BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 28 augustus, (in de regio Amsterdam) om 19:10 uur en eindigt op 29 augustus om 21:18 uur.

REGISTRATIE ORGAANDONATIE
Zoals eerder aan u gemeld, heeft het Rabbinaat van Amsterdam begin dit jaar contact gezocht met het Centrum voor Religie en Recht (CRR) van de Vrije Universiteit van Amsterdam om duidelijk te krijgen wat de consequenties zijn van de nieuwe wet rond de registratie van orgaandonatie. Ook werd bekeken of die wet ruimte biedt voor donatie van organen van overledenen in overeenstemming met de Joodse wet (halacha). Bij dat gesprek met het CRR was ook rabbijn Menachem Sebbag aanwezig.
Het CRR zou, na overleg met juridische en medische specialisten, in mei met een advies komen. Door de corona-crisis heeft de totstandkoming van dit advies vertraging opgelopen. Vorige week hebben wij bericht ontvangen van het CRR dat zij bijna klaar te zijn met het advies. Het Rabbinaat laat weten dat totdat dit advies is ontvangen en bestudeerd, orgaandonatie van overledenen in Nederland halachisch niet is toegestaan.

BESTELLEN LOELAVIEM – DEADLINE NADERT
De uiterste datum voor het bestellen van de arba’a miniem komt snel dichterbij. Bestellen kan tót dinsdag 1 september via deze webshop.

Bezorgen per post of zelf pakket ophalen
U kunt uw bestelde pakket per post laten bezorgen of het ophalen bij het JCC. De ophaaldagen zijn: dinsdag 29 september (van 10:00-13:00 & 16:00-18:00 & 19:00-22:00 uur) en woensdag 30 september (van 10:00-12:30 uur). Dit betekent dat uw bestelling als compleet pakket aan u wordt overhandigd bij de nooduitgang op het parkeerterrein van het JCC. U kunt dus niet zelf ter plekke uitzoeken!

Vragen
Indien u nog vragen heeft, kunt u via deze link contact opnemen met Sukkah Europe.

SCHRIJF U NÚ IN VOOR DE EROEV RIDE – OOK VOOR ‘GEWONE’ FIETSERS
De Eroev Ride was vorig jaar een groot succes. Vandaar dat we dit evenement volgende week zondag, 6 september, opnieuw organiseren.

Nieuw is dat dit jaar bij de Eroev Ride Amsterdam gekozen kan worden uit drie afstanden:

o De Eroev Amsterdam City Ride (25 km) – een stadstocht voor gewone ‘fietsers’ langs delen van de eroev en Joodse bezienswaardigheden
o De Eroev Amsterdam Ride (55 km)
o De Eroev Amsterdam XL Ride (85 km)

Op de start- en finishlocatie in Buitenveldert verzamelen we voor de start, krijgt iedereen die dat besteld heeft het Eroev Amsterdam 2020 wielershirt en worden de deelnemers na afloop ontvangen voor een ceremonie.

De Eroev Ride is ook dit keer ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem. Na afloop van de tocht wordt op het gezellig ingerichte finish-plein de opbrengst van de tocht bekendgemaakt. Dan is er ter afsluiting ook een BBQ voor de fietsers.

U kunt zich nu HIER inschrijven voor de Eroev Ride Amsterdam 2020APPELS PLUKKEN
De Family Fun Fair die voor zondag 6 september in de agenda stond, kan helaas niet doorgaan. De aangescherpte corona-regels maken het onmogