MEDEDELINGEN EN ACTIVITEITEN ROND CORONA

WIJ BRENGEN SJABBAT BIJ U THUIS
De sjabbat van 6/7 november is een extra bijzondere. In meer dan 1.600 steden en 106 landen vindt dan het jaarlijkse Shabbat Project plaats. Joden, van alle achtergronden, leeftijden en nationaliteiten wereldwijd, vieren – wat ze door het jaar heen ook met hun Joods zijn doen – samen één sjabbat; dat is de gedachte achter dit project. Dit jaar is het thema: ‘Breng sjabbat thuis’. Juist nu, in deze voor iedereen moeilijke tijd, is meedoen de gelegenheid bij uitstek om de magie van sjabbat te ervaren.

De NIHS organiseert in andere jaren speciale activiteiten rond het Shabbat Project – denk aan de Challe Bake of de sjabbatmaaltijden. Dat kan nu niet. Daarom brengen we sjabbat dit jaar letterlijk bij u thuis. Op donderdag 5 of vrijdag 6 november wordt een pakket bij u bezorgd met daarin de essentiële benodigdheden om sjabbat te vieren: kaarsen, wijn of druivensap en twee challetjes. Houd dan dus uw deurbel in de gaten. Meer informatie over het Shabbat Project vindt u hier.

TOT WOENSDAG: KORTINGSACTIE KOSJERE AFHAALMAALTIJDEN
De actie rond kosjere afhaalmaaltijden loopt nog tot aanstaande woensdag 28 oktober. U krijgt tot 20% korting op afhaalmaaltijden bij een van de volgende kosjere restaurants:

· HaCarmel – Amstelveenseweg 224, Amsterdam – 020 675 7636
· Golan Lunchroom – Kastelenstraat 265, Amsterdam – 020 404 4208
· Meat me Kosher – Kastelenstraat 65, Amsterdam – 020 354 1744
· Pizza & Co – Kastelenstraat 105A, Amsterdam – 020 404 4453


U ontvangt € 5 korting bij een besteding van € 25 tot € 50, € 10 korting bij een besteding vanaf € 50 tot € 75, € 15 korting bij een besteding vanaf € 75 tot € 100 enz.

De Joodse Gemeente Amsterdam en B’nai B’rith Loge Hilleel nemen de korting voor hun rekening. Zo steunen we samen met u het in stand houden van de kosjere voorzieningen voor onze Joodse gemeenschap.

KOELVERSE MAALTIJDEN THUISBEZORGD
Niet iedereen is in de gelegenheid om maaltijden op te halen. Vos Kosher Catering bezorgt tijdens de gedeeltelijke lockdown kosjere maaltijden bij u thuis (regio Amsterdam). Het gaat om koelverse drievaksmaaltijden. De kosten bedragen € 15 per maaltijd, inclusief bezorgkosten. Meer informatie en bestellen via deze link. Bestellen kan ook via de QR-code op het plaatje hieronder.MONDKAPJES IN HET JCC
We willen natuurlijk het risico op besmetting zoveel mogelijk beperken, ook in het JCC. Daarom is het dragen van een (niet medisch) mondneusmasker (beter bekend als ‘het mondkapje’) verplicht voor iedereen die zich in het JCC verplaatst in gemeenschappelijke ruimten (de centrale hal, zalen, gangen en wc-groepen). Wij verzoeken u vriendelijk zelf voor een mondkapje te zorgen.

LEWAJOT EN ONTHULLINGEN MATSEWOT
Er zijn veel vragen binnengekomen of de gedeeltelijke lockdown ook een aanscherping van de regels rond begrafenissen en steenzettingen inhoudt. Dat is gelukkig niet het geval. De regels rond een lewaja zijn dezelfde als in de afgelopen maanden het geval was; voor matsewa-onthullingen geldt hetzelfde. Meer informatie: info@nihs.nl. De rondleidingen op de Joodse begraafplaats Muiderberg gaan voorlopig niet door.

GEEN HALACHISCHE VERPLICHTING TEFILLA BETSIBOER
Voor degenen die zich zorgen maken over het mogelijke gezondheidsrisico van sjoelbezoek, heeft het Rabbinaat eerder al verklaard dat in de huidige situatie geen halachische verplichting bestaat van tefilla betsiboer (gebed met minjan).

SAMEN STERK TEGEN CORONA, OOK BIJ ONS ZONDAGOCHTEND-ONDERWIJS
De situatie rond het coronavirus baart veel mensen zorgen. Als Joodse Gemeente Amsterdam doen we er alles aan om de kinderen op een veilige en verantwoorde manier leuke en betekenisvolle Joodse lessen te blijven bieden. Vanzelfsprekend volgen wij dan ook bij ons zondagochtend-onderwijs de richtlijnen van het RIVM om het risico op besmetting zoveel mogelijk uit te sluiten. Ondanks de beperkingen komen de leerlingen nog steeds met veel plezier om Jahadoet en Hebreeuws te leren.
Heeft/hebben uw kind(eren) nog geen Joodse les maar zou u dat wel willen? Meld u kind(eren) dan aan bij de afdeling onderwijs. Wij bieden kleinschalig onderwijs, elke zondag van 10:00 tot 12:15 uur. Kleine groepen, maximaal op leeftijd en niveau ingedeeld, veelal twee docenten per groep. Sinds dit seizoen hebben we een speciale groep voor gevorderde kinderen. We werken met erkende, beproefde lesmethoden en hebben een eigen onderwijsgids. Lesgeld voor één jaar (36 lessen) is € 275 euro voor het eerste kind (ledenprijs); bij meerdere kinderen uit één gezin betaalt u minder. Is het lesgeld voor u financieel niet haalbaar is: vraag naar de mogelijkheden.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Yael Ball, onderwijscoördinator via onderwijs@nihs.nl

OVERIG NIEUWS EN MEDEDELINGEN

BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 23 oktober, (in de regio Amsterdam) om 18:10 uur en eindigt op 24 oktober om 19:09 uur.

DAF YOMI
Elke zondag- t/m vrijdagochtend – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:00/9:10 uur. Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

ABONNEER U OP ONS YOUTUBE-KANAAL
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard. 

ONLINE CURSUSSEN BIJ HET NIS
Het nieuwe studiejaar bij het NIS is begonnen. Alle cursussen worden online gegeven! U kunt zich aanmelden voor 16 verschillende vakken, waaronder Modern Hebreeuws en allerlei praktische sjoelvakken zoals Gabbaoet, Lajnen en Haftara. Dit is hét moment om uw Joodse kennis verder te verbreden en u te laten inspireren door de topdocenten van het NIS.Voor meer informatie zie www.niseminarium.org of stuur een e-mail naar info@niseminarium.org.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Tefillien op… Marktplaats

In de loop der tijd bouwde ik diverse vriendschappen op met mensen door heel Nederland, die allemaal op een unieke manier in het Jodendom staan. Een van die vrienden stuurde mij kort geleden een verheugend bericht. Hij wil helemaal Joods gaan leven. Daarom had hij een paar tefillien gekocht op Marktplaats. U en ik zoeken daar misschien niet naar gebedsriemen, we nemen ze mee als we naar Israël gaan of bestellen ze bij een lokale sofeer (schrijver), maar deze meneer had ze daar vandaan. Ik zei hem: “Ik zie je binnenkort toch, neem ze dan maar mee.” Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens Soekot zag ik deze vriend mét zijn tefillien. Het viel me op dat het om Chabad tefillien ging. Ook waren het niet de gebruikelijke twee, maar liefst vier tefillien. Chabad chassidiem hebben altijd twee paar, dit om de mitswa te kunnen vervullen volgens de twee meningen die in de halacha voorkomen. Dat laatste is geen verplichting; ook ondergetekende heeft slechts één paar tefillien.

Mijn interesse was gewekt. Ik vroeg me af hoe die tefillien op Marktplaats waren beland. Mijn vriend opperde dat het misschien om een zoon ging die de gebedsriemen van zijn vader heeft gekregen en er zelf niets mee wil of kan. Ik antwoordde: “Dat doet me pijn. Toch verschrikkelijk dat deze tefillien, die zo symbolisch zijn voor ons Jodendom, worden afgevoerd naar Marktplaats.” Mijn vriend beloofde me het te zullen nagaan.

Na jom tov bleek wat er was gebeurd. De aanbieder is opkoper van gevonden en niet geclaimde voorwerpen op Schiphol. Iemand had deze tefillien daar laten liggen. Een naam stond er niet in.

Ik bedacht dat de eigenaar misschien te achterhalen zou zijn en nam contact op met Chabad Amsterdam. Daar werd me verteld dat al meermalen tefillien van Marktplaats bij de oorspronkelijke eigenaar zijn teruggebracht. We spraken af dat ik foto’s zou sturen.

Zoals bij Chabad gebruikelijk, bevond zich in de tefillienzak, behalve een siddoer en een sefer tehillim (psalmen), ook een sefer Tanja waarin het filosofische gedachtegoed van Chabad. Op het titelblad van het sefer Tanja stond met pen een naam. Ik stuurde de foto’s door van de tefillien en attributen en wees op de naam die in het sefer Tanja stond. Ik denk dat de eigenaar wel wordt opgespoord.

Een mooie mitswa, het terugbrengen van verloren voorwerpen (hasjawat aweeda). Het mooiste is dat mijn vriend, die ervoor kiest om in het dagelijks leven meer met zijn Jodendom te doen, het instrument was bij het terugbrengen van deze tefillien. En ik zorg ervoor dat hijzelf nieuwe tefillien krijgt.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboorte

David en Chawa Klein van harte mazal tov met de geboorte van jullie lieve zoon Yoav Chagai Klein. Mazal grootouders Marcel & Debora Walg, Roelof Klein, Paola Koningsveld en Joop Lambert, samen met overgrootouders Max Walg en mevrouw Lambert. Heel veel nachas, Ameen!

Raoul & Rachel Loonstein van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleinzoon Meir Loonstein, zoon van jullie zoon Tuvja & Devoiry Loonstein en broertje van grote zus Malka. Heel veel nachas van hem, Omein!

Met vriendelijke groet,
Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
Joodse Gemeente Amsterdam
0652328065

VOLGENDE NIEUWSBRIEF
De volgende reguliere Nieuwsbrief verschijnt volgende week donderdag, 29 oktober 2020 / 11 chesjwan 5781. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen