RECTIFICATIE

VANAVOND EN DUS NIET 28 JANUARI
SOCIAL ZOOM MET CHRISTIAAN RUPPERT: Joodse tegoeden, tussen Overheid en de Joodse Gemeenschap.


Vanavond om 20:30 uur is er een social zoom met Christiaan Ruppert over ‘Joodse tegoeden, tussen Overheid en de Joodse gemeenschap’.Op 7 december nam Christiaan Ruppert afscheid na een lange carrière in overheidsdienst. Tijdens het traject ‘Joodse tegoeden’ dat rond het jaar 2000 afspeelde, was Ruppert de naaste medewerker van minister Gerrit Zalm. Hij was de spin-in-het-web tussen het ministerie van Financiën, de onderzoekscommissies en het Centraal Joods Overleg (CJO).

Ruppert is altijd gefascineerd gebleven met wat er met Joodse bezittingen is gebeurd tijdens en na de Shoa. Na meer dan 20 jaar heeft hij nog steeds veel contacten binnen de Joodse gemeenschap in Nederland en in Israël. Hij is gepromoveerd op het onderwerp, volgt alles nauwkeurig wat er op dit gebied gebeurt en doet nog steeds onderzoek. Ruppert is bestuurslid bij de Stichting Elah Nederland.

Wat beweegt hem en hoe heeft hij de periode van de Joodse tegoeden beleefd? Hoe komt het dat hij na meer dan 20 jaar nog steeds zo betrokken is bij de Joodse gemeenschap? Hans Vuijsje interviewt hem.

Deze Social Zoom vindt vanavond plaats om 20:30 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 607 481 101 Passcode: 169816.

STANDPUNT RABBINAAT OVER VACCINATIE TEGEN CORONA
De coronavaccins zijn ook in Nederland bijna beschikbaar. Velen vragen zich af of zij zich (nu al) zullen laten vaccineren. De verplichting om zich al dan niet te laten vaccineren valt halachisch onder het gebod wenisjmartem me-od lenafsjotechem (jullie zullen zeer goed op jullie zelf passen, Dewariem 4:15) ). In dit geval is er echter een dilemma.

Aan de ene kant kan vaccinatie het krijgen van corona met alle gevolgen van dien voorkomen. Hierbij speelt niet alleen een rol of iemand zelf het risico op corona wil nemen, maar ook dat hij/zij – zelfs als hij zelf geen klachten heeft – anderen kan besmetten. Anderzijds zouden er bij vaccinatie gezondheidsrisico’s kunnen zijn doordat de effecten van het vaccin op langere termijn nog niet afdoende bekend zouden zijn.

Het rabbinaat is na zorgvuldige afweging en contact met rabbinaten elders (zie bij voorbeeld Guidance Regarding COVID-19 (ou.org)) tot de conclusie gekomen, dat de vaccins dermate uitgebreid zijn getest dat het een halachische verplichting is zich te laten vaccineren, nadat eerst advies is ingewonnen bij de eigen dokter t.a.v. de persoonlijke specifieke gezondheidssituatie. Een bijkomend voordeel is dat dan op korte(re) termijn het joodse leven weer genormaliseerd kan worden.

SJIOERIEM VIA ZOOM
Tijdens de eerste lockdown in maart, toen ook de sjoels werden gesloten, zijn we gestart met sjioeriem via ZOOM. Inmiddels zijn zoveel goede initiatieven ontplooid, dat we daar graag bij aansluiten en niet opnieuw het wiel gaan uitvinden. Zo zijn er komende week de volgende sjioeriem van Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL:De Zoomcode: 83241230157 – Facebook.com/Rabbijnen.nl – YouTube.com/TorahNL

Verder is er weer iedere dag Daf Yomi
Meedoen kan elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur. ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

BEREIKBAARHEID NIHS
De NIHS is (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

VOLGENDE NIEUWSBRIEF
Over drie dagen, op donderdag 31 december / 16 tewet ontvangt u weer een reguliere Nieuwsbrief. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

 

 

Deze pagina delen