BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 5 maart, (in de regio Amsterdam) om 18:05 uur en eindigt op 6 maart om 19:12 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Pesach: Gratis sederschotel met maaltijd – Sedercursus
· Sjioeriem online: Samen leren met CIZ – AMOS – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ – Daf Yomi
· Verkiezingsdebat CIDI · Op de koffie met de CIZ
· Webinar EJC: De vangst van Adolf Eichmann
· Poeriem in beeld
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – ons YouTube kanaal – Volgende nieuwsbrief

PESACH

OOK DIT JAAR GRATIS SEDERSCHOTEL MET MAALTIJD!

Vorig jaar sloten we de seder niet alleen als gebruikelijk af met de woorden ‘Volgend jaar in Jeroesjalajiem’, maar hoopten (en dachten) we daarnaast dat we dit jaar weer Pesach zouden kunnen vieren zoals we dat gewend zijn. Helaas is de coronacrisis nog steeds niet voorbij. Naast de vele beperkingen en de zorgen die de COVID-pandemie met zich meebrengt, heeft deze moeilijke situatie binnen onze Joodse gemeenschap ook tot veel mooie initiatieven en creatieve oplossingen geleid. Daar gaan we mee door!

Ook voor deze Pesach stellen NIHS en PIG gratis sederschotels en maaltijden beschikbaar voor hun leden. De maaltijden worden verzorgd door Daniel Bar-on van H.Baron Catering, ze hebben het Pesach-hechsjer van de NIHS en de PIG en bevatten geen kitniyot.Per huishouden is er in principe één sederschotel met toebehoren beschikbaar; mocht u met meer dan drie personen zijn, dan kunt u een tweede sederschotel bestellen. U kunt maaltijden bestellen voor het aantal personen waarmee u de seder viert. Bestellen kan via DEZE LINK

Kosten
De NIHS en de PIG nemen de kosten van de sederschotels en -maaltijden voor hun leden voor hun rekening. Indien u het prettig vindt bij te dragen in de kosten en u zich dat kunt veroorloven, stellen we dat zeer op prijs. We willen immers graag dat acties als deze ook in de toekomst mogelijk blijven. Bijdragen kan via het online bestelformulier. De kostprijs van een maaltijd bedraagt € 34,50, die van een sederschotel € 11,50. Niet-leden betalen de kostprijs.

SEDERCURSUS
Aanstaande maandag, 8 maart, om 20:15 uur geeft rabbijn S. Katz om 20:15 uur online een sedercursus. Komt deze avond u niet uit, dan heeft u op maandag 22 maart een nieuwe kans; dan wordt de sedercursus opnieuw gegeven.

Meedoen kan via deze ZOOM-link

OVERIGE ONLINE ACTIVITEITEN

SJIOERIEM VIA ZOOM
· Georganiseerd door de CIZ
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke uitgaande sjabbat, een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. Vanaf deze week is dat om 20:00 uur. U bent daarbij van harte welkom. Overmorgen, 6 maart, wordt dit verzorgd door David Gaillard. Ter voorbereiding op Pesach wordt dan gezamenlijk parasja Bo gelezen.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Wekelijkse sjioer Parasjat Hasjawoe’a Rav Menachem, AMOS
Zondag 7 maart om 20:00 uur geeft rabbijn Menachem Sebbag zijn Parasjat Hasjawoe'a sjioer.

Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 834 7648 9499 – Passcode: AMOS2020

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLDe Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

· Daf Yomi
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

VERKIEZINGSDEBAT CIDI
Over een krappe twee weken zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In de afgelopen regeerperiode zijn niet alleen in Nederland, maar zeker in het Midden-Oosten de verhoudingen helemaal omgegooid. Welke invloed hebben de Tweede Kamerverkiezingen op het buitenlandbeleid in Nederland? Dat nodigt uit tot debat!

Traditiegetrouw organiseert CIDI in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een groot debat, op 9 maart om 18:30 uur. Het belooft een pittig, inhoudelijk en interactief debat te worden, want kijkers zijn bij dit debat ook deelnemers! Tijdens het debat kunt u meestemmen met de debatstellingen en vragen stellen aan de politici.

Deelnemers aan het debat: Dilan Yesilgoz-Zegerius (VVD), Martijn van Helvert (CDA), Sjoerd Sjoerdsma (D66), Tom van der Lee (GroenLinks), Raymond de Roon (PVV) en Kavish Bisseswar (PvdA). Het debat zal geleid worden door Aylin Bilic; zij is publicist en schrijft een column voor het NRC.

U kunt het debat volgen (en eraan meedoen) via deze LINK

OP DE KOFFIE MET DE CIZ

Woensdag 10 maart, om 10:30 uur, is er weer een ‘Op de koffie’ Zoom-bijeenkomst van de CIZ, waarbij ieder vanuit de eigen gemakkelijke stoel met een kopje koffie of thee en misschien ook nog een koekje erbij, elkaar kan spreken. Ook u bent van harte welkom. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 835 4896 4388 – Passcode: opdekoffie

WEBINAR EJC: DE VANGST VAN ADOLF EICHMANN
Volgende week donderdag, 11 maart om 20:00 uur, organiseert het SACC (Security and Crisis Centre) van het European Jewish Congress een webinar over het verhaal achter de vangst van Adolf Eichmann. Voormalig Mossad-agent Avner Avraham, die internationaal lezingen houdt over operaties van de Mossad, deelt dan de details van de ontvoering die Israel in staat stelde een van de hoofdverantwoordelijken voor de Sjoa te berechten.U kunt dit webinar bijwonen en via de chat-functie vragen stellen. Deelnemers komen niet in beeld. De voertaal is Engels. Aanmelden is vereist, dat kan via deze LINK.

DIVERSEN

POERIEM IN BEELD
Met Poeriem is in verschillende van onze sjoels, vaak op meerdere tijdstippen, de megilla gelezen. Sommigen waren daar lijflijk aanwezig, anderen volgden de lezing van de megilla via een online verbinding. Hieronder een beeldimpressie.
DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Kleine Gabi
Vorige week kreeg ik een geboortekaartje van een gezin uit onze kehilla dat onlangs het vierde kind mocht verwelkomen. Dit jongetje, Gabi (Gabriel) geheten, is geboren op de eerste dag van de maand sjewat. Volgens de geleerde Beth Shammai is die dag het begin van de lente. Maar wat het kaartje bijzonder maakte was de aan de binnenzijde afgedrukte uitspraak van Reb Nachman van Breslav: “De dag dat je geboren bent, is de dag waarop Hasjem heeft besloten dat de wereld niet meer zonder jou kan bestaan.”

Ik belde de ouders op en vertelde hen dat het meestal mijn taak is om anderen te inspireren, maar dat zij dat met dit kaartje hebben gedaan. Met dit kaartje zeggen deze ouders namelijk aan Hasjem: Wij zijn zo dankbaar dat U ons dit lieve mannetje hebt gegeven. Ook al doet Gabi nu nog niets anders dan drinken, slapen en luiers vies maken; hij heeft een plaats in Uw wereld.

Als je leeft in het bewustzijn van de uitspraak van Reb Nachman van Breslav, dan heeft elke dag inhoud. Want elke dag waarop je wakker wordt, is weer een dag waarvan Hasjem zegt dat de wereld niet zonder jou kan bestaan. Dit is een opsteker voor ons allemaal. Kunnen we na dit geboortekaartje nog iemand kleineren, over iemand roddelen of doen alsof we hem of haar niet zien staan? Nee, want ook van die persoon vindt Hasjem dat de wereld niet zonder hem of haar kan bestaan.

Nóg een gedachte over de kleine Gabi. De engel Gabriel is degene die in het boek Daniel aan Daniel verschijnt (hoofdstuk 9) en hem vertelt wat er in de toekomst gaat gebeuren. Hij beschrijft hoe het zal zijn tijdens de periode van de Tweede Tempel en wat het Joodse volk daarna allemaal zal meemaken. Ook vertelt Gabriel aan Daniel dat eens de Masjiach zal komen, waarna er een einde komt aan de vervolging van en het geweld tegen het Joodse volk.

Deze baby Gabi heeft nog geen woord gesproken, maar iedereen die zijn geboortekaartje ontvangt, kan de volgende boodschap lezen: Hasjem heeft me op de wereld gezet. En ik ben er niet alleen voor nu, ik ben er ook voor de toekomst. Ik draag de naam van de engel die ons meeneemt, van vandaag tot in de verre toekomst.

Lieve Gaby, namens onze hele Joodse gemeenschap wens ik je een heel mooie, glanzende en gezonde toekomst toe.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Bar mitswa
Lior & Rachel Elkouby
van harte mazaal tob met de bar mitswa van jullie dierbare zoon Jonathan Elkouby. Grootouders Dave & Tilly Pais-Soesan en Nessim & Dody Elkouby een grootse gezamenlijke mazal tov met deze heerlijke simcha!

Hilda ten Brink & Daniël & Lisa Goudeket van harte mazal tov met de bar mitswa van jullie lieve zoon Aidan Goudeket. Grootouders Joost & Mirjam Goudeket en Harry & Sonja ten Brink een warme mazal tov. Ook aan Felix, Eva en Leo een bijzondere mazal tov.

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· Volgende nieuwsbrief
Tijdens de lockdown ontvangt u naast de Nieuwsbrief (elke donderdag in uw mailbox) veelal op de maandagen een Nieuwsflits, zodat wij u nog beter op de hoogte kunnen houden van actuele ontwikkelingen en nieuwe activiteiten. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen