BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 5 februari, (in de regio Amsterdam) om 17:15 uur en eindigt op 6 februari om 18:21 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Al aangemeld voor de voorpremière van Shtisel?
· Sjioeriem online: Samen leren met CIZ – AMOS – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ – Daf Yomi
· Ruim € 11.000 voor herstel Ben Shemen Woud
· Poeriem-activiteit voor gezinnen
· Kleine kunstenaars
· Coronamaatregelen
· Mededeling Rabbinaat
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Droomwensen van ernstige zieke kinderen vervullen
· Vacature Binyan A’dam
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – ons YouTube kanaal – Volgende nieuwsbrief

HEEFT U ZICH AL AANGEMELD VOOR DE VOORPREMIERE VAN SHTISEL?


Het derde seizoen van deze populaire Israëlische serie is in Nederland pas in het najaar van 2021 te zien, maar wij bieden u de voorpremière: van maandag 8 t/m donderdag 11 februari kunt u genieten van de eerste 3 afleveringen. Ook kunt u dan de ‘making of’ bekijken plus interviews met de cast (alles Engels ondertiteld).

Als u eenmaal bent ingelogd, heeft u 72 uur de tijd om de Shtisel-afleveringen te bekijken.

Gratis voor leden NIHS en PIG – nu aanmelden via info@nihs.nl
Niet-leden betalen € 18,- – aanmelden via www.seret-international.org

Deze unieke kans wordt u geboden door International Advisers, NIHS en PIG in samenwerking met het Israëlische Filmfestival Seret, Yes Studios en Abot Hameiri Barkai.

Klik hier voor meer informatie.

SJIOERIEM VIA ZOOM

· Georganiseerd door de CIZ
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke uitgaande sjabbat, een ZOOM-bijeenkomst waarbij er samen wordt geleerd. Vanaf deze week is dat om 20:00 uur. U bent daarbij van harte welkom. Overmorgen, 6 februari, zal Michael Swartz met u leren. Omdat het parasjat Jitro is, worden de tien geboden aangehaald; specifiek het vijfde gebod: Eert uw vader en moeder.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 869 6265 4511 – Passcode: samenleren

· Wekelijkse sjioer Parasjat Hasjawoe’a Rav Menachem, AMOS
Zondag 7 februari om 20:00 uur geeft rabbijn Menachem Sebbag zijn Parasjat Hasjawoe'a sjioer.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 834 7648 9499 – Passcode: AMOS2020

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLDe Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

· Daf Yomi
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

OP DE KOFFIE MET DE CIZ
Woensdag 10 februari, om 10:30 uur, is er weer een ‘Op de koffie’ Zoom-bijeenkomst van de CIZ, waarbij ieder vanuit de eigen gemakkelijke stoel met een kopje koffie of thee en misschien ook nog een koekje erbij, elkaar kan spreken. Ook u bent van harte welkom. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 835 4896 4388 – Passcode: opdekoffie

RUIM € 11.000 VOOR HERSTEL VAN HET BEN SHEMEN WOUD


De Toe Bisjwat-actie voor herstel van het Ben Shemen Woud heeft ruim € 5.500 aan donaties opgebracht. Dank voor uw donatie! Zoals beloofd verdubbelt JNF dit bedrag, waarmee we uitkomen op een totaalbedrag van ruim € 11.000. In het Ben Shemen Woud komt een plaquette waarop staat dat de leden van de Joodse Gemeente Amsterdam hebben bijgedragen aan het herstel van deze voor Israëli’s zo belangrijke recreatieve plek.

SAVE THE DATE – POERIEMFEEST BIJ HET ZONDAGONDERWIJS
Op zondag 21 februari organiseren onze afdelingen Onderwijs en SOPA om 10:00 uur een onvergetelijke Poeriem-activiteit voor alle kinderen van 3 t/m 12 jaar en hun ouders.

