BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 2 juli, (in de regio Amsterdam) om 20:25 uur en eindigt op 3 juli om 23:05 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Versoepelingen corona
· Nieuwsbrief in de zomerperiode
· Sjioeriem: CIZ – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
· Eat & Meet
· Zondagonderwijs: inschrijven voor het nieuwe schooljaar
· BLEW zoekt vrijwilligers
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal

VERSOEPELINGEN CORONA

De overheid heeft veel beperkende maatregelen rond corona opgeheven; stapsgewijs keren we terug naar het normale leven. Ook in het JCC zijn versoepelingen van kracht:
· Zaalhuur is weer mogelijk.
· Mondkapjes zijn niet langer verplicht.
· Het is niet langer nodig een afspraak te maken voor het kelim-mikwe. U kunt terecht op maandag t/m donderdag van 9:00 tot 12:30 uur.
Dit alles binnen de voorwaarden van de overheid, dus wél anderhalve meter afstand bewaren, advies handen te wassen etc. Voor alle voorwaarden zie Website Rijksoverheid coronavirus

NIEUWSBRIEF IN DE ZOMERPERIODE
Nu de zomer is aangebroken en veel activiteiten stilliggen, verschijnt de Nieuwsbrief tot medio augustus eens per twee weken. De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 15 juli. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

SJIOERIEM VIA ZOOM
· Georganiseerd door de CIZ: Samen leren
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke zondag om 20:00 uur een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Komende zondag, 4 juli, leert Michael Swartz voor met als onderwerp: ‘De Pirke Awot (Spreuken der Vaderen) zijn allesbehalve stoffig’.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLDe Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

· Daf Yomi
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

EINDELIJK WEER EEN EAT & MEET


ZONDAGONDERWIJS: INSCHRIJVEN VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR
De afdeling Onderwijs van de Joodse Gemeente Amsterdam verzorgt op zondagochtend Joodse les voor kinderen. Er wordt op speelse wijze geleerd en er zijn creatieve activiteiten rond de Joodse feestdagen.Volgt uw kind nog geen zondagonderwijs bij de NIHS en heeft u interesse? Inschrijven kan via deze link. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze onderwijscoördinator Yael Ball via y.ball@nihs.nl.

BLEW ZOEKT VRIJWILLIGERS

De stichting Bij Leven en Welzijn (BLEW) zet zich al meer dan veertig jaar in voor de veiligheid en de beveiliging van de Joodse gemeenschap in Nederland. Het is daarbij van het grootste belang dat we dicht bij de Joodse gemeenschap staan en op elk gebied nauw met elkaar samenwerken. BLEW is op zoek naar vrijwilligers (mannen & vrouwen) die zich voor deze zaak willen inzetten. Kandidaten moeten minimaal één Joodse (groot)ouder hebben en op 1 september 2021 minimaal 17 jaar zijn. Aanmelden kan via recruitment.blew@gmail.com.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Groeten uit Jeroesjalajiem
Momenteel verblijf ik in Israël. Afgelopen vrijdag bezocht ik de kotel. Dat is altijd een speciaal moment en dit keer zeker. Niet alleen omdat het bijna anderhalf jaar geleden is dat ik er voor het laatst was, maar ook omdat ik met een bijzonder gevoel weer van die plek weg ging.

In de ochtend voordat ik naar de kotel ging, appte ik met een bestuurder in Joods Nederland. Ik schreef hem dat ik naar de kotel ging om te dawenen voor jahadoet Holland, het Nederlandse Jodendom. Daarop kwam een app terug: “Doe maar vooral voor de veiligheid van Israël.” Ik vond het een prachtig antwoord en besefte hoe groot de betekenis van de kotel is en wat je daar allemaal aan Hasjem kunt vragen.

Normaal gesproken loop ik van de Jaffa poort door de Joodse wijk van de oude stad naar de kotel. Die wandeling brengt me alvast in de stemming. Dit keer nam ik een taxi. De chauffeur reed langzaam over de smalle weg die de Jaffa poort met de kotel verbindt; er was tijd voor een kort gesprek. Het was natuurlijk wel duidelijk dat ik niet naar de kotel ging om te barbecuen, toch kwam het gesprek erop dat ik daar ging dawwenen. Ik zei: “Ik zal daar ook voor jou bidden” en vroeg de chauffeur naar zijn naam en die van zijn moeder. Die namen klonken Arabisch, maar veel Joden afkomstig uit de Arabische landen hebben Arabische namen. Toen vroeg de chauffeur me: “Naar wie ga je daar bidden?” Ik antwoordde: “Naar Elokiem.” Zijn reactie: “Dat is ook mijn God. Bid daar voor ons allemaal, dat het goed met ons zal gaan.” Ik begreep op welke brug wij elkaar hadden ontmoet en zei hem: “Ik zal daar bidden voor sjalom op de hele wereld.”

Bij de kotel dawwende ik voor mijn familie. En daar, op die eeuwenoude plek die ons verbindt met ons geweldige verleden en de indrukwekkende toekomst, was inderdaad ook ruimte om te dawwenen voor het Nederlandse Jodendom, voor de veiligheid van Israël en voor wereldvrede.

Elke keer opnieuw ervaar ik mijn bezoek aan de kotel als een injectie met spiritualiteit. Het is alsof Hasjem voor me staat en me kracht geeft voor alles wat ik probeer te doen. Zoals altijd sloot ik mijn bezoek aan de kotel af met een kus op de stenen muur; dezelfde muur waarachter eens mijn voorouders – ik stam immers af van Aron Hakoheen – de dienst deden in de Tempel. Iets van de sfeer en spirituele energie uit die Tempelperiode is nog steeds in die stenen muur aanwezig. Dit keer kreeg ik het gevoel alsof er een boodschap aan me werd gegeven: ga door met wat je doet, Ik zal je de kracht en de middelen daarvoor geven.

Zo neem ik de kotel met me mee; ook als ik volgende week, 3.200 km verderop, terug ben in Amsterdam.

Sjabbat Sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Bat mitswa
Michael & Revital Assus
een grote mazal tov met de bat mitswa van jullie dochter Daniela. In goede gezondheid heel veel simches met haar toegewenst, Ameen!

Arik & Chantal Suissa van harte mazal tov met de bat mitswa van jullie dochter Na’ava. Ook grootouders Yitschak & Joyce Suissa en Kay & Mariëtte Runne van harte mazal tov met deze simcha. Allen veel moois met haar toegewenst, Amen!

Verloving
Mevrouw Ruchla Spiero van harte mazal tov met de verloving van uw kleindochter Mushkie Neubort met Dovber Friedman. Muschkie is een dochter van Chaim & Chagieth Neubort-Spiero.

Geslaagd
Sara de Leeuw van harte mazal tov met het geweldige resultaat dat je bent geslaagd voor je middelbare school en heel veel succes volgend jaar!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,
Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.

Deze pagina delen