BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 26 februari, (in de regio Amsterdam) om 17:55 uur en eindigt op 27 februari om 18:58 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Poeriem: Oproep GGD – Geven aan de armen – Megilla lezen – Vanavond Poeriemfeest via livestream – Dress to Impress Challenge afgelast – Verslag drive-in – Boetes – Nieuwe adviescommissie
· Sjioeriem online: Samen leren met CIZ – AMOS – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ – Daf Yomi
· Gratis online kookworkshop JNF
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – ons YouTube kanaal – Volgende nieuwsbrief

POERIEM
Vanavond begint Poeriem. We hebben drie activiteiten georganiseerd, zodat elke doelgroep aan bod komt. Afgelopen zondag was het drive-in Poeriemfeest voor de kinderen – verderop vindt u het verslag van deze succesvolle activiteit – vanavond en zondagavond volgen er nog twee. Hieronder vindt u alle details. Maar eerst enkele belangrijke mededelingen.

Oproep van de GGD
Het Corona Preventie Team van de GGD Amsterdam vraagt u aandacht voor het volgende: Het is belangrijk dat Poeriem-vieringen en andere bijeenkomsten, zoals met Pesach en sjabbat, veilig verlopen. Het vieren van feestdagen gebeurt dit jaar anders dan anders en in een klein gezelschap (met thuis maar 1 gast). Het coronavirus verspreid zich makkelijk in groepen. Daarom is het belangrijk dat we ons ook tijdens de vieringen aan de coronaregels houden. Samen verkleinen we zo de kans dat de viering een vervelende afloop krijgt omdat iemand het coronavirus krijgt.
Wist u dat 70% van alle corona-besmettingen thuis gebeurt? Dat kan worden voorkomen door u aan de maatregelen te houden. Blijf thuis bij klachten, laat u testen en blijf thuis totdat u de uitslag hebt en weet dat u niet besmet bent. Verder roepen wij u op u aan de anderhalve meter afstand te houden, uw woning regelmatig te ventileren, vaak uw handen te wassen met zeep. Corona is ook overdraagbaar via voorwerpen. Maak daarom voorwerpen die u en uw gasten aanraken schoon met allesreiniger. Het Corona Preventie Team van de GGD Amsterdam wenst u fijne feestdagen!

Geven van geld aan de armen (matanot la-ewjoniem)
Op Poeriem gelden vier mitswot (geboden). Het lezen van de megilla, het elkaar sturen van minimaal twee eetbare zaken (misjloach manot), het hebben van een feestmaaltijd en het geven van geld aan minimaal twee arme mensen (matanot la-ewjoniem).

Er zijn in onze stad twee organisaties die ervoor zorgen dat uw geld op Poeriem bij de armen van onze stad bezorgd wordt: Gachelet en Jad Rafael. Via deze stichtingen kunt u deze mooie mitswa op een eenvoudige manier vervullen.

Als u besluit op deze wijze de mitswa van matanot la-ewjoniem te vervullen, dan wordt u vriendelijk verzocht ervoor te zorgen dat uw donatie vóór Poeriem (uiterlijk morgenochtend, 26 februari) op de onderstaande bankrekeningen van een of beide organisaties is overgemaakt, onder vermelding van matanot la-ewjoniem. Beide organisaties hebben een ANBI-status.

Gachelet: NL49 ABNA 0486 9063 10
Jad Rafael: NL61INGB0006613158

Megilla volgen via ZOOM volstaat niet
Het lezen van (dan wel luisteren naar) de megilla is een van de belangrijkste mitswot op Poeriem. De rabbijnen hebben geoordeeld dat het via ZOOM volgen van die lezing niet volstaat. Om toch iedereen in staat te stellen aan deze mitswa te voldoen, is het in geval van uiterste noodzaak toegestaan om donderdag 25 februari al om 17:05 uur te beginnen met het lezen van de megilla. De avondklok wordt beschouwd als zo’n geval van uiterste noodzaak.

Megilla-lezingen in sjoel Amstelveen
In Sjoel Amstelveen vinden op Poeriem diverse megilla-lezingen plaats; alle gelezen door Rabbijn Ies Vorst. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de lezingen op vrijdag om 7:00 uur (met sjachariet), om 9:00 uur en om 11:00 uur.

Uiteraard worden alle maatregelen rond corona streng gehanteerd en daarom is er per lezing plaats voor maximaal 30 personen. Bent u geïnteresseerd? Dan kunt u zich aanmelden via info@sjoelamstelveen.nl. Vermeld daarbij op welk tijdstip u de megilla-lezing wilt bijwonen. Als er nog plaats is, ontvangt u een bevestiging. Helaas kunnen alleen mensen worden toegelaten die een bevestiging hebben ontvangen.

Parasjat Zachor gemist
Bent u niet in staat geweest afgelopen sjabbat te luisteren naar het lezen van Parasjat Zachor, dan kunt u dit goedmaken door aandachtig te luisteren naar het laajnen van Poeriem of naar het laajnen van parasjat Kie Teetsee op sjabbat 21 augustus/ 13 elloel.

Poeriem-feest via livestream

Vanavond, 25 februari, van 20:30 tot 22:00 uur is er online een feestelijke bijeenkomst waarbij iedereen van harte welkom is. Rabbijn Ies Vorst zal de hoogtepunten uit de megilla voorlezen, Pdaya Halperin zorgt voor de muzikale omlijsting en Cabaret Kwatsch verzorgt een heuse Poeriemshow. U bent van harte welkom!
Meedoen kan door de klikken op deze link; u komt dan direct in de livestream.
(Toen onderstaande poster werd gemaakt, was de link nog niet beschikbaar)Dress to Impress Challenge voor jongeren afgelast
De online Poeriem-activiteit voor jongeren van zondagavond 28 februari kan wegens gebrek aan belangstelling helaas niet doorgaan.

De Poeriem drive-in voor jonge gezinnen
De Poeriem drive-in van afgelopen zondag was een groot succes. Bij aankomst op een afgelegen parkeerterrein ergens in Buitenveldert kregen alle inzittenden van de auto’s een zogeheten silent disco koptelefoon uitgereikt om het geheel te kunnen beluisteren. Alle kinderen waren prachtig verkleed. Zij kregen een tasje met appelsap, hamanstaschen, een brownie en een rolletje snoep. De ouders werden regelmatig voorzien van koffie of thee met een koekje, aangereikt op een coronaproof verlengd dienblad.

Rabbijn Groenewoudt opende het evenement en las vervolgens een deel van de megilla. Het was de bedoeling dat de kinderen elke keer als ze de naam Haman hoorden lawaai zouden maken met hun ratels, maar de ouders vonden het zo leuk dat ze spontaan bij elke Haman claxonneerden en lampen van de auto lieten knipperen.

 

De muzikanten wilden niet achterblijven en zij produceerden ook de nodige decibellen. Het werd dus een vrolijk kabaal. Na het stukje megilla door Rabbijn Groenewoudt zorgde Roy Shabat met zijn leerlingen voor een vrolijke medley van Poeriem-liedjes. Na afloop ging iedereen voldaan en enthousiast weer naar huis. Voor een film-impressie van deze vrolijke activiteit klik hier.

 

De drive-in was een gezamenlijke activiteit van de afdelingen SOPA en Onderwijs. Volgt uw kind nog geen zondagonderwijs bij de NIHS en heeft u interesse? Neem dan contact op met onze onderwijscoördinator Yael Ball via y.ball@nihs.nl.

Boetes voor onnodig
claxonneren De politie heeft tijdens de Poeriem drive-in afgelopen zondag geconstateerd dat er 198 keer onnodig is geclaxonneerd en heeft de NIHS derhalve 198 x 360 euro (= boete voor onnodig geluid) opgelegd, 71.280 euro in totaal. Wij verzoeken degenen die bij deze activiteit aanwezig waren om zich te melden, het kenteken van de auto door te geven alsmede het aantal keren dat er is geclaxonneerd, zodat de boete kan worden verrekend. Als u niet meer weet hoe vaak u heeft getoeterd, is de kans groot dat dit 11 keer was, het aantal keren dat Haman werd genoemd. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Ongevraagd-adviescommissie
Het bestuur heeft gemerkt dat veel leden het moeilijk vinden om hun mening te geven. De ingezonden e-mails van het afgelopen jaar zijn op de vingers van één hand te tellen, terwijl we denken dat er toch veel leden moeten zijn die goede ideeën hebben. Om de drempel te verlagen is de Joodse Gemeente van plan om een Ongevraagd-adviescommissie NIHS in het leven te roepen, waarin leden adviezen voor het bestuur kunnen opstellen. Wilt u deel uitmaken van deze Ongevraagd-adviescommissie? Meld u dan aan via info@nihs.nl onder vermelding van Ongevraagd-adviescommissie NIHS.

