WIJ BRENGEN SJABBAT BIJ U THUIS
De sjabbat van 6/7 november is een extra bijzondere. In 106 landen en meer dan 1.600 steden vindt dan het jaarlijkse Shabbat Project plaats. Joden, van alle achtergronden, leeftijden en nationaliteiten wereldwijd, vieren – wat ze door het jaar heen ook met hun Joodszijn doen – samen één sjabbat; dat is de gedachte achter het project. Dit jaar is het thema: ‘Breng sjabbat thuis’. Juist nu, in deze voor iedereen moeilijke tijd, is meedoen de gelegenheid bij uitstek om de magie van sjabbat te ervaren.

De NIHS organiseert in andere jaren speciale activiteiten rond het Sjabbat Project – denk aan de Challe Bake of de sjabbatmaaltijden. Dat kan nu niet. Daarom brengen we sjabbat dit jaar letterlijk bij u thuis. Op donderdag 5 of vrijdag 6 november wordt een pakket bij u bezorgd met daarin de essentiële benodigdheden om sjabbat te vieren: kaarsen, wijn of druivensap en twee challetjes. Houd dan dus uw deurbel in de gaten. Meer informatie over het Sjabbat Project vindt u hier.

Als afsluiting is er uitgaande sjabbat (7 november), van 18:30 tot 19:15 uur via ZOOM een speciale live hawdala-bijeenkomst. We maken dan samen hawdala, er is een spreker en vanzelfsprekend worden we omringd door fijne zang en muziek, dit keer vanuit Israël. Meer details en de ZOOM-link voor het meedoen aan deze hawdala-bijeenkomst vindt u in de nieuwsbrief van volgende week (donderdag 5 november).

VRIJDAGAVONDMAALTIJD
Speciaal voor het Sjabbat Project heeft H.Baron Catering onderstaande actie:ONDERWIJS NIHS SLUIT AAN BIJ SJABBAT PROJECT
Op zondag 8 november 2020 staat ons onderwijs ook geheel in het teken van sjabbat. Het programma begint met een les waarin de kinderen leren over sjabbat. Na de pauze mag ieder kind een eigen sjabbat-placemat maken en – om de sfeer van sjabbat weer op te roepen – krijgen de kinderen lekker gebak en een beker druivensap.

Deze activiteit staat open voor alle kinderen (van 3 tot 12 jaar) van NIHS-leden, ook als ze (nog) niet meedoen aan ons zondagonderwijs. Aanmelden via activiteiten@nihs.nl

Wat is het zondagonderwijs van de NIHS?
Wij bieden kleinschalig onderwijs voor kinderen in de leeftijden 3 tot 12 jaar, elke zondag van 10:00 tot 12:15 uur. Kleine groepen, maximaal op leeftijd en niveau ingedeeld, veelal twee docenten per groep. Sinds dit seizoen hebben we ook een speciale groep voor gevorderde kinderen. We werken met erkende, beproefde lesmethoden en hebben een eigen onderwijsgids. Lesgeld voor één jaar (36 lessen) is € 275 euro voor het eerste kind (ledenprijs); bij meerdere kinderen uit één gezin betaalt u minder. Is het lesgeld voor u financieel niet haalbaar? Vraag dan naar de mogelijkheden.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met onderwijscoördinator Yael Ball via onderwijs@nihs.nl.

Condoleance
Team onderwijs condoleert zijn lieve juf, mw. Jael Benjamin, met het overlijden van haar moeder, mw. M. Magnus-Rothschild z.l. Moge Hasjem haar de kracht geven om onze kinderen uitdagende en leuke Joodse lessen te blijven geven.

ONLINE SJIOER OVER SJOEL IN CORONATIJD
Zondag aanstaande, 1 november, verzorgt rabbijn Menachem Sebbag van sjoel AMOS een online sjioer. Het onderwerp: Sjoel in Coronatijd. Deze ZOOM-bijeenkomst start om 19:45 uur. U bent van harte welkom, meedoen kan via deze link. Meeting ID: 829 5771 6473, Wachtwoord: AMOS2020.

KORTINGSACTIE KOSJERE AFHAALMAALTIJDEN VERLENGD
De kortingsactie rond afhaalmaaltijden bij de kosjere restaurants is met twee weken verlengd en loopt nu tot woensdag 11 november.

De deelnemende restaurants:

· HaCarmel – Amstelveenseweg 224, Amsterdam – 020 675 7636
· Golan Lunchroom – Kastelenstraat 265, Amsterdam – 020 404 4208
· Meat me Kosher – Kastelenstraat 65, Amsterdam – 020 354 1744
· Pizza & Co – Kastelenstraat 105A, Amsterdam – 020 404 4453


U ontvangt € 5 korting bij een besteding van € 25 tot € 50, € 10 korting bij een besteding vanaf € 50 tot € 75, € 15 korting bij een besteding vanaf € 75 tot € 100 enz.

De Joodse Gemeente Amsterdam en B’nai B’rith Loge Hilleel nemen de korting voor hun rekening. Zo steunen we samen met u het in stand houden van de kosjere voorzieningen voor onze Joodse gemeenschap.

KOELVERSE MAALTIJDEN THUISBEZORGD
Niet iedereen is in de gelegenheid om maaltijden op te halen. Vos Kosher Catering bezorgt tijdens de gedeeltelijke lockdown kosjere maaltijden bij u thuis (regio Amsterdam). Het gaat om koelverse drievaksmaaltijden. De kosten bedragen € 15 per maaltijd, inclusief bezorgkosten. Meer informatie en bestellen via deze link. Bestellen kan ook via de QR-code op het plaatje hieronder.


 

BEGINTIJD SJABBAT
De eerste sjabbat sinds het ingaan van de wintertijd begint morgen, 30 oktober, (in de regio Amsterdam) om 16:55 uur en eindigt op 31 oktober om 17:56 uur.

SOCIAL ZOOM
Na de druk bezochte Social Zoom-bijeenkomst met Bart Wallet, heeft iedereen de smaak weer te pakken. U kunt zich vast verheugen op de Social Zoom met Salo Muller. Deze Ajax-coryfee wordt dan geïnterviewd door Frits Barend over zijn leven, de NS, de Duitse spoorwegen en natuurlijk over Ajax. Zodra de datum bekend is, ontvangt u van ons bericht.

ABONNEER U OP ONS YOUTUBE-KANAAL
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.

DAF YOMI
Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur. Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

MW. H.S. MAGNUS-ROTHSCHILD Z.L.

Migeza maharal miPrague – van de stam van de Maharal van Praag

Uitgaande sjabbat overleed Hanna Shulamith Magnus-Rothschild. Wat haar bijzonder maakte, is dat zij haar hele leven heeft geleefd volgens de hierboven staande zin op de grafsteen van haar moeder Flora Rotschild z.l. Zij stamt namelijk af van de Maharal (Morenoe harav Löw) van Praag, die op zijn beurt weer afstamde van Rasji, een nazaat van koning David. Het leven van mevr. Magnus was een reflectie van deze drie iconen van het joodse volk: Koning David, Rasji en de Maharal.

Koning David. Het huis van mevrouw Magnus had iets koninklijks. Dat kwam vooral tot uiting in de manier waarop sjabbat en jom tov werden beleefd. Vrijdagavond was de huiskamer een ware ontvangstzaal voor de koningin die sjabbat heet. De sjabbattafel straalde een verheven schoonheid uit, die toonde dat deze familie elke week opnieuw trots was deze koningin te mogen ontvangen.

Rasji. Wij kennen Rasji als leraar die ons helpt Choemasj en Talmoed te leren. Rasji was de vroomheid en eruditie zelve. Dat gold (en geldt) ook de familie Magnus. Ik denk hierbij onder andere aan de wijze waarop de heer Magnus z.l. jarenlang op de Hoge Feestdagen in de Obrechtstraat als tweede chazan fungeerde. In zijn echtgenote vond hij een prachtige partner qua vroomheid en eruditie. Ik denk bijvoorbeeld aan de liefdevolle zorg voor familieleden die extra zorg nodig hadden. Mevrouw Magnus heeft, samen met haar man, alles gedaan om hen een goed leven te laten hebben, een leven met simche.

Maharal. De Maharal is vooral bekend als de man van de Golem. Voor kenners is hij meer de man van de uitleg van moeilijke passages in Choemasj en Talmoed en van een Joodse visie op de gebeurtenissen in de grote wereld. Ook mevrouw Magnus bekeek alles door de bril van Tora. Niet met oogkleppen, maar met een wijde open blik. Zij bood plaats aan en had begrip voor eenieder, ongeacht hoe hij of zij het Joodszijn invulde. Tegelijkertijd had mevrouw Magnus een duidelijke visie over hoe een kehilla eruit moet zien en wat je daaraan als individu kunt bijdragen.

Haar dochters, klein- en achterkleinkinderen, overige familieleden en vrienden zullen haar missen. Tehee nisjmata tseroera bitsror hachajim. Moge haar ziel gebundeld zijn in de bundel van het eeuwige leven.

Rabbijn Shmuel Katz

HERDENKING KRISTALLNACHT
Op zondag 8 november vindt om 16:00 uur de Nationale herdenking van de Kristallnacht plaats, ditmaal in de Raw Aron Schuster Synagoge. Deze herdenking, die wordt georganiseerd door het Centraal Joods Overleg, wordt live uitgezonden. U kunt de herdenking volgen via livestream

MAZAL TOV
Afgestudeerd
Simon Hellendall, van harte mazal tov met het behalen van je bachelor Rechten aan de Universiteit te Leiden. Heel veel succes met je master in deze studie.

Rivka Hellendall, van harte mazal tov met het behalen van je master Letterkunde aan de UvA. Heel veel succes met je master Joodse Studies.

Geboorte
Zimri & Liat Haas van harte mazal tov met de geboorte en brit mila van jullie dierbaar zoontje Ziv Elishai Haas. Grootouders Betty Wajnstat, Micha & Miri Goudsmit, Vera Meijler en Max Wolf, Bram Haas en Sasja Martel, samen met overgrootouders mevrouw Meijler en de heer en mevrouw Wajnstat heel hartelijk mazal tov. Grote broer Hillel en grote zus Leviah geniet van jullie broertje. Moge hij in goede gezondheid opgroeien en voor zijn familie een bron van simches worden, Ameen!

Met een vriendelijke en sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
Joodse Gemeente Amsterdam
06-52328065

VOLGENDE NIEUWSBRIEF
De volgende reguliere Nieuwsbrief verschijnt volgende week donderdag, 5 november 2020 / 18 chesjwan 5781. Mocht de actualiteit er aanleiding toe geven, dan ontvangt u eerder al een extra nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

 

Deze pagina delen