BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 27 november, (in de regio Amsterdam) om 16:15 uur en eindigt op 28 november om 17:21 uur.

ACTIVITEITEN ROND CHANOEKA
Op donderdagavond 10 december (ingaande 25 kislew) begint Chanoeka. De Joodse Gemeente Amsterdam organiseert elke dag van Chanoeka een digitale bijeenkomst van een, vanuit onze Joodse gemeenschap verzorgde, Chanoekaviering. Zo kunt u ook digitaal het aansteken van het Chanoekalicht meemaken. De link en details van deze vieringen volgen in de volgende nieuwsbrief.

Het Chanoeka Concert kan door de corona-crisis niet in de gebruikelijke vorm plaatsvinden. Maar het concert gaat wél door, in digitale vorm, op zondag 13 december om 20:00 uur. Dat u vanuit uw huis dit concert digitaal live kunt bijwonen is mogelijk gemaakt door de NIHS en Cefina. Meer details over het bijwonen van dit concert volgen in de volgende nieuwsbrief.



CHANOEKA VOOR KINDEREN BIJ ONS ZONDAGONDERWIJS
Ook dit jaar laten we Chanoeka niet zomaar voorbijgaan en doen we iets speciaals voor de kinderen. Op zondag 13 december 2020 vieren we Chanoeka met een feestelijk programma, inclusief muziek en uiteraard soefganiot.

Deze activiteit is gratis toegankelijk voor alle kinderen van onze leden in de basisschoolleeftijd, ook als ze (nog) niet deelnemen aan het zondagonderwijs van de NIHS. De Chanoeka-activiteit begint om 10:00 uur en duurt tot 12:15 uur.

Wilt u uw kind(eren) aanmelden? Stuur dan een e-mail naar activiteiten@nihs.nl met vermelding van naam en leeftijd van uw kind. Locatie wordt bekendgemaakt na aanmelding. Kinderen die ons zondagonderwijs al volgen, hoeven niet te worden aangemeld. Voor meer informatie over het zondagonderwijs kunt u contact opnemen de coördinator onderwijs, Yael Ball, via y.ball@nihs.nl.



SJIOERIEM VIA ZOOM



DAF YOMI – NIEUWE MASECHET GESTART
Afgelopen zondag, 22 november (6 kislew) hebben we masechet Eroevin afgerond en maandag 23 november (7 kislew) zijn we van start gegaan met masechet Pesachim. Over vier maanden, op 22 maart (9 niesan), kort voor Pesach, voltooien we deze masechet, waarin alle aspecten rond Pesach zijn behandeld.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur. ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

ABONNEER U OP ONS YOUTUBE-KANAAL
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.



WIZO ZOOM

Kook een gerecht voor Chanoeka
Op dinsdag 1 december, van 19:30 organiseert de WIZO een ZOOM-bijeenkomst waarop u met Esther Erwteman een Chanoeka-gerecht kunt maken, naar een recept uit haar kookboek NOSH! Wilt u meedoen? Stuur dan een e-mail naar belia.van.gelder@wizo.nl. Dan ontvangt u de ZOOM-link en het recept zodat u weet welke ingrediënten u in huis moet halen. Het Kookboek NOSH aanschaffen kan ook; geef dit door bij uw aanmelding en dan ontvangt u het per post, mét een kleine attentie.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Revolutie vanuit Amsterdam
Kortgeleden gaf ik een sjioer over een revolutionair boek dat zijn wortels heeft in de Amsterdamse Jodenbuurt. U denkt nu waarschijnlijk aan namen van vele interessante en bekende schrijvers. Maar dat is het ‘m niet. Het gaat om een klein boekje: Sjoelchan Hatahor (de zuivere tafel), geschreven door Josef Pardo, rabbijn bij de Portugese gemeente te Amsterdam en uitgegeven in het laatste decennium van de 17e eeuw door zijn nazaat David Pardo die chazzan was in Londen.

Waarom is dit revolutionair? Rabbijn Pardo leefde in de 17e eeuw. Als hij om zich heen keek, dan zag hij grote zwaarlijvige boekwerken. Denk bijvoorbeeld aan de boeken van Maimonides en anderen. Ook de codex van rabbijn Josef Karo was erbij. Dat werk was toen net een eeuw oud en zeer omvangrijk.

Rabbijn Pardo besefte dat de ‘gewone’ man of vrouw over een klein boekje moest kunnen beschikken waarin de praktische voorschriften voor iedere dag zouden staan. Een boekje dat makkelijk overal heen kon worden meegenomen. Een boekje voor in de trekschuit naar Haarlem en in de koets naar Maarssen. Hij wist dat slechts weinigen de hele codex in bezit hadden en waarschijnlijk velen er moeilijk uit wegwijs konden. In dat kleine boekje zou dat makkelijker zijn.

Pardo liep de hele codex door en haalde er alleen uit wat echt noodzakelijk was. Dat schreef hij opnieuw op, de rest liet hij weg. Het resulteerde in een klein boekje. Waar in het oorspronkelijke werk verschillende meningen werden belicht, had hij alleen de meest geaccepteerde mening genoteerd. Ik was keer op keer verbluft door de efficiënte manier waarop rabbijn Pardo te werk is gegaan.

Als we het boekje van rabbijn Pardo openslaan, dan komen we als eerste een haskama (goedkeuring) tegen van het machtige rabbinale hof van onze Portugese zustergemeente; bestaande uit de rabbijnen Yitschak Aboehab, Yacov Sasportas en Shlomo dOliviera. Ook deze rabbijnen beseften wat de betekenis zou zijn van de Sjoelchan Hatahor: een Tora-revolutie. Daarom gaven ze er hun naam aan.

Hoe weten we nu dat dit boekje ook breder succesvol was? Dat weten we omdat het niet alleen in Londen is uitgegeven, maar ook in Wilna, Galante (Hongarije), Jeroesjalajiem en New York. Met het verschijnen van een andere verkorte codex, de Kitsoer Sjoelchan Aroech van rabbijn Shlomo Ganzfried – 150 jaar later, is deze Sjoelchan Hatahor toch wat op de achtergrond geraakt. Dat kwam vooral omdat het werk van onze rabbijn Pardo was geschreven voor Sefaradiem. Rabbijn Ganzfried schreef voor Asjkenaziem en daar waren er meer van.

Toch staat voor mij vast dat Josef Pardo een revolutie in gang heeft gezet. Het ging hem er om het Jodendom toegankelijk te maken. Jong en oud, arm of rijk, iedereen kon dit werkje aanschaffen en er zijn weg in vinden.

Wij zijn nu vier eeuwen verder. Een revolutie heeft zich voltrokken. Het Jodendom is veel toegankelijker geworden. Er zijn veel praktische werken gepubliceerd; in het Hebreeuws maar ook in andere talen. Daarnaast is er nu veel online beschikbaar. En vele rabbijnen beantwoorden tegenwoordig doorlopend vragen per e-mail, sms of WhatsApp. Met de vele ZOOM-sessies in 2020 heeft de NIHS ook haar bijdrage aan deze revolutie geleverd. Maar de eerste aanzet daartoe kwam van rabbijn Pardo.

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboorte
Van harte mazal tov rabbijn David en Tamar Sztejnhauer met de geboorte van jullie dochter Sarah Ruchama. Gezellig voor grote zus Libby. Mazal tov sabba rabbijn Daniel en savta Yael Stern. Heel veel nachas van haar, Omeen!

Mirjam Soesan en Davidi Agmon van harte mazal tov met de geboorte van jullie zoon Nadav. Opa Salo en oma Ineke Soesan, samen met sabba Yossef en savta Lily Agmon een grote mazal tov en heel veel nachas toegewenst, Ameen!

Van harte mazal tov rabbijn Meir en Mushky Spiero met de geboorte van jullie dochter Raizel Dina te Haarlem, ook heerlijk voor grote broer Mendel. Grootouders rabbijn Shmuel en Bracha Spiero samen met overgrootmoeder Ruchla Spiero een hele grote mazal tov toegewenst. Heel veel nachas van haar, Omeen!

Opa Dé en oma Bettie Sanders een warme mazal tov met de geboorte van jullie kleinzoon Yitzchok Sanders te Londen, zoon van Jair en Miriam Sanders en broertje van Yedidya en Tova. Een bijzondere mazal tov aan overgrootmoeder Anneke Sanders. Heel veel simches in goede gezondheid van hem, Omein!

Bat mitswa
Jaron en Liz Weijel van harte mazal tov met de grootse simcha, de bat mitswa van jullie dochter Isa Weijel. Grote broer Tom samen met oma Sera Weijel en oma Rachel Wilk een mooie mazal tov toegewenst met veel simches in goede gezondheid, Ameen!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
Joodse Gemeente Amsterdam
06-52328065

VOLGENDE NIEUWSBRIEF
De volgende reguliere Nieuwsbrief verschijnt volgende week donderdag, 3 december 2020 / 17 kislew 5781. Mocht de actualiteit er aanleiding toe geven, dan ontvangt u eerder al een extra nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

 

 

Deze pagina delen