BEGINTIJD SJABBAT

Sjabbat begint morgen, 4 december, (in de regio Amsterdam) om 16:10 uur en eindigt op 5 december om 17:18 uur.

MEDEDELING VAN HET RABBINAAT
Vanaf komende motsae sjabbat, 5 december/19 kislew, dient door de week (tot Pesach) weteen tal oematar liwracha te worden toegevoegd in de sjemone esree.

Ook attenderen wij u op de vroegste tijd voor talliet en tefillien. Morgen, vrijdag 4 december/18 kislew, is dat voor de regio Amsterdam 7:16 uur. Voor de overige dagen zie de Loeach NIK, pagina 26, kolom 2.
Mocht dit voor u door omstandigheden een probleem zijn, dan kunt u contact opnemen met rabbinaat@nihs.nl. U kunt uiteraard ook contact opnemen met uw sjoelrabbijn.

ACTIVITEITEN ROND CHANOEKA
Op donderdagavond 10 december (ingaande 25 kislew) begint Chanoeka. De Joodse Gemeente Amsterdam organiseert elke dag van Chanoeka een digitale bijeenkomst van een, vanuit onze Joodse gemeenschap verzorgde, Chanoekaviering. Zo kunt u ook digitaal het aansteken van het Chanoekalicht meemaken. Begin volgende week ontvangt u een extra Nieuwsflits met de link en details van deze vieringen.

Het Chanoeka Concert kan door de corona-crisis niet in de gebruikelijke vorm plaatsvinden. Maar het concert gaat wél door, in digitale vorm, op zondag 13 december om 20:00 uur. U hoeft zich niet aan te melden en er zijn geen kosten aan verbonden. Klik op deze link voor de online livestream. Dat u vanuit uw huis dit concert digitaal live kunt bijwonen is mogelijk gemaakt door de NIHS en Cefina.CHANOEKA VOOR KINDEREN BIJ ONS ZONDAGONDERWIJS
Ook dit jaar laten we Chanoeka niet zomaar voorbijgaan en doen we iets speciaals voor de kinderen. Op zondag 13 december 2020 vieren we Chanoeka met een feestelijk programma, inclusief muziek en uiteraard soefganiot.

Deze activiteit is gratis toegankelijk voor alle kinderen van onze leden in de basisschoolleeftijd, ook als ze (nog) niet deelnemen aan het zondagonderwijs van de NIHS. De Chanoeka-activiteit begint om 10:00 uur en duurt tot 12:15 uur.

Wilt u uw kind(eren) aanmelden? Stuur dan een e-mail naar activiteiten@nihs.nl met vermelding van naam en leeftijd van uw kind. Locatie wordt bekendgemaakt na aanmelding. Kinderen die ons zondagonderwijs al volgen, hoeven niet te worden aangemeld. Voor meer informatie over het zondagonderwijs kunt u contact opnemen de coördinator onderwijs, Yael Ball, via y.ball@nihs.nl.SJIOERIEM VIA ZOOMDAF YOMI
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur. ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

ABONNEER U OP ONS YOUTUBE-KANAAL
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Een bijzondere ZOOM Eerder deze week had ik een bijzonder voorrecht. Met ruim dertig anderen nam ik deel aan een internationale ZOOM-conferentie over het Sjabbat project onder leiding van Opperrabbijn Goldstein van Zuid-Afrika. Het was bijzonder om te confereren met deze toegewijde mensen van over de hele wereld. Rav Goldstein was inspirerend en enthousiast als altijd. Twee dingen tijdens die sessie hebben mij extra getroffen. Ik zal ze met u delen.

Rav Goldstein is een nieuw project gestart rond de spreuken der vaderen (pirke awot). In die spreuken der vaderen staat goed oprecht en integer gedrag centraal. Tijdens de conferentie vertelde iemand uit Mexico: “Een professor heeft mij gezegd dat alles wat te leren valt op het gebied van psychologie in pirke awot staat.” Nou wil ik de decaan van de faculteit psychologie van de UvA niet aan de kant zetten, maar ik ben het ermee eens dat dit werk veel wijsheid bevat op het gebied van intermenselijke relaties. Aan het eind van de Zoom-conferentie kwam een dame uit de Verenigde Staten aan het woord. Zij vertelde dat ze door pirke awot religieus is gaan leven. Op dat moment besefte ik dat de diepe levenslessen van de spreuken der vaderen in feite een introductie zijn op de Tora en mitswot.

Een tweede initiatief past helemaal bij ons (Nederlanders). Wij hebben als NIHS in onze kehilla ter gelegenheid van het Sjabbat project pakketjes bezorgd, maar een organisatie in Israël heeft een ander plan gelanceerd. Laten we mensen ter gelegenheid van sjabbat bloemen sturen. Bloemen zeggen immers honderd keer meer dan gesproken woorden. Ze zijn een gebaar van betrokkenheid en genegenheid. Iemand voor sjabbat een bloemetje sturen geeft aan dat je die persoon wilt inspireren. Je zegt daarmee dat het unieke en mooie van sjabbat deel is van ons allemaal. Zo hebben in Israel meer dan 43-duizend gezinnen een bos bloemen voor die speciale sjabbat ontvangen. Wie weet breng ik u nu op een idee. Want bloemen zijn natuurlijk welkom voor elke sjabbat.

Na afloop van het ZOOM-gesprek realiseerde ik me dat we via het Sjabbat project iedereen kunnen bereiken, als we maar willen. En als we zo bereikbaar zijn voor elkaar, dan zijn we dat zeker voor Hasjem. Sjabbat Sjalom.

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Bat mitswa
Rav Akiva & Taiby Camissar van harte mazal tov met de bat mitswa van jullie dierbare dochter Bassi Camissar. Heel veel nachas van haar toegewenst, Ameen!

Verloofd
Shlomo Chaim Katz & Tsivya Arieli (Antwerpen) een hele grote mazal tov met jullie verloving. Rabbijn Shmuel & Miriam Katz en Danni & Anita Arieli een hele bijzondere mazal tov met deze simcha. Heel veel plezier en succes met de voorbereidingen naar de choepa toe, Ameen!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
Joodse Gemeente Amsterdam
06 5232 8065

VOLGENDE NIEUWSBRIEF
De volgende reguliere Nieuwsbrief verschijnt volgende week donderdag, 10 december 2020 / 24 kislew 5781. Mocht de actualiteit er aanleiding toe geven, dan ontvangt u eerder al een extra nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen