BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 15 januari, (in de regio Amsterdam) om 16:40 uur en eindigt op 16 januari om 17:47 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Social zoom: Amerika-kenner Bernard Hammelburg
· Toe Bisjwat: samen in actie voor het Ben Shemen Woud
· Sjioeriem online: Samen leren met CIZ – Gerard Dou –AMOS – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ – Daf Yomi
· Lezing Manfred Gerstenfeld over Milieu en duurzaamheid
· Hulp nodig bij ZOOM?
· Corona maatregelen: JCC – Mikwe – Lewajot – Kelim mikwe · Mededeling Rabbinaat
· Onderwijs voorlopig online
· Vogelhuisjes
· De pen van Katz: Over leiderschap
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – ons Youtube kanaal – Volgende nieuwsbrief

MAANDAG AANSTAANDE SOCIAL ZOOM: BERNARD HAMMELBURG

Maandagavond 18 januari 2020 om 20:30 uur gaat Hans Vuijsje in gesprek met Bernard Hammelburg over De Amerikaanse politiek, Israël en de Joden: terugblikken en vooruitkijken.Op 20 januari, woensdag a.s., vindt in een verdeeld Amerika en een tot de tanden toe beveiligd Washington, de inauguratie plaats van Joe Biden als 46e president van de Verenigde Staten. Met Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator en Amerika-kenner, kijken we terug op het presidentschap van Donald Trump. Een presidentschap dat niet alleen onstuimig en controversieel was, maar ook leidde tot de normalisering van de betrekkingen tussen Israël en een aantal Arabische landen (de Abraham-akkoorden). Wat zal Biden betekenen voor Israël en de Joodse gemeenschap.

Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 607 481 101 Passcode: 169816.

TOE BISJWAT: SAMEN IN ACTIE VOOR HET BEN SHEMEN WOUD
Woensdagavond 27 januari begint Toe Bisjwat. Ook bij deze feestdag willen we als Joodse Gemeente Amsterdam stilstaan. Samen met u!

Het Ben Shemen Woud is een van de grootste en oudste JNF-bossen. Deze voor vele Israëli’s belangrijke recreatieplek is in mei 2019 ernstig beschadigd door een natuurbrand. Het JNF wil het bos weer tot een actief, groen en levendig bos maken. Daar is veel geld voor nodig.De NIHS wil graag bijdragen aan het herstel van het Ben Shemen Woud – ook Israël willen we graag een hart onder de riem steken – en daarom doneert de Joodse Gemeente Amsterdam de waarde van honderd bomen. Een boom via het JNF kost € 18,-. Achttien is het equivalent van Chai (leven). Helpt u ook mee? Elk bedrag is welkom. Op de kaart die u een dezer dagen van ons ontvangt staat precies hoe u kunt bijdragen. Wij streven ernaar om samen met u € 18.000 bijeen te brengen. Het JNF verdubbelt de opbrengst.

In verband met deze actie is er op woensdagavond 27 januari om 20:00 uur een speciale ZOOM-bijeenkomst, waar bosbeheerder Nitay Zacharia van het JNF zal vertellen over het Ben Shemen Woud en het herstelproject. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 607 481 101 Passcode: 169816.

SJIOERIEM VIA ZOOM

· Georganiseerd door de CIZ
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke uitgaande sjabbat om 18:00 uur, een ZOOM-bijeenkomst waarop er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom. Overmorgen, 16 januari, zal Michaël Hochheimer met u leren over de profetes Hulda, Jeremiah en koning Josiah.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 865 7550 3829 – Passcode: chanoeka

· Georganiseerd door de Gerard Dou
Op zondag 17 januari is er van 10:30 uur tot 12:00 uur een ZOOM-bijeenkomst met als thema Vaccinatie tegen COVID-19. Na een introductie door rabbijn Dovi Pinkovitch geeft rabbijn Shmuel Katz een sjioer over dit onderwerp.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 762 286 3351

· Wekelijkse sjioer Parasjat hasjawoe’a Rav Menachem, AMOS
Aankomende zondag, 17 januari om 20:00 uur geeft Rav Menachem zijn Parasjat Hasjawoe'a sjioer.
Meedoen kan via deze ZOOM-link Meeting ID: 834 7648 9499 – Passcode: AMOS2020

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL

Rabbijn Plancey zit sjiwwe in verband met het overlijden van zijn broer. Zijn sjioer van vanavond, donderdag 14 januari, gaat daarom helaas niet door.De Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

· Daf Yomi
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

VANUIT DE CIZ: LEZING ‘MILIEU EN DUURZAAMHEID’

Zondag 17 januari om 19:00 uur (let op! Een uur eerder dan gebruikelijk) houdt Manfred Gerstenfeld een lezing vanuit Israël via Zoom met als titel: Milieu en Duurzaamheid. Uitgangspunt is het boek ‘Leven met Verschil’ van Opperrabbijn Lord Jonathan Sacks z"l over de bijdrage van het Jodendom aan een geglobaliseerde wereld.

Dr. Manfred Gerstenfeld (1937), geboren in Wenen, groeide op in Amsterdam. In 1964 emigreerde hij naar Parijs en vier jaar later naar Jeruzalem. Voor een uitgebreid overzicht van zijn werkzaamheden, boeken en artikelen: www.manfredgerstenfeld.com

Meedoen kan via deze ZOOM-link Meeting ID: 825 3129 1862 – Passcode: Sacks

HULP NODIG BIJ ZOOM?
Vrijwel alle activiteiten vinden momenteel online plaats, meestal via ZOOM. Vindt u het lastig om met de techniek van ZOOM om te gaan en heeft u niemand in uw omgeving die u kan helpen uw weg in de ZOOM-wereld te vinden? Laat ons dat dan weten (bij voorkeur via info@nihs.nl). Dan zoeken we een oplossing.

Bent u juist heel handig met ZOOM en bereid om kille-leden die daar behoefte aan hebben wegwijs te maken in Zoom? Ook dan horen we dat graag via info@nihs.nl .

CORONA-MAATREGELEN – LOCKDOWN VERLENGD, KELIM MIKWE WEER OPEN
Het JCC – Nu de overheid de lockdown heeft verlengd tot zeker 9 februari, blijft het JCC tot nader order gesloten voor activiteiten, behalve voor sjoeldiensten.
· Het kelim-mikwe gaat op 19 januari weer open. Touwelen kan uitsluitend op afspraak (ma t/m do tussen 9:00 en 12:30 uur) via receptie@nihs.nl.
· Dames- en herenmikwe – Zowel het mikwe voor dames als dat voor heren in Amstelveen blijft in gebruik. Wel verzoeken wij u zeer dringend u aan alle veiligheidsvoorschriften te houden.
· Lewajot (begrafenissen) – Rabbinaat en bestuur hebben bepaald dat een lewaja in de huidige situatie helaas slechts door maximaal 30 personen kan worden bijgewoond.
· Sjeimes brengen naar het JCC is niet mogelijk.

MEDEDELING RABBINAAT
Talliet en tefilien mogen morgen, vrijdag 15 januari /2 sjewat in de regio Amsterdam niet voor 07:28 uur worden aangedaan. Volgende week vrijdag is dat niet voor 07:22 uur. Voor de overige dagen zie de Loeach NIK, pagina 26, kolom 2. Mocht dit voor u door omstandigheden een probleem zijn, dan kunt u contact opnemen met rabbinaat@nihs.nl. U kunt uiteraard ook contact opnemen met uw sjoelrabbijn.

ZONDAGONDERWIJS VOORLOPIG ONLINE
Nu de scholen zeker tot 25 januari 2021 gesloten moeten blijven, zullen ook onze lessen voorlopig online plaatsvinden. Ook de Toe Bisjwat special, die op 21 januari 2021 plaatsvindt, zal in online vorm gevierd worden. Meer informatie hierover volgt in de Nieuwsbrief van volgende week.
De eerste online les, afgelopen zondag, is in elk geval een succes geweest. Elke klas heeft een half uur Jahadoet-les gekregen van de eigen juf of meester. Daarnaast heeft ieder kind voor Iwriet indivueel instructie en begeleiding gekregen.Ons team heeft er alles aan gedaan om de lessen vlot te laten verlopen, en om ze leuk en interactief te maken. Het was mooi om te zien hoe blij de kinderen werden van het weer gaan leren over verhalen in Beresjiet (klas Alef) en Toe Bisjwat (Beet en Gimmel). Volgt uw kind nog geen zondagonderwijs bij de NIHS en heeft u interesse? Neem dan contact op met onze onderwijscoördinator Yael Ball via y.ball@nihs.nl.

VOGELHUISJES
Dat de aanhoudende corona-pandemie ook veel impact heeft op het dagelijks leven van kinderen staat wel vast. Nu de scholen al weer een tijd dicht zijn en de kinderen zich thuis inmiddels misschien wel vervelen, hebben we opnieuw een activiteit voor de kinderen van onze leden bedacht. We hebben hen een knutselpakket gestuurd, waarmee ze een vogelhuisje kunnen maken. De eerste foto’s van de versierde vogelhuisjes zijn bij ons binnen. Graag ontvangen we ook van jou een foto via info@nihs.nl. We hopen dat er veel vogels komen die jouw huisje uitzoeken om er een nestje in te bouwen.DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Over leiderschap
De afgelopen week heeft ons allen doen afvragen wat leiderschap nu eigenlijk is. Dat moeten bestuurders, rabbijnen, politici en CEO’s zich allemaal afvragen. Waar gaat het om? Om mijn naam of faam of om meer?
De Amerikaanse rabbijn Marvin Hier heeft ons daar al een les over gegeven toen hij op 21 januari 2017 president Donald Trump toesprak. Rabbijn Hier citeerde mizmor 15, waar koning David zich afvraagt: “Wie mag verblijven in uw tent, wie mag wonen op uw heilige berg?” Waarop koning David zelf antwoordt: “Hij die integer gaat, die rechtvaardig handelt en in zijn hart de waarheid spreekt.”

Maar ook in hetgeen de Tora ons deze weken voorspiegelt vinden wij een antwoord. In het begin van sefer Sjemot landt Mosje rabeenoe in ons midden. Hij begint als een kleine kwetsbare baby in een rieten mandje en groeit uit tot de persoon die G-ds boodschap aan het Joodse volk mocht presenteren. Een boodschap die ver reikt, tot aan de grondslagen van de seculiere maatschappij.

Op weg naar zijn roeping staat Mosje alleen bij het brandend doornbos. Voordat het woord tot hem wordt gericht, krijgt hij te horen: “Doe je schoenen uit, want je staat op heilige grond.” Rabbijn Efrajim Shlomo uit Lunshits geeft aan dit moment een bijzonder betekenis. Zolang je comfortabel door die woestijn loopt op je Nike of Asics sneakers gaat het goed. Dan voel je het hete zand, de stenen en rotsen niet. Hasjem geeft hier de volgende boodschap aan Mosje rabeenoe: “Jij bent uitgekozen als leider voor het Joodse volk, maar dan moet je beginnen om hun pijn en leed te voelen.” Hij krijgt ook te horen: “Kom niet naderbij.” De Tora gebruikt daar een bijzonder woord: halom. Dat betekent hiernaartoe. Tora-verklaarders kijken ook wel naar de Hebreeuwse getalswaarde van een woord. Zo ook hier, dit woord halom heeft een getalswaarde van 75; dezelfde als van het woord kohen. Een kohen is een dienaar van G-d. Dit is een volgende boodschap aan de leider. Wees een dienaar, je staat er niet voor jezelf.

We maken Mosje rabeenoe daarna mee bij hoogtepunten als de doortocht door de Rode zee en bij dieptepunten zoals de Korach revolutie. Na 40 jaar komt hij aan het einde van zijn loopbaan. Op dat moment is er in hem een stem die zegt: het zou toch mooi zijn als een van mijn zonen (iets van) mijn rol krijgt toebedeeld. Als wij niet 4, maar 40 jaar ergens de baas waren geweest, hadden wij misschien ook wel zo gedacht. Hasjem heeft echter iets anders in petto. Hij zegt aan Mosje: jouw zoons die blijven – anders dan jij wilt – aan de kant staan, voor hen is er geen rol. Die rol is er voor Jehosjoea. Hij is de persoon die ik zoek. De les hieruit: leiderschap is eindig. We moeten accepteren dat een ander op een gegeven moment de leiding overneemt.
Een paar hoofdstukken verder staat Mosje rabeenoe weer voor ons. Hij vraagt Hasjem om door te mogen gaan. De Midrasj vertelt dat hij maar liefst 515 keer Hasjem heeft gesmeekt om zijn missie, het Joodse volk naar Israël te brengen, te mogen voltooien. Maar dan komt het onverbiddelijke antwoord van G-d. Het is genoeg, ik wil niet meer dat je dit aan Mij vraagt. Je zult je lot moeten accepteren. Het bijzondere is dat Mosje rabeenoe dat doet. En in de daaropvolgende hoofdstukken komen we dezelfde trouwe Mosje tegen die vol liefde en betrokkenheid het volk, zijn volk, klaar maakt voor de volgende stap.

Met zijn leven heeft Mosje rabeenoe ons een belangrijke boodschap gegeven: een echte leider begint integer en eindigt integer.

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Verloofd
Een grote mazal tov aan Leiby & Zimra Kandyba met de verloving van jullie zoon Bentsion Kandyba met Batsheva Nemeth uit Londen.

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· Volgende nieuwsbrief
Tijdens de lockdown ontvangt u naast de Nieuwsbrief (elke donderdag in uw mailbox) op de maandagen een Nieuwsflits, zodat wij u nog beter op de hoogte kunnen houden van actuele ontwikkelingen en nieuwe activiteiten. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden

 

 

Deze pagina delen