BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 30 april, (in de regio Amsterdam) om 19:35 uur en eindigt op 1 mei om 21:55 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Eroev alert
· Vanavond: Social ZOOM: De geheimen van de bolus
· Herdenking WO II
· Sjioeriem: CIZ – AMOS – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
· Op de koffie met de CIZ
· Voor de kinderen: workshop cheesecake bakken
· Tekenwedstrijd JNF
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – ons YouTube kanaal – Volgende nieuwsbrief

EROEV BUITEN WERKING

 

SOCIAL ZOOM: DE GEHEIMEN VAN DE BOLUS ONTHULD

Vanavond, donderdag 29 april om 20:15 uur, is er weer een Social ZOOM, ter gelegenheid van Lag Ba‘omer. De bakkers van Vos Kosher Catering zullen vertellen over de geschiedenis van de bolus en hoe deze tot een Joodse lekkernij is geworden. Ook kunt u zien hoe een bolus wordt gemaakt.

 

Omdat het water u waarschijnlijk in de mond zal lopen, gaat deze Social ZOOM gepaard met een actie, waarbij u thuis kunt genieten van deze lekkernij. Als NIHS-lid kunt u een ‘proeverij-doos’ met 5 bolussen bestellen (2 gemberbolussen, 2 orgeade bolussen en een mystery bolus). Een doosje kost € 15,00, maar voor leden neemt de NIHS een deel van de kosten voor haar rekening, dus betaalt u als NIHS-lid slechts € 7,50. Bestellen kan via het formulier in deze link. U ontvangt dan een bevestiging plus informatie over waar en wanneer u de bolussen kunt afhalen.

Ook als u geen bolussen bestelt, bent u natuurlijk van harte welkom bij deze Social ZOOM. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 607 481 101 Passcode: 169816.

HERDENKING TWEEDE WERELDOORLOG
Maandag aanstaande, 3 mei, organiseren we een speciale online bijeenkomst in het kader van de herdenking van WO II. De bijeenkomst, van 20:15 uur tot 21:45 uur, is te volgen via livestream.

Het programma draait voor een groot deel om schrijvers. Marcel Möring, die diverse literaire prijzen op zijn naam heeft, houdt een lezing. Presentator van de avond, rabbijn Shmuel Katz, gaat in gesprek met Arnold Troostwijk, Lija Hellendall en Ronit Palache over de boeken die zij hebben geschreven. Ook zal rabbijn Katz jizkor en kaddiesj zeggen. Jules en Naomi van Hessen verzorgen de muzikale omlijsting.U bent van harte welkom voor deze bijeenkomst, die u kunt bijwonen via deze link.
Let op! De livestream is het beste te bekijken in een Google Chrome of Mozilla Firefox browser; Internet Explorer heeft niet de mogelijkheid om livestreams te kunnen bekijken.

SJIOERIEM VIA ZOOM

· Georganiseerd door de CIZ: Samen leren
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke zondag om 20:00 uur een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Komende zondag, 2 mei, leert rabbijn Ies Vorst voor met als onderwerp: ‘Leren en vertellen over Lag Ba'Omer – Meron – Rabbi Sjim'on bar Jochaj’.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Wekelijkse sjioer Parasjat Hasjawoe’a Rav Menachem, AMOS
Zondag 2 mei om 20:00 uur geeft rabbijn Menachem Sebbag zijn Parasjat Hasjawoe'a sjioer.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 834 7648 9499 – Passcode: AMOS2020

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLDe Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

· Daf Yomi
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

OP DE KOFFIE MET DE CIZ
Woensdag 5 mei om 10:30 uur is er weer een ‘Op de koffie’ Zoom-bijeenkomst van de CIZ, waarbij ieder vanuit de eigen gemakkelijke stoel met een kopje koffie of thee en misschien ook nog een koekje erbij, elkaar kan spreken. Ook u bent van harte welkom. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 835 4896 4388 – Passcode: opdekoffie

WORKSHOP CHEESECAKE BAKKEN
In de aanloop naar Sjawoe’ot hebben de afdelingen Onderwijs en SOPA weer een activiteit voor de kinderen van NIHS-leden op touw gezet. Op zondag 9 mei van 10:30 tot 12:00 uur is er een workshop cheesecake bakken, iets wat uw kinderen zeker niet willen missen. Rabbijn Shmuel Katz trapt af met een uitleg over Sjawoe’ot. Daarna gaan we aan de slag met het maken van de cheesecake.

 

Alle kinderen (van 3 tot 12 jaar) van NIHS-leden zijn hierbij welkom!

Meld u aan door een e-mail te sturen naar activiteiten@nihs.nl met vermelding van de na(a)m(en) en leeftijden van uw kind(eren). Let op! Vandaag, donderdag 29 april, is de laatste dag waarop u uw kind(eren) kunt aanmelden.

Kinderen die al deelnemen aan ons zondagonderwijs hoeven niet te worden aangemeld.

Volgt uw kind nog geen zondagonderwijs bij de NIHS en heeft u interesse? Neem dan contact op met onze onderwijscoördinator Yael Ball via y.ball@nihs.nl.

 

TEKENWEDSTRIJD JNF
Ben jij 15 jaar of jonger? En hou je van tekenen? Doe dan mee aan de Bomen tekenwedstrijd van het Joods Nationaal Fonds.

Hoe kun je meedoen?
• Teken of schilder, op een A4-tje of digitaal, een boom in Israël.
• Zorg dat je tekening uiterlijk 20 mei bij het JNF is. Op 27 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

Je vindt alle informatie via deze link.

 

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Vleugels

De weken in de aanloop naar 4 mei zijn voor velen van ons een moeilijke tijd. Het zijn weken die ons terugvoeren naar ‘40-’45, naar een worstelende tweede generatie en naar eenzaamheid. Juist omdat deze periode zwaar voelt, wil ik u het volgende voorleggen.

Onlangs bezocht ik een bar mitswa. Vanwege corona was het natuurlijk een zeer bescheiden gebeuren. Omdat er weinig ‘live’ mogelijk was, werd er extra veel via ZOOM gedaan. Een van de opnamen was van de moeder van de bar mitswa-jongen. Haar woorden inspireerden mij. Zij deelde wat haar kracht heeft gegeven.

De moeder verwees naar een lied van Rabbijn Awraham Jitschak Kook, die velen moed en kracht heeft gegeven. Dat deed hij met een lied. In dat lied zegt hij het volgende:

Jij mens, jij hebt vleugels
Jij hebt grote adelaarsvleugels
Ontken die vleugels niet, zodat zij jou niet zullen ontkennen
Ga op zoek naar die vleugels, zoek ze en je zult ze meteen vinden


Rabbijn Kook was het levende voorbeeld van iemand met zulke vleugels. Hij wist ontelbaren aan het begin van de vorige eeuw te inspireren en hielp hen te blijven vliegen en vooral niet op te geven. Ook nu nog hebben we veel te danken aan zijn niet aflatende inzet en onmetelijke energie. Als deze dagen u wat zwaar vallen, denk dan aan de woorden van deze bijzondere rabbijn die in een ander lied zijn gevat:

Jij die zingt over de tesjoewa, ben je al geboren?
Mocht het zo zijn dat jouw ziel nog daarboven is, in de bundel van het leven
Daal dan snel af en bespeel je harp
Allen die bedrukt zijn, allen die het ontbreekt aan geest
Zij zullen het geluid van jouw harp horen en weer gaan leven


Misschien heeft rabbijn Kook ons de volgende boodschap willen meegeven: we hebben allemaal grote, krachtige vleugels waarmee we ons kunnen verheffen. Laten we dat doen en heel hoog vliegen. Als we dan bij de wolken in de hemel komen, dan horen we vast die zanger van de tesjoewa.

Ik weet niet of u die zanger al eens heeft gehoord, ik weet ook niet of ik hem ooit heb gehoord, maar één ding staat voor mij vast: de moeder van die bar mitswa-jongen sprak zo inspirerend en zo vol liefde; zij heeft die zanger gehoord!

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboorte
Overgrootmoeder Ruchla Spiero van harte mazal tov met de geboorte van je achterkleinzoon, zoon van Aryeh Leib & Chaya Mushka Karp te New York en kleinzoon van Channa & Moshe Karp. Moge de brit mila mooi en gezond worden gevierd!

Grootouders Daniel & Mirjam van Praag van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleindochter Tamar Chana Elituv (Beitar, Israël), dochter van Hadassa & David Elituv.

Grootouders rabbijn Aryeh Leib & Bracha Heintz van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleinzoon te New York, zoon van Yosef Mendel & Shaina Chaya Heintz. Ook een mazal tov aan overgrootmoeder, mevrouw Eva Ahronheim-Keizer. Moge de brit mila in goede gezondheid worden gevierd!

Grootouders Alex & Jael Benjamin van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleindochter Channa Shulamith Korolnik te Jeroesjalajiem, dochter van Yehuda & Simcha Korolnik, vernoemd naar haar onlangs overleden overgrootmoeder mevrouw Magnus z”l.

Grootouders Motty & Osnat Rosenzweig van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleinzoon Yitschok Reich (Manchester), zoon van jullie dochter Channie & Tzvi Reich.

Bar mitswa
Menachem & Pessy Evers van harte mazal tov met de bar mitswa van jullie zoon Shmuel Evers. Grootouders rabbijn Shimon & Gila Evers, samen met overgrootouders Joop & Bertie Lissauer en overgrootmoeder Jansje Stodel een heel bijzondere mazal tov.

Avi & Orit Tabib van harte mazal tov met de bar mitswa van jullie zoon Evyatar Tabib. Heel bijzonder en mooi, Ameen!

Allen heel veel nachas in goede gezondheid toegewenst!

Verloofd
Marcel & Debora Walg en Ernst & Rachel Muller van harte mazal tov met de verloving van jullie kinderen Jinon Walg en Jalta Muller.

Alex & Jael Benjamin van harte mazal tov met de verloving van jullie dochter Adina Benjamin met Motty Rabinowitz (Londen).

Allen heel veel plezier bij en succes met de voorbereidingen naar de choepa!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· Volgende nieuwsbrief
De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 6 mei. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen