VANAVOND SOCIAL ZOOM: JOEL CAHEN OVER HARRY ELTE
Vanavond dinsdag 30 maart om 20:30 uur is er weer een Social Zoom. De NIHS is begonnen met het herstellen en restaureren van een deel van haar erfgoed, met speciale aandacht voor de ontwerpen van Harry Elte. Recent is de restauratie van het metaheerhuis op onze begraafplaats Diemen voltooid, binnenkort start de renovatie van de RAS en die van de gebouwen op de begraafplaats Muiderberg. In dit kader hebben we Joël Cahen gevraagd een Social Zoom te verzorgen over het werk van deze befaamde Joodse meester-architect van de Amsterdamse School.

Bouwmeester en kunstenaar Harry Elte was een architect van formaat, die op vele plekken in Amsterdam en Nederland actief en gevierd is geweest. Elte werd in 1880 in Amsterdam geboren en stierf in 1944 van uitputting in Theresienstadt, als slachtoffer van de moordmachine van de nazi’s.

 

Harry (Hartog) Elte was voor de oorlog architect voor de Joodse gemeenschap in Amsterdam, fungeerde zowel voor de Nederlandse Israëlitische Gemeente als de Portugees Israëlitische Gemeente als bouwmeester en voerde voor deze kerkgenootschappen opdrachten uit. Een groot aantal van zijn bouwwerken staat nog altijd.

Elte was assistent van H.P. Berlage, bouwde het eerste Stadion van Amsterdam, de sjoel aan de Haagse Nieuwe Molstraat, het eerste gebouw van de Joodse Invalide en nog veel meer.

 

In onze gemeenschap is de Raw Aron Schuster sjoel aan het Jacob Obrechtplein het meest bekend. Het is een bouwwerk met combinaties van bijzondere materialen, versieringen en kleuren, zoals in de prachtige glas-in-loodramen. Elte was als architect op zich al beoefenaar van een ‘kunst’, maar hij was daarnaast ook beeldend kunstenaar, wat bijvoorbeeld duidelijk wordt als je kijkt naar de ramen die hij ontwierp voor de sjoel in Amersfoort of naar de lamp uit de voormalige sjoel aan de Kanaalweg in Den Helder.

 

Joël J. Cahen is historicus. Van 1990 tot 2001 was hij hoofdconservator van Beth Hatefutsot (tegenwoordig Museum Anu) Van 2002 tot 2016 was Cahen directeur van het Joods Historisch Museum, het Joods Cultureel Kwartier. Hij neemt ons tijdens deze Social Zoom mee langs het werk en zo langs een deel van het leven van Elte. U bent van harte welkom.

 


Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 607 481 101 Passcode: 169816.

 

OPROEP: COORDINATOR SOCIAL ZOOM

In het afgelopen jaar heeft de NIHS een groot aantal zogenoemde Social Zooms georganiseerd, waarvan vele door Hans Vuijsje en Flora Vuijsje-Polak werden gecoördineerd en gepresenteerd. We hebben veel buitengewoon positieve reacties ontvangen op deze laagdrempelige online activiteit. Daarom willen we er graag mee doorgaan. Daarom zoeken we een vrijwilliger met een breed netwerk die het stokje van het echtpaar Vuijsje wil overnemen, in elk geval wat de coördinatie (onderwerpen en sprekers zoeken en organiseren) betreft; de presentatie (interviewen etc.) kan eventueel door een derde worden verzorgd. Geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail aan m.bloemendal@nihs.nl.

MORGEN: HIGH TEA MET CABARET KWATSCH
Morgen, woensdag 31 maart is er een online High tea met cabaret Kwatsch. Het ‘thee schenken’ begint om 14:30 uur. U bent van harte welkom! Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 607 481 101 Passcode: 169816.JOM HASJOA-HERDENKING DIT JAAR ONLINE
De Jom Hasjoa-herdenking, dit jaar op 8 april om 19:00 uur, vindt online plaats. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, houdt een toespraak, waarna leerlingen van Rosj Pina 6 fakkels zullen ontsteken, symbool voor de 6 miljoen Joodse vrouwen, mannen en kinderen die tijdens de Sjoa zijn vermoord.
Ook de ambassadeur van Israël, Naor Gilon, voert het woord. Verder spreken Samu de Leeuw namens de oorlogsgeneratie en Ronit Palache namens de naoorlogse generatie. Rabbijn Awraham Rosenberg reciteert het Jizkor en Kaddisjgebed.
U kunt de herdenking volgen via deze link (www.jck.nl/jomhasjoa).

MEDEDELINGEN NIHS
• Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
• Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
• Volgende nieuwsbrief
Tijdens Chol Hamo’eed (de tussendagen van Pesach) wordt geen reguliere Nieuwsbrief verzonden. Vanzelfsprekend sturen we bij relevante ontwikkelingen een extra nieuwsflits. De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 8 april. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

 

 

Deze pagina delen