 

Ook als uw kinderen ons zondagonderwijs niet volgen, bent u met uw gezin meer dan van harte welkom. Vanzelfsprekend houden we ons ook bij deze activiteit aan alle voorzorgsmaatregelen rond corona. In de volgende Nieuwsbrief leest u alle details. Aanmelden kan nu al! Stuur een e-mail naar activiteiten@nihs.nl onder vermelding van Poeriem-activiteit, waarin de namen en leeftijden van de kinderen. Volgt uw kind als les bij ons? Dan hoeft u zich niet aan te melden.

 

Hoewel de meeste basisscholen binnenkort weer opengaan, blijven de Joodse lessen voorlopig uitsluitend online plaatsvinden. We hopen op zondag 7 maart de kinderen weer in levende lijve te kunnen verwelkomen.
Volgt uw kind nog geen zondagonderwijs bij de NIHS en heeft u interesse? Neem dan contact op met onze onderwijscoördinator Yael Ball via y.ball@nihs.nl.

KLEINE KUNSTENAARS

Enkele weken geleden ontvingen de kinderen van onze leden een knutselpakket, waarmee ze een vogelhuisje konden maken. Wat zijn er prachtige kunstwerkjes gemaakt! Hierbij een paar voorbeelden. We hopen dat er veel vogels komen die deze huisjes uitzoeken om er een nestje in te bouwen.

CORONA-MAATREGELEN
Het JCC – Het JCC blijft tot nader order gesloten voor activiteiten, behalve voor sjoeldiensten.
· Kelim-mikwe – Touwelen kan uitsluitend op afspraak (ma t/m do tussen 9:00 en 12:30 uur) via receptie@nihs.nl.
· Dames- en herenmikwe – Zowel het mikwe voor dames als dat voor heren in Amstelveen blijft in gebruik. Wel verzoeken wij u zeer dringend u aan alle veiligheidsvoorschriften te houden.
· Lewajot (begrafenissen) – Rabbinaat en bestuur hebben bepaald dat een lewaja in de huidige situatie helaas slechts door maximaal 30 personen kan worden bijgewoond.
· Sjeimes brengen naar het JCC is niet mogelijk.

MEDEDELING RABBINAAT
Talliet en tefillien mogen morgen, vrijdag 5 februari / 23 sjewat in de regio Amsterdam niet voor 07:05 uur worden aangedaan. Volgende week vrijdag is dat niet voor 06:53 uur. Voor de overige dagen zie de Loeach NIK, pagina 26, kolom 2.
Mocht dit voor u door omstandigheden een probleem zijn, dan kunt u contact opnemen met rabbinaat@nihs.nl. U kunt uiteraard ook contact opnemen met uw sjoelrabbijn.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Een tribuut aan rabbijn Awraham Twerski z”l

Afgelopen zondag hebben we stilgestaan bij de bevrijding van Auschwitz. Dit jaar was de ceremonie in het Wertheim-plantsoen nog indringender dan andere jaren omdat er slechts een handjevol mensen aanwezig kon zijn. Wat mij trof was dat op dezelfde dag rabbijn en professor Avraham Twerski van ons is heen gegaan. Hij werd 90 jaar.

Rabbijn Twerski was de belichaming van de synthese tussen Jodendom en wetenschap. Hij wist beide tot in het sublieme te gebruiken en heeft daarmee duizenden een weg geboden in het leven. Het chassidisme speelde daar ook een grote rol in. Samen met de Lubavitcher rebbe z”l heeft Twerski vele Amerikaanse joden laten zien dat het chassidisme een op maat gemaakte formule is om spiritualiteit en betekenis te vinden in de moderne kapitalistische maatschappij van de 20e en de 21e eeuw. Hij heeft vele Holocaust-overlevenden een weg gewezen die hen terugbracht naar hun oorsprong, hun hart en hun ziel. Auschwitz is niet per definitie het einde, het kan een nieuw begin zijn, zo leerde hij.

Laten wij ons rabbijn Twerski herinneren en hem eren met een van zijn eigen verhalen. Een aantal jaren geleden publiceerde hij het boek Prayerfully yours. Het is een bijzonder boek, dat een maatje kan zijn voor onze tefilla. Ik kan het van harte aanbevelen. Op bladzijde 42 citeert hij psalm 109:4. Koning David zegt daar, vrij vertaald: “Mijn liefde hebben ze beantwoord met haat, maar ik ben gebed.” Die woorden ik ben gebed doen vreemd aan, zegt Twerski. Uit zijn enorme reservoir aan chassidische verhalen haalt hij vervolgens een uitleg van Reb Simche Boenim van Psische. Deze rebbe zegt: “Als er wordt aangebeld en er staat een goed geklede heer voor de deur, dan zullen we die deur met enig respect opendoen en meteen vragen: ‘Waarvoor komt u, wat verschaft mij de eer?’ We weten immers niet waarvoor hij komt. Maar stel nu”, zo zegt Simche Boenim, “dat er iemand voor de deur staat met versleten kleren, een vervormde hoed en een slordige baard, dan hoeven we niets te vragen. We weten het meteen, hij komt om ons om wat geld vragen of om iets te eten te krijgen.”

Twerski legt uit wat koning David ons hier aanreikt: Ik heb heel wat meegemaakt. Ik ben vaak teleurgesteld in mensen en voelde me dan alleen, verraden en in de kou gezet. Niemand om me heen besefte hoe ik me voelde. Maar U, Hasjem, tegen U hoef ik niets te zeggen. Tegenover U is een gebed (tefilla) in feite overbodig, want U ziet wat ik nodig heb zodra ik voor U sta.

Zijn gehele leven heeft rabbijn Twerski gewijd aan deze ene chassidische les. Zijn focus was om zelf mensen te begrijpen, om direct te kunnen zien wat er schuilgaat achter een duur maatkostuum of een gescheurde jeans. Daarmee heeft hij ontelbaren geholpen. Gezonde mensen, maar ook mensen met een drugs- of alcoholprobleem. Gelukkige mensen, maar ook mensen die een grote crisis doormaakten. Rabbijn Awraham Twerski is niet meer, maar gelukkig heeft hij ons een groot oeuvre aan boeken nagelaten. Laten we daar ons voordeel mee doen.

Moge zijn ziel gebundeld zijn in de bundel van het eeuwige leven.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV
Geslaagd
Steven & Lyna Degen
van harte mazal tov dat jullie zoon Alec Degen zijn bachelor in de rechtenstudie heeft behaald en dat hij is aangenomen in de UVA voor zijn masters. Heel veel succes met de verdere studie!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
06-52328065

DROOMWENSEN VAN ERNSTIG ZIEKE KINDEREN VERVULLEN
Zichron Menachem is een Israëlische non-profitorganisatie die kinderen met kanker en hun families ondersteunt. Er worden onmiddellijke, praktische en lange-termijn-oplossingen geboden voor het brede scala aan problemen die moeten worden overwonnen vanaf het moment dat bij een kind de diagnose kanker is gesteld.

 

Vanuit Nederland zet Deborah (Borie) Maarsen zich al vele jaren met hart en ziel in voor deze organisatie. Vol vuur vertelt de voorzitter van Zichron Menachem Nederland over de acties die worden georganiseerd. Borie: “Via ons Make a Wish-project zetten we alles op alles om de ernstige zieke kinderen een verwendag te bezorgen waarop ze hun pijn en leed even kunnen vergeten; we proberen hun droomwens te vervullen.

 

Daarnaast organiseren we vakanties voor de zieke kinderen. Nu die door de corona-pandemie afgelopen jaar niet konden doorgaan, hebben we met Chanoeka ieder kankerpatiëntje in Israël een mooi cadeau gegeven. Dat varieerde van een mobieltje tot een drone en noem maar op. Vrijwilligers waren bij de kinderen langsgegaan om hun verlanglijstjes op te halen, zodat we zeker wisten dat ze het cadeau van hun dromen zouden krijgen.”
Borie vertelt dat het daar niet bij blijft. Op dit moment ondersteunt Zichron Menachem vele ouders van kankerpatiëntjes in Israël, als zij door de lockdown in financiële nood zijn gekomen. Borie: “Die mensen krijgen nu voor elke sjabbat drie complete maaltijden voor het hele gezin.”

Zichron Menachem kan dit goede werk alleen voortzetten als er voldoende donaties binnenkomen. Vandaar de oproep van Borie Maarsen: “Geef ook uw steun in deze zeer moeilijke tijd. Hoe klein ook uw bijdrage ook is, de kinderen zijn u zeer erkentelijk en uiteraard Zichron Menachem Israël ook.” Doneren kan op bankrekening NL90ABNA0567997960 t.n.v. Zichron Menachem Nederland.
Meer informatie over Zichron Menachem Nederland vindt u hier.

VACATURE
Binyan A’dam is een nieuwe stichting, die als doel heeft het bewerkstelligen van groei van de actief Joodse gemeenschap in Amsterdam en omstreken. Gezocht wordt een proactieve, detail-gerichte en betrokken projectmanager. Interesse? Klik hier om de vacature te bekijken.

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· Volgende nieuwsbrief Tijdens de lockdown ontvangt u naast de Nieuwsbrief (elke donderdag in uw mailbox) op de maandagen een Nieuwsflits, zodat wij u nog beter op de hoogte kunnen houden van actuele ontwikkelingen en nieuwe activiteiten. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

 

Vanuit Nederland zet Deborah (Borie) Maarsen zich al vele jaren met hart en ziel in voor deze organisatie. Vol vuur vertelt de voorzitter van Zichron Menachem Nederland over de acties die worden georganiseerd. Borie: “Via ons Make a Wish-project zetten we alles op alles om de ernstige zieke kinderen een verwendag te bezorgen waarop ze hun pijn en leed even kunnen vergeten; we proberen hun droomwens te vervullen.

 

Daarnaast organiseren we vakanties voor de zieke kinderen. Nu die door de corona-pandemie afgelopen jaar niet konden doorgaan, hebben we met Chanoeka ieder kankerpatiëntje in Israël een mooi cadeau gegeven. Dat varieerde van een mobieltje tot een drone en noem maar op. Vrijwilligers waren bij de kinderen langsgegaan om hun verlanglijstjes op te halen, zodat we zeker wisten dat ze het cadeau van hun dromen zouden krijgen.” Borie vertelt dat het daar niet bij blijft. Op dit moment ondersteunt Zichron Menachem vele ouders van kankerpatiëntjes in Israël, als zij door de lockdown in financiële nood zijn gekomen. Borie: “Die mensen krijgen nu voor elke sjabbat drie complete maaltijden voor het hele gezin.”

Zichron Menachem kan dit goede werk alleen voortzetten als er voldoende donaties binnenkomen. Vandaar de oproep van Borie Maarsen: “Geef ook uw steun in deze zeer moeilijke tijd. Hoe klein ook uw bijdrage ook is, de kinderen zijn u zeer erkentelijk en uiteraard Zichron Menachem Israël ook.” Doneren kan op bankrekening NL90ABNA0567997960 t.n.v. Zichron Menachem Nederland.
Meer informatie over Zichron Menachem Nederland vindt u hier.

VACATURE
Binyan A’dam is een nieuwe stichting, die als doel heeft het bewerkstelligen van groei van de actief Joodse gemeenschap in Amsterdam en omstreken. Gezocht wordt een proactieve, detail-gerichte en betrokken projectmanager. Interesse? Klik hier om de vacature te bekijken.

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· Volgende nieuwsbrief Tijdens de lockdown ontvangt u naast de Nieuwsbrief (elke donderdag in uw mailbox) op de maandagen een Nieuwsflits, zodat wij u nog beter op de hoogte kunnen houden van actuele ontwikkelingen en nieuwe activiteiten. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen