BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 1 januari, (in de regio Amsterdam) om 16:20 uur en eindigt op 2 januari om 17:29 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Social zoom: Flora Vuijsje interviewt Hans Knoop
· Mededelingen Rabbinaat: vaccinatie tegen corona – aandoen talliet en tefillien
· Sjioeriem online: Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Samen leren met CIZ – Parasjat hasjawoe’a AMOS door rav Menachem – Daf Yomi
· Corona maatregelen (helaas nog ongewijzigd): JCC – Mikwes – Lewayot · Onderwijs
· De pen van Katz: een heel bijzondere sjoeldienst
· Mazal Tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – ons Youtube kanaal – Volgende nieuwsbrief

MAANDAG AANSTAANDE SOCIAL ZOOM: Flora Vuijsje interviewt HANS KNOOP

Maandagavond 4 januari 2021 om 20:30 uur in de social zoom: Hans Knoop



Journalist, schrijver, hoofdredacteur, opiniemaker, correspondent, criticus, interviewer.

Hans Knoop persoonlijk; Hij vertelt ons over zijn jeugd zijn gedrevenheid en we maken een (incomplete) vogelvlucht langs zijn indrukwekkende carrière.

Hans Knoop Israël; Hij praat ons bij over de huidige Israëlische politiek en de verkiezingen.

Flora Vuijsje interviewt hem. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 607 481 101 Passcode: 169816. Coen graag link verzorgen.

MEDEDELINGEN RABBINAAT
· Vacinatie tegen corona: Zoals u in de vorige nieuwsbrief en -flits heeft kunnen lezen, is het rabbinaat na zorgvuldige afweging en contact met rabbinaten elders (zie bij voorbeeld Guidance Regarding COVID-19 (ou.org)) tot de conclusie gekomen, dat de vaccins dermate uitgebreid zijn getest dat het een halachische verplichting is zich te laten vaccineren, nadat eerst advies is ingewonnen bij de eigen dokter t.a.v. de persoonlijke specifieke gezondheidssituatie. Meer details vindt u in onze nieuwsflits van afgelopen maandag
· Taliet en tefilien mogen morgen, vrijdag 1 januari /17 tewet in de regio Amsterdam niet voor 07:33 uur worden aangedaan. Volgende week vrijdag is dat niet voor 07:32 uur. Voor de overige dagen zie de Loeach NIK, pagina 26, kolom 2. Mocht dit voor u door omstandigheden een probleem zijn, dan kunt u contact opnemen met rabbinaat@nihs.nl. U kunt uiteraard ook contact opnemen met uw sjoelrabbijn.

SJIOERIEM VIA ZOOM
· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL:



De Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

· Samen leren met de CIZ
* De CIZ-sjoelgemeenschap heeft elke uitgaande sjabbat, om 18:00 uur, een ZOOM-bijeenkomst waarop er samen wordt geleerd. U bent daarbij van harte welkom.
Deze week gaat Michael Hochheimer verder met Masechet Megilla over de laatste drie profetessen.

Meedoen kan via Zoom
Meeting ID: 869 6265 4511
Passcode: samenleren

* Op zondag 3 januari om 20:00 uur houdt Erik Bachrach een lezing via Zoom met als titel: “De baas blijven: over onopgeefbare verantwoordelijkheid”

Uitgangspunt is het boek "Leven met Verschil" van voormalig Opperrabbijn Lord Jonathan Sacks z"l over de bijdrage van het Jodendom aan een geglobaliseerde wereld.

Meedoen kan via Zoom
Meeting ID: 825 3129 1862
Passcode: Sacks

· Wekelijkse sjioer Parasjat hasjawoe’a Rav Menachem, AMOS
Aankomende zondag, 3 januari om 20:00 uur geeft Rav Menachem zijn Parasjat Hasjawoe'a sjioer.

Inloggegevens:
ZOOM: https://us02web.zoom.us/j/83476489499?pwd=eldaSnExNFpuWlQ3VzVGYWQ4QkdtQT09

Meeting ID: 834 7648 9499
Passcode: AMOS2020

· Daf Yomi
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur. ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

CORONA-MAATREGELEN – helaas nog ongewijzigd
·Het JCC – Nu de overheid heeft besloten tot een strenge lockdown, is het JCC tot zeker 19 januari gesloten voor activiteiten, behalve voor de sjoeldiensten. Het kelim-mikwe is gesloten, touwelen is voorlopig dus niet mogelijk in het JCC. Ook kan geen sjeimes worden gebracht.
· Dames- en herenmikwe – Zowel het mikwe voor dames als voor heren in Amstelveen blijft in gebruik. Wel verzoeken wij u zeer dringend u aan alle veiligheidsvoorschriften te houden.
· Lewajot (begrafenissen) – Rabbinaat en bestuur hebben bepaald dat een lewaja in de huidige situatie helaas slechts door maximaal 30 personen kan worden bijgewoond.

EVEN GEEN ZONDAGONDERWIJS!
De scholen zijn dicht en blijven voorlopig gesloten. Ook het zondagonderwijs van de NIHS op locatie kan dus geen doorgang vinden. Dit betekent dat de vakantie is vervroegd. Op zondag 10 januari gaan we weer van start, maar dan online. Volgt uw kind al les bij ons, dan ontvangt u tijdig een inlogcode per e-mail.
Volgt uw kind nog geen zondagonderwijs bij de NIHS en heeft u interesse? Neem dan contact op met onze onderwijscoördinator Yael Ball via y.ball@nihs.nl.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Joods zijn is niet aan één plek gebonden
In voorgaande nieuwsbrieven trof u een aankondiging aan van de 31e Amsterdamse Jarchei Kallo. Dit is een jaarlijks event, waarbij er in de periode van de wintervakantie een aantal dagen sjioeriem zijn (geleerd wordt). Iedereen is welkom en er zijn sjioeriem op ieders niveau. Dit jaar vond dit event geheel en al plaats via de Zoom. Bij elkaar werd in een periode van ruim 72 uur ongeveer duizend uur gelernd door de deelnemers.

Wat mij speciaal trof was hetgeen rabbijn Y. Y. Jacobson meegaf tijdens de openings- sjioer.

Hij begon met een vraag. De stenen tafelen lagen in de misjkan (tabernakel) in een kist, de heilige arke (aron hakodesj). Die kist moest uiteraard worden verplaatst als het Joodse volk zich verplaatste in de woestijn. Daarom zaten er stangen aan die kist. Ook als het Joodse volk niet reisde, liet men die stangen zitten.

De vraag is waarom dit zo was. Als wij op vakantie gaan, dan laden we op de plaats van bestemming aangekomen alles uit, parkeren de auto en genieten van het verblijf. Als we moeten vertrekken dan laden we de auto weer in. We laten de motor echter niet aan. Waarom moesten die stangen dan wel blijven zitten? Ook later toen de tempel van Sjlomo was gebouwd en de aron hakodesj niet meer verplaatst werd, werden de draagstangen niet verwijderd.

Een antwoord op deze vraag wordt gegeven door rabbijn Samson Rafael Hirsch z”l uit Frankfort en rabbijn Meir Simcha Cohen z”l uit Dvinsk. Zij zeggen dat met het laten zitten van de draagstangen iets heel essentieels wordt onderstreept. Wij hebben als Joods volk kunnen overleven, doordat we nooit vastgepind zijn aan een en dezelfde plek. Als we in onze lange historie ergens anders heen moesten, dan ging de Tora mee. Hierdoor bleven we ons zelf, waar we ook naar toe gingen. De permanente aanwezigheid van de stangen symboliseert, dat we als Joden nooit aan één plek gebonden zijn; dat we altijd klaar zijn om verder te gaan op een andere plaats. De Lubavitscher rebbe, rabbijn Menachem Mendel Schneersohn zl. voegt hier nog iets aan toe. Hij zegt dat het ons leert, dat als we zien dat ergens anders mensen behoefte en enthousiasme hebben om Tora te leren, wij ons ervoor moeten inzetten om de Tora daar naar toe te brengen.

De voorbije dagen weken en maanden hebben laten zien hoezeer wij met zijn allen die woorden in praktijk hebben gebracht,. Veel mensen zitten thuis. Vele sjioeriem gaan niet door, maar dankzij Zoom en de energie van velen heeft de Tora nog meer digitale stangen gekregen en gaat zij overal naar toe. Heel mooi!

Behalve de Jarchei Kallo was er een actie van de NIHS, waardoor haar leden (en hun gasten) tegen een zeer gereduceerd tarief zondagavond konden genieten van een uirtgebreide Chinese maaltijd. Van de cateraar, Ha-Baron, werden bijna 500 maaltijden afgenomen. Inderdaad, geen Nederlandse boerenkool met worst of erwtensoep, maar Chinees. Maar ook dat kunnen we weer verbinden met het idee van de draagstangen van de aron hakodesj. Ieder land en iedere streek heeft zijn eigen speciale gerechten. Maar overal is het mogelijk die een plekje te geven in ons Joodse leven. Je kan kosjer Nederlands, Italiaans en Chinees eten. De berachot (zegenspreuken) die we ervoor zeggen zijn dezelfde. Net als de aron hakodesj is het hele joodse leven portable; waar we ook zijn en hoe de omstandigheden ook zijn.

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV
Dierbare allen, Geboren Grootouders Alex & Jael Benjamin-Magnus van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleindochter, een dochter bij jullie Miri & Avrohom Mordechai Aschkenasy te Ramat Beth Shemesh, Israel. Heel veel simches samen in goede gezondheid, omein!

Choepa
Een bijzondere mazal tov aan Amir Katzin & Daphne Katzin-Cohen met jullie choepa deze week op 13 tewet. Wat heerlijk en in het bijzonder voor jullie kinderen Ita, Ben en Sam. In goede gezondheid een heel mooi en warm leven samen toegewenst, ameen!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
06-52328065

MEDEDLINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons Youtube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· Volgende nieuwsbrief
Tijdens de lockdown ontvangt u naast de Nieuwsbrief (elke donderdag in uw mailbox) op de maandagen een Nieuwsflits, zodat wij u nog beter op de hoogte kunnen houden van actuele ontwikkelingen en nieuwe activiteiten. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden

Deze pagina delen