen spiritualiteit te vinden. Dat kan zelfs bij een steen, die levenloos is. De kunst is om ook uit een steen spiritualiteit te halen. Als we er genoeg moeite voor doen, moet dat ons toch lukken.

Uitgaande sjabbat creëerde Adam licht uit absolute duisternis. Dat is ook onze taak. Daarop ligt onze focus als we, als sjabbat voorbij is, een beracha zeggen over de hawdala-kaars. Eigenlijk moeten we dit altijd, elke dag, proberen te doen. We mogen nooit denken: het is duister, het is onmogelijk hier iets te bereiken. Als we uit een ‘dode’ steen vuur en daarmee licht kunnen halen, dan kan dat zeker in andere situaties ook.

Deze uitgaande sjabbat begint de vastendag van 9 aw (Tisja Be’aw). Uiteraard kunnen we dan geen hawdala maken over de wijn, dat doen we pas uitgaande Tisja Be’aw. Het is immers een vastendag. We gebruiken ook geen besamiem (specerijen), dat doen we deze week helemaal niet. Maar we zeggen deze uitgaande sjabbat wél de beracha over het vuur.

Waarom? Ik denk dat ik het antwoord weet. Het is Tisja Be’aw. Het is de meest treurige dag van het jaar. Maar ook dan is er de bron van het licht. Zelfs op deze treurdag kunnen we vuur maken en spiritualiteit brengen. En als dat zo is, dan kan het altijd!

Mijn gast vond een weg in de donkere nacht, de donkere Lekstraat werd licht door de sjioer, een steen kan een vuursteen worden. Dan moeten wij toch ook in elke duisternis licht kunnen vinden.

Sjabbat Sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboren

Grootouders Fred & Chaja Joseph van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleinzoon, een heerlijk zoontje bij uw dochter en schoonzoon Esther & Sam Radnor in Londen. Grote broers Naftali en David ook een mazal tov hiermee. Mogen jullie de brit mila in goede gezondheid vieren en veel nachas van hem beleven, ameen!

Geslaagd
Heel fijn om te zien dat er weer zoveel jongeren zijn geslaagd voor hun eindexamen. Een grote mazal tov aan jullie allemaal. Mochten meer ouders hun kinderen in de Mazal Tov vermeld willen zien, geef dat dan a.u.b. door.

Vivianne Abraham succes met je studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit
Alberto Aronson succes verder op Maimonides
Rebecca Aronson succes met je studie psychologie in Israël
Eden Barendse succes met je programma’s in Israël
Yigal Blazer succes met je programma’s in Israël
Avigdor Erwteman succes met het leren aan jesjiewat Hakotel in Israël
Joeda Erwteman succes met het leren aan jesjiewe Eretz HaTzvi in Israël
Jehoeda Evers succes met het leren aan de jesjiewe in Morristown
Jisroel Noach Evers succes met het leren aan jesjiewe Achei Tmimim in Crown Heights, New York
Max van Gelder succes met je studie Business Analytics aan de UvA
Orry Kandyba veel succes volgend jaar
Ella Lobatto succes met je studie bedrijfskunde aan de VU
Abigail Lopes Cardozo succes met je studie in Leiden
Jonah Lopes Cardozo succes met je studie mechatronica
Benji Mandel succes met het leren aan de jesjiewe in Israël
Noam Overmeer succes verder op Maimonides
Alissa Pais succes met je studie rechten aan de UvA
Isa Dalia de Vries succes met je studie in Israël
Milo Walg succes verder op Maimonides

Sem Ben Yakar mazal tov nu je geslaagd bent met je opleiding tot filmacteur en veel succes

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS

 • Nieuwsbrief in de zomerperiode

Nu de zomer is aangebroken en veel activiteiten stilliggen, verschijnt de Nieuwsbrief tot medio augustus eens per twee weken. D. De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 29 juli. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

 • Bereikbaarheid
  De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
 • Ons YouTube kanaal

Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard. 

 

 

  

 

 

Deze pagina delen