OVERIGE ONLINE ACTIVITEITEN SJIOERIEM VIA ZOOM

· Georganiseerd door de CIZ
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke uitgaande sjabbat, een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. Vanaf deze week is dat om 20:00 uur. U bent daarbij van harte welkom. Overmorgen, 27 februari wordt dit verzorgd door Jacques de Leeuwe met als onderwerp: Het Joodse volk dient actief het antisemitisme te bestrijden. Onze opdracht uit de Tora!
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Wekelijkse sjioer Parasjat Hasjawoe’a Rav Menachem, AMOS
Zondag 28 februari om 20:00 uur geeft rabbijn Menachem Sebbag zijn Parasjat Hasjawoe'a sjioer.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 834 7648 9499 – Passcode: AMOS2020

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLDe Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

· Daf Yomi
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

ZONDAG GRATIS ONLINE KOOKWORKSHOP JNF
In het kader van het thema ‘Het JNF brengt Israël bij u thuis’ organiseert het Joods Nationaal Fonds aanstaande zondag, 28 februari, om 12:00 uur live vanuit de Arava een kookworkshop met Yinon Beeri.

 

Deze chef-kok woont in Paran, een van de zeven dorpen in de Arava-woestijn. We koken samen twee kosjere Israëlische gerechten.

U kunt gratis meedoen aan deze workshop. Iedereen die zich aanmeldt, krijgt instructies om goed voorbereid aan de workshop te beginnen, met uiteraard de Zoom-link. Aanmelden voor de kookworkshop kan hier.

 

DIVERSEN

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Over het lot
Deze week bracht mij op een bijzondere manier dichtbij de essentie van Poeriem en dan speciaal de Nederlandse vertaling Lotenfeest. Op sjabbatochtend voelde ik me niet echt lekker en had ook lichte koorts. Ik besloot dat het niet verstandig was naar de RAS-sjoel te lopen voor de daar geplande derasja. Een lichte griep, een virus? Het was giswerk. Zondag vernam ik dat twee mensen die ik in de week had gezien, positief waren getest op corona. Toen ging er toch wel een kleine schok door mij heen. Zou het corona-virus een tweede keer op mijn pad zijn gekomen? Alleen een test kon dat uitwijzen.

De test van maandagochtend bleek, Baruch Hasjem, negatief. Toen ik dat vernam, voelde ik een heel mooi lot op mij neerstrijken, een lot met een stukje gezondheid. Een positieve uitkomst dus. Een positieve of negatieve uitslag maakt in dit geval een enorm verschil. In deze regels wil ik daarom iets verder ingaan op Poeriem en het begrip lot.

Poeriem was ook een kwestie van ‘het lot’. Het lot dat Haman had geworpen om de datum te bepalen waarop de Joden zouden worden vernietigd viel op 13 adar. Die dertiende adar had, als Mordechai en Esther niet hadden ingegrepen, een dramatisch lot gebracht over onze voorouders. Die dag heeft echter ook geleerd dat we ons nooit hoeven neer te leggen bij wat ons lot lijkt of schijnt te zijn. Zodra Haman loten had gegooid om de datum van die vernietiging te bepalen en die datum van 13 adar bekend was, vroeg Mordechai aan Esther om in actie te komen. Esther nam daarop het initiatief om eerst met alle Joden in Perzië drie dagen te gaan vasten. Die drie dagen van reflectie en betekenisgeving leidden ertoe dat het lot een gunstige wending nam. Op 14 adar vieren we die overwinning op Haman en het lot.

Een heel mooi recent voorbeeld van hoe om te gaan met ons lot vernam ik deze week. In Israël lag een Lubavitsjer chassied met corona in het ziekenhuis. Helaas ging het erg slecht met hem. Hij ging zienderogen achteruit. Het ziekenhuis alarmeerde de kinderen van die man dat ze moesten komen, dat hun vader het niet zou gaan halen. Die dag werd Israël geteisterd door zware sneeuwstormen. De kinderen kwamen ergens op de grote weg vast te zitten in de sneeuw. In het ziekenhuis zag een Arabische verpleegkundige ondertussen het leven wegglippen uit de zieke chassied. Er was niemand, geen familie, geen vriend om op zijn minst Sjema Jisraeel met hem te zeggen. Zou deze zieke man in deze omstandigheden overlijden? Was dat zijn lot? Op dat moment herinnerde de verpleegkundige zich wat hij had geleerd tijdens zijn opleiding. Hij zocht het Sjema Jisraeel op en zei het hardop met de stervende patiënt. Toen de familie eindelijk in het ziekenhuis aankwam, was de chassied overleden. Maar de verpleegkundige kon vertellen dat hij hun vader tijdens zijn laatste moment hier op aarde had kunnen geven wat de familie zo graag zelf had willen doen. Het blijft een triest lot, maar wel een lot dat is bedekt door een warm, begripvol en liefdevol hart.

Tot slot een verhaal uit de Gemara (Avoda Zara: 18), ook over een lot. Rabbi Chanina ben Tradjon verspreidde de Tora, ook onder de moeilijkste omstandigheden bleef hij dat doen. Toen hij bij zijn rebbe, Rabbi Jossi ben Kisma, kwam en hem vertelde wat hij zoal deed voor en met de Tora, vroeg deze: “Heb jij eigenlijk iets bijzonders meegemaakt?” Het antwoord was: “Eens had ik op Poeriem wat geld gekregen. Ik had ook wat tsedaka-geld. Die munten zijn in dezelfde broekzak terechtgekomen. Ik wist niet meer wat voor mij was en wat voor de armen. Toen heb ik alles maar aan tsedaka gegeven.” Waarop Jossi ben Kisma zei: “Als dat zo is dan, moge jouw deel in de toekomstige wereld ook mijn deel zijn en jouw lot aldaar ook mijn lot.” Al die Tora- lessen maakten Rabbi Chanina ben Tradjon niet bijzonder, die ene daad wél.

Het lot is ingewikkeld. Soms moeten we de kracht vinden om te accepteren wat ons overkomt, op andere momenten kun je het lot in eigen hand nemen. En natuurlijk kan er altijd onverwacht door Hasjem worden ingegrepen, waardoor het lot een geheel andere wending neemt.

Ik wens u allen een prachtig mooi en vreugdevol lot toe. Poeriem sameach

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboorte
Rav Dovi & Chaya Pinkovitch
een grote mazal tov met de geboorte van jullie dierbare zoon Tzvi Pinkovitch en ook een warme mazal tov aan grote broer Eli.

Grootouders Jaap & Betty Sondervan-Frank een dubbele mazal tov met de geboorte van de lieve tweeling Avigail Esther & David Eliezer Friedman te Londen, kinderen van Danny & Bori Friedman. Grote zus Natalie Chaja geniet van je kleine broertje en zusje.

Mijn dierbare dochter Chani & Aron Niasoff van harte mazal tov met de geboorte van jullie dochtertje Shira Niasoff te North Hollywood, Californië.

Pidjon habeen
Yossi & Yudith Spiero van harte mazal tov met de pidjon haben (lossing van de eerstgeborene zoon door een koheen) van jullie zoontje Shimon Spiero te New York. Dus tweemaal mazal tov aan de grootouders, mijn vrouw Nechama Dinah Spiero en mijzelf, alsook aan overgrootmoeder Ruchla Spiero en oudoom Nechemja Spiero.

Bar mitswa
Sidney & Eva Bialystock van harte mazal tov met de bar mitswa van jullie dierbare zoon Levy Moshe Bialystock. Ook een heerlijke mazal tov aan oma Trinette Bialystock-Tugendhaft en Babcia Krystyna Gradus.

Jigal & Roecha Sanders van harte mazal tov met de bar mitswa van jullie zoon Michael Ezra Sanders. Grootouders Dé & Bettie Sanders en Yitschak & Barbara Albek een mooie mazal tov samen met overgrootmoeder Anneke Sanders-de Leeuwe en met Gavriel, Ezriel en Aziza.

Met een vriendelijke en warme Poeriem sameach en sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· Volgende nieuwsbrief
Tijdens de lockdown ontvangt u naast de Nieuwsbrief (elke donderdag in uw mailbox) veelal op de maandagen een Nieuwsflits, zodat wij u nog beter op de hoogte kunnen houden van actuele ontwikkelingen en nieuwe activiteiten. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen