HET SJABBAT PROJECT

WIJ BRENGEN SJABBAT BIJ U THUIS
Deze sjabbat (6/7 november) is een extra bijzondere. In 106 landen en meer dan 1.600 steden vindt dan het jaarlijkse Shabbat Project plaats. Joden, van alle achtergronden, leeftijden en nationaliteiten wereldwijd, vieren – wat ze door het jaar heen ook met hun Joodszijn doen – samen één sjabbat; dat is de gedachte achter het project. Dit jaar is het thema: ‘Breng sjabbat thuis’. Juist nu, in deze voor iedereen moeilijke tijd, is meedoen de gelegenheid bij uitstek om de magie van sjabbat te ervaren.

De NIHS organiseert in andere jaren speciale activiteiten rond het Sjabbat Project – denk aan de Challe Bake of de sjabbatmaaltijden. Dat kan nu niet. Daarom brengen we sjabbat dit jaar letterlijk bij u thuis. Vandaag of morgen wordt een pakket bij u bezorgd met daarin de essentiële benodigdheden om sjabbat te vieren: kaarsen, wijn of druivensap en twee challetjes. Houd dan dus uw deurbel in de gaten.

BRIEF VAN DE INITIATIEFNEMER VAN HET SJABBAT PROJECT
De initiatiefnemer van het Sjabbat Project is de Zuid-Afrikaanse Opperrabbijn dr. Warren Goldstein. De brief die hij dit jaar heeft geschreven, hebben we vertaald en ingekort. Die leest u hieronder. De originele, Engelse versie vindt u hier.

Sjabbat een bron van troost in een jaar met veel onrust

Dit jaar hebben we een ervaring gehad, die ons leven heeft veranderd, een ervaring die we niet zullen vergeten. Alles wat zeker scheen, elke verwachting is omver gegooid. De wereld is gekanteld. De corona-pandemie heeft onze wereld dramatisch veranderd, geen aspect van ons leven onberoerd latend.

Nu de wereld die wij kenden, de wereld waar we zo zeker van waren, iedere dag instabieler wordt, zijn we allemaal op zoek naar iets dat ons houvast geeft. Iets dat ons een gevoel van stabiliteit geeft. Iets dat onze existentiële angst zal wegnemen en ons verlichting en troost geeft. Is er zoiets?

Ik geloof van wel. En ik geloof dat we die verlichting en troost in onze traditie kunnen vinden. Het betreft de enige mitswa (gebod) die door de Talmoed wordt gedefinieerd als een gift van G-d. Het is een mitswa die ons helpt met prangende existentiële vragen, die ons helpt inhoudsvol te leven en die ons hoop geeft voor een betere toekomst. Die mitswa is natuurlijk sjabbat.

Dit jaar is de slogan van het Sjabbat Project: ‘Breng sjabbat naar huis’. We zoeken naar en dromen van een betere wereld. We kunnen die wereld bouwen, binnen de vier muren van ons huis. Daar is alles wat we nodig hebben. Sjabbat is echt een geschenk. Laten we dit geschenk aannemen.

Rabbi W. Goldstein

Meer informatie over het internationale Sjabbat Project vindt u hier.

ONLINE KABBALAT SJABBAT-VIERING
Om vast in de sfeer te komen is er morgen om 15:45 uur weer een kabbalat sjabbat-viering via ZOOM, verzorgd door de CIZ-sjoelgemeenschap. Wim van Dijk houdt een derasja en Sacha van Ravenswade zorgt voor de muzikale noot. Verder zal Rogier Blocq, voorzitter van de Vereniging CIZ, iets vertellen over de huidige situatie van Ziekenhuis Amstelland. U bent van harte welkom.
Meedoen kan via deze ZOOM-link, Meeting ID: 348 637 5920 – Passcode: 578119

BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 6 november, (in de regio Amsterdam) om 16:40 uur en eindigt op 7 november om 17:45 uur.

FEESTELIJKE HAWDALA-BIJEENKOMST VIA ZOOM
Als afsluiting van deze speciale sjabbat, organiseren we uitgaande sjabbat (7 november), van 18:30 tot 19:15 uur via ZOOM een speciale live hawdala-bijeenkomst. We maken dan samen hawdala, worden vervolgens vanuit Israël door Udi Ullmann en Shai Barak verwend met fijne zang en muziek, waarna Rabbijn Shimson Silkin zal spreken over ‘Centrality of Shabbes’ (Engelstalig). Rabbijn Silkin doceert Joodse filosofie en is de directeur van Klal-Chazon, een organisatie die chizoek (spirituele versterking) geeft door seminars, klassen en activiteiten. U bent meer dan welkom.Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

OVERIG NIEUWS EN MEDEDELINGEN

SOCIAL ZOOM MET SALO MULLER
Op maandag 9 november om 20:30 uur is er weer een Social Zoom-bijeenkomst. Dit keer interviewt Frits Barend Salo Muller, fysiotherapeut, journalist en publicist. Hij is vooral bekend geworden als fysiotherapeut bij Ajax.

Salo Muller heeft vanaf 1942 ondergedoken gezeten, nadat hij vanuit de crèche tegenover de Amsterdamse Schouwburg werd gered. Zijn beide ouders zijn omgebracht in Auschwitz. Over zijn belevenissen in de oorlogsjaren schreef hij het boek ‘Tot vanavond en lief zijn hoor’. Dit waren de laatste woorden die zijn moeder tegen hem sprak toen ze hem bij de kleuterschool afzette. Na de oorlog werd Muller door zijn tante teruggehaald naar Amsterdam.

Hij volgde een opleiding voor heilgymnast/masseur. Via zijn leraar, Rodenburg, kwam Muller bij Ajax in dienst als assistent en vanaf 1960 als fysiotherapeut.

Salo Muller bleef aan Ajax verbonden tot 1972. Hij maakte de opkomst van het elftal mee tot de gouden jaren. Salo Muller is ook bekend vanwege zijn strijd om compensatie van de Nederlandse Spoorwegen.

Al deze onderwerpen komen in het interview aan bod.

Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

ABONNEER U OP ONS YOUTUBE-KANAAL
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.

SJIOERIEM VIA ZOOM

 

DAF YOMI
Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur. Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

ONDERWIJS NIHS SLUIT AAN BIJ SJABBAT PROJECT
Zondag aanstaande, 8 november 2020 staat ons onderwijs ook geheel in het teken van sjabbat. Het programma begint met een les waarin de kinderen leren over sjabbat. Na de pauze mag ieder kind een eigen sjabbat-placemat maken en – om de sfeer van sjabbat weer op te roepen – krijgen de kinderen lekker gebak en een beker druivensap.

Deze activiteit staat open voor alle kinderen (van 3 tot 12 jaar) van NIHS-leden, ook als ze (nog) niet meedoen aan ons zondagonderwijs. Aanmelden via activiteiten@nihs.nl

VACATURE NIHS ONDERWIJS

De NIHS kiest bij het zondagonderwijs bewust voor les in kleine groepjes. Zo kunnen we maatwerk bieden en ieder kind de aandacht geven die het nodig heeft. We groeien snel en daarom komt er een nieuw klasje bij. Het gaat om de allerjongste groep, voor de kinderen van 3 en 4 jaar. Wij zijn op zoek naar een juf/meester, die met veel nesjomme de kinderen spelenderwijs laat leren over chagiem, mitswot, alef beet en meer.

Bent u de docent die we zoeken? Stuur dan uw cv en motivatie naar onze coördinator onderwijs y.ball@nihs.nl

HERDENKING KRISTALLNACHT
Op zondag 8 november vindt om 16:00 uur de Nationale herdenking van de Kristallnacht plaats, ditmaal in de Raw Aron Schuster Synagoge. Deze herdenking, die wordt georganiseerd door het Centraal Joods Overleg, wordt live uitgezonden. U kunt de herdenking volgen via livestream

KOSJERE MAALTIJDEN
De kortingsactie rond afhaalmaaltijden bij de kosjere restaurants loopt nog tot woensdag aanstaande, 11 november. De deelnemende restaurants: HaCarmel, Golan lunchroom, Meat me Kosher en Pizza & Co. U ontvangt € 5 korting bij een besteding van € 25 tot € 50, € 10 korting bij een besteding vanaf € 50 tot € 75, € 15 korting bij een besteding vanaf € 75 tot € 100 enz. De Joodse Gemeente Amsterdam en B’nai B’rith Loge Hilleel nemen de korting voor hun rekening. Zo steunen we samen met u het in stand houden van de kosjere voorzieningen voor onze Joodse gemeenschap.

Vos Kosher Catering bezorgt tijdens de gedeeltelijke lockdown kosjere maaltijden bij u thuis (regio Amsterdam). Het gaat om koelverse drievaksmaaltijden. De kosten bedragen € 15 per maaltijd, inclusief bezorgkosten. Meer informatie en bestellen via deze link.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Meijer Sluyser schrijft in zijn boek ‘Voordat ik het vergeet’ over het begin van de sjabbat in de oude joodse buurt van Amsterdam: “Er zijn nu nog maar weinig mensen op straat. Achter alle neergelaten gordijnen branden de kerosinelampen. De mensen zitten rondom de wit gedekte tafels… En elke vrijdagavond opnieuw is er het ogenblik van de grote verwachting, de seconde van roerloze stilte vlak voordat de maaltijd begint.”

Ik heb ook zo een moment van stilte meegemaakt. Dat was een paar jaar geleden toen opperrabbijn Warren Goldstein van Zuid-Afrika hier voor een bezoek was in het kader van het internationale sjabbat project. Op een kille januaridag stonden we in de Hollandsche Schouwburg. Het was doodstil. Wat hoorde hij? Goldstein, de initiator van het Sjabbat Project hoorde, beter gezegd voelde, de stilte van al die mensen die lang geleden iedere week sjabbat vierden, in die buurt. Het was een moment van inspiratie die ons verbond met de mensen en de sjabbat van toen.

Het is dit jaar de achtste keer dat het Sjabbat Project wereldwijd wordt georganiseerd. Het zal, door de corona-maatregelen, niet zo massaal zijn als in andere jaren. Maar we kunnen wel thuis sjabbat vieren. Er zijn geen kerosinelampen meer en ook de pinda’s en de musketflikjes waar Meyer Sluyser over schreef, zijn waarschijnlijk historie. Maar de witte tafel is er nog steeds. Nu wordt er misschien vis geserveerd naar Marokkaans recept, Jemenitische kippensoep en kip tandori. Het maakt niet uit. Moge de geur een smeltkroes zijn van de Joodse wereld. De viering, de beleving is in al die landen, in al die oorden hetzelfde.
Sjabbat sjalom.

Rabbijn Shmuel Katz

VOLGENDE NIEUWSBRIEF
De volgende reguliere Nieuwsbrief verschijnt volgende week donderdag, 12 november 2020 / 25 chesjwan 5781. Mocht de actualiteit er aanleiding toe geven, dan ontvangt u eerder al een extra nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.


 

Deze pagina delen