BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 7 mei, (in de regio Amsterdam) om 19:45 uur en eindigt op 8 mei om 22:09 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Eroev alert
· Herdenking WO II in het JCC
· Feestelijke Jom Jeroesjalajiem tefila Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Daf yomi
· Sjioeriem: CIZ – AMOS – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
· Op de koffie met de CIZ
· Voor de kinderen: workshop cheesecake bakken
· Tekenwedstrijd JNF
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – ons YouTube kanaal – Volgende nieuwsbrief

EROEV BUITEN WERKING


INDRUKWEKKENDE HERDENKING TWEEDE WERELDOORLOG

Afgelopen maandag, 3 mei, vond in het JCC een door de NIHS georganiseerde bijeenkomst plaats in het kader van de herdenking van WO II. Marcel Möring, die diverse literaire prijzen op zijn naam heeft, hield de indrukwekkende lezing Moedertaal, die u door te klikken op de naam van de lezing kunt lezen. Presentator van de avond, rabbijn Shmuel Katz, ging in gesprek met Arnold Troostwijk, Lija Hellendall-Hirsch en Ronit Palache over de boeken die zij hebben geschreven. Jules en Naomi van Hessen verzorgden de ontroerende muzikale omlijsting.Deze speciale avond was te volgen via livestream. U kunt de uitzending terugkijken op ons YouTube-kanaal via deze link.

De besproken boeken
o Arnold Troostwijk: Goudlijster. Verkrijgbaar bij de Amsterdamse boekhandel aan de Buitenveldertselaan. Meer informatie over dit boek vindt u in deze link.
o Lija Hirsch: Vlinderboom. Gedichten. Amphora Books. ISBN: 978 90 644 6144 6.
o Ronit Palache: Ischa Meijer. Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan. Arbeiderspers privé-domein. ISBN: 978 90 295 4025 4

FEESTELIJKE JOM JEROESJALAJIEM TEFILA
Op zondag 9 mei om 20:00 uur organiseren AMOS en Bne Akiwa samen met de NIHS een feestelijke Jom Jeroesjalajiem-tefila. Het is een muzikale dienst onder leiding van Pdaya Halperin en een derasja door rabbijn Menachem Sebbag. U bent van harte welkom. Via deze link komt u op de pagina met meer informatie. Ook kunt u daar de livestream volgen.

JESHIVAS PENSIONARIEM ‘SHOSHANAS JA’AKOV’ EN RABBIJNEN NLDe Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

DAF YOMI
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

 

NOG ENKELE PLAATSEN VOOR WORKSHOP CHEESECAKE BAKKEN
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de workshop Cheesecake bakken van aanstaande zondag 9 mei van 10:30 tot 12:00 uur. Rabbijn Shmuel Katz trapt af met een uitleg over Sjawoe’ot. Daarna gaan we aan de slag met het maken van de cheesecake.
Alle kinderen (van 3 tot 12 jaar) van NIHS-leden zijn hierbij welkom!

Aanmelden kan alleen nog vandaag, donderdag 6 mei. Wilt u uw kind(eren) laten meedoen? Stuur dan een e-mail naar activiteiten@nihs.nl met vermelding van de na(a)m(en) en leeftijd(en) van uw kind(eren).

Volgt uw kind nog geen zondagonderwijs bij de NIHS en heeft u interesse? Neem dan contact op met onze onderwijscoördinator Yael Ball via y.ball@nihs.nl.

 

VERNIEUWDE PIZZA & CO GAAT OPEN
Op dinsdag 11 mei om 12:00 uur wordt de vernieuwde Pizza & Co geopend. De nieuwe eigenaar heeft de menukaart flink uitgebreid; zo zijn er behalve pizza’s, pasta’s en lasagna ook salades en desserts verkrijgbaar. Voorlopig is het vooral take away, maar het restaurant aan de Kastelenstraat beschikt ook over een terras met enkele tafels, dus wie weet…

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Rozhinkes mit mandeln
Deze week had ik de eer om de Mei-herdenking van de NIHS te leiden; een bijeenkomst die door velen van u via de livestream is bijgewoond. Wat mij laat die avond nog steeds in de oren klonk, was een liedje dat Jules en Naomi van Hessen ten gehore hadden gebracht. Het was ‘Rozhinkes mit mandeln’ (rozijntjes met amandelen) van Abraham Goldfaden; ogenschijnlijk een simpel slaapliedje, maar ik zie daar toch een diepe spirituele boodschap in, juist voor 4 mei. Die boodschap wil ik met u delen, met dank aan Jules en Naomi.

Goldfaden neemt ons mee naar Jeroesjalajiem, toen de Tempel er nog stond. In een hoek van de tempel ligt een jongetje te slapen. Dat jongetje krijgt van zijn zingende moeder de volgende boodschap: “Jij zult handelen in twee onooglijke producten, in amandelen en in rozijnen. En als je ooit rijk wordt, besef dan waar je rijkdom begonnen is: met rozijnen en amandelen.”

Dit liedje is symbolisch voor ons volk. Onze wieg stond ook bij die tempel, maar wij moesten daar weg. We zijn de wereld ingestuurd en hebben heel veel meegemaakt. Soms voorspoed en in andere periodes tragedie.

In hetzelfde liedje symboliseert Goldfaden ons volk ook als een kleine, weerloze geit. Het jongetje (geitje) in dat liedje mag nog slapen. Het is nog veilig en rustig. Maar laat dat jongetje de kracht en moed die hij door zijn moeder toegezongen krijgt vooral gebruiken als het zwaarder wordt.

Tijdens onze herdenkingsbijeenkomst hebben we gesproken over het verhaal van een ander jongetje, dat in zijn eentje de onderduik inging. Het ging hem daarna gelukkig goed; die jongen zingt nog steeds van rozijntjes en amandelen. Vervolgens spraken we over betekenisgeving, zoals Goldfaden heeft gedaan. En tot slot ging het over Ischa Meijer. Ischa Meijer kon dit liedje waarschijnlijk niet aanhoren. Hij heeft zijn leven lang geworsteld met zijn oorsprong bij die tempel. Maar wie weet hoe anders Ischa’s leven zou zijn geweest als hij als klein jongetje in slaap was gewiegd met het liedje van rozijntjes en amandelen.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz


MAZAL TOV

Verloofd
Menachem Mendel Spiero en Devorah Leah Osdoba (Londen) van harte mazal tov met jullie verloving. Rabbijn Zwi & Nechama Dinah Spiero van harte mazal tov met deze heerlijke simche. Heel veel plezier en succes met de voorbereidingen van de choepa.

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
06 5232 8065

MEDEDELINGEN NIHS
·Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· Volgende nieuwsbrief
De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 13 mei. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen