BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 16 april, (in de regio Amsterdam) om 19:15 uur en eindigt op 17 april om 21:28 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Jom Ha’atsmaoet-viering
· Sjioeriem: CIZ – AMOS – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
· Op de koffie met de CIZ
· De geheimen van de bolus onthuld
· Oproep van de NIISA
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – ons YouTube kanaal – Volgende nieuwsbrief

VANDAAG: ONLINE SAMEN JOM HA’ATSMAOET VIEREN

Een groot feest op locatie zit er dit jaar helaas niet in, maar we laten Jom Ha’atsmaoet 2021 zeker niet ongemerkt voorbijgaan. Maar liefst twaalf organisaties (NIHS, PIG, NIK, LJG, Ambassade van Israël, CIA, JNF, Maccabi NL, Ijar, Bne Akiwa, Haboniem en Bendigamos) hebben de handen ineengeslagen en zo een uitgebreid feestelijk programma samengesteld. We bieden u een gevarieerd aanbod: muziek voor kinderen, jazz, klassiek, klezmer, dans en een toespraak van de Israëlische ambassadeur. De presentatie is in handen van Sharon Troostwijk.Het programma
17:30 uur Opening en welkom door Sharon Troostwijk
17:35 uur Concertino Kinderband – Israëlische kinderliedjes
18:10 uur Yentl Brooks – videoclip met zang
18:15 uur Maxim Heijmerink & Van Gogh trio – klassiek
18:50 uur Toespraak door Naor Gilon, Ambassadeur van Israël
18:55 uur Gina & Gino – dans
19:00 uur Jazz with a Punch
19:50 uur Gina & Gino – dans
20:00 uur When Klezmer Meets – feestelijke Israëlische muziek
21:00 uur Afsluiting

Het feest begint om 17:30 uur en duurt tot 21:00 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link of via deze YouTube-link. U bent meer dan welkom!

SJIOERIEM VIA ZOOM

· Georganiseerd door de CIZ: Samen leren
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke zondag om 20:00 uur een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Komende zondag, 18 april, leert Ronny Bril voor vanuit Israël met als onderwerp: ‘De oorsprong en het belang van tijd in het Jodendom - wat hebben wij Joden toch met tijden?’
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Wekelijkse sjioer Parasjat Hasjawoe’a Rav Menachem, AMOS
Zondag 18 april om 20:00 uur geeft rabbijn Menachem Sebbag zijn Parasjat Hasjawoe'a sjioer.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 834 7648 9499 – Passcode: AMOS2020

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLDe Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

· Daf Yomi
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

OP DE KOFFIE MET DE CIZ
Woensdag 21 april om 10:30 uur is er weer een ‘Op de koffie’ Zoom-bijeenkomst van de CIZ, waarbij ieder vanuit de eigen gemakkelijke stoel met een kopje koffie of thee en misschien ook nog een koekje erbij, elkaar kan spreken. Ook u bent van harte welkom. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 835 4896 4388 – Passcode: opdekoffie

 

SAVE THE DATE:
DE GEHEIMEN VAN DE BOLUS ONTHULD

Over twee weken, op donderdag 29 april om 20:15 uur, is er weer een Social ZOOM, ter gelegenheid van Lag Ba‘omer. De bakkers van Vos Kosher Catering zullen vertellen over de geschiedenis van de bolus en hoe deze tot een Joodse lekkernij is geworden. Ook kunt u zien hoe een bolus wordt gemaakt. We kennen allemaal de orgeade- en gemberbolus; tijdens deze presentatie wordt een nieuwe versie, de mystery bolus, gelanceerd. Omdat het water u waarschijnlijk in de mond zal lopen, gaat deze Social ZOOM gepaard met een bolus-actie, waarbij u thuis kunt genieten van deze lekkernij. Details daarover volgen in de nieuwsbrief van volgende week.

 

OPROEP VAN DE NIISA
De NIISA (Nederlands Israëlitische Instelling voor Sociale Arbeid) bestaat al bijna 200 jaar en heeft tot doel leden van de Joodse Gemeente Amsterdam die het financieel moeilijk hebben te ondersteunen. Dat doet de NIISA onder andere met voedsel- of cadeaubonnen voor de Joodse feestdagen. In bepaalde gevallen wordt daarnaast overige (financiële) ondersteuning gegeven. Ook neemt de NIISA wel de kerkelijke bijdrage (contributie) van de NIHS voor haar rekening.
Nu weten we dat een aantal van de NIHS-leden het financieel moeilijk heeft, maar niet in aanmerking komt voor structurele hulp van de NIISA en dat eigenlijk ook niet nodig heeft. Sommigen zijn gebaat bij een eenmalig bedrag, anderen komen al een heel eind met advies. Bent u lid van de NIHS en heeft u of voorziet u in de nabije toekomst financiële uitdagingen, dan komt u wellicht in aanmerking voor (financiële) hulp. Of kent u een andere NIHS-lid dat hulp nodig heeft? Vertel hem of haar dan over de mogelijkheden. Aanvragen worden uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld. Stuur een e-mail naar niisa@nihs.nl en u ontvangt binnen een week een reactie.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Toeval?
Sinds medio vorig jaar staat in Amstelveen, in de bocht van de Amsterdamseweg, een fraai monument met alle namen van de Joodse Amstelveners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. In het kader van Jom Hasjoa was ondergetekende daar afgelopen vrijdag met Tjapko Poppens, de burgemeester van Amstelveen, en met Roland Vos om een krans bij het monument te leggen.

Op de lijst met 166 namen staan die van Joseph Roosen en zijn vrouw Charlotte Roosen-Stern. Hun verhaal en dat van vele anderen heeft een plek gekregen in het educatieve project ‘Nooit meer teruggekomen’, dat licht wil werpen op slachtoffers in Amstelveen van Jodenvervolging en het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Joseph Roosen is door de nazi’s vermoord. Charlotte bevond zich in de trein die bij Trobitz is bevrijd. Zij is kort na de bevrijding daar overleden; ze had geen kracht meer.

Op het moment dat wij bij de tragedie van de Sjoa stilstonden, gebeurde er in Jeroesjalajiem iets bijzonders. Hans, de zoon van het echtpaar Roosen, overleefde de oorlog en stichtte een gezin. Zo leeft het echtpaar Roosen-Stern voort in klein- en achterkleinkinderen. Een achterkleindochter heeft vorige maand een jongetje gekregen. En afgelopen vrijdag vond de pidjon habeen (inlossing van de eerstgeboren zoon bij de koheen) plaats, zoals dat in de Tora (o.a. Sjemot hfdst. 13) wordt voorgeschreven.

Is het toeval dat de herdenking hier en de simcha daar samenvielen? Ik geloof dat niet; ik zie daar een betekenis in. Die gedachte veranderde het treurige moment van herdenken in iets moois. Dat kleine mannetje, dat die dag in Jeroesjalajiem in het middelpunt van de belangstelling stond, straalde onbewust een hoopvolle boodschap uit. Die boodschap gold niet alleen zijn eigen misjpoche, het was een boodschap voor allen die met het monument in Amstelveen worden herdacht én voor hun nabestaanden. Ja, wij moeten gedenken; de Sjoa mag nooit vergeten worden. Maar tegelijkertijd moeten we beseffen dat Am Jisraeel Chai, het Joodse volk, leeft! De geschiedenis leert ons dat wij altijd doorgaan en dat de boodschap van ons volk eeuwig is.

In de sidra van afgelopen week lezen we dat Aharon zweeg toen hij van Mosje hoorde dat zijn twee zoons waren gestorven in de misjkan (tabernakel). Het was voor Mosje een zeer zwaar moment. “Hij was stil”, zegt de Tora. Hij was stil, omdat hij dat vreselijke verlies op de een of andere manier moest accepteren. Maar wie weet, heeft hij ook in die moeilijke stilte kracht gevonden om verder te gaan, heeft hij hoop gekregen op mooiere tijden.

De stilte daar in Amstelveen hield verband met het verlies van al die Amstelveners en de zes miljoen anderen. Maar de gedachte aan dat kleine mannetje gaf mij hoop en kracht. Hopelijk geldt dat ook voor u.

Sjabbat Sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV
Choepa
Shlomo Chaim Katz & Tsivi Arieli
van harte mazal tov met jullie choepa eerder deze week in Eindhoven. Rabbijn Shmuel & Miriam Katz en grootouders de heer L. Katz en mevrouw N. Katz-Rothschild van harte mazal tov met deze bijzondere simche. Moge dit nieuwe paar opbouwen een prachtig Joods huis, gebaseerd op de fundamenten van Tora en mitswot, een bron van nachas voor jullie omgeving, Omein!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,
Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
06 5232 8065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· Volgende nieuwsbrief
De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 22 april. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

 

 

Deze pagina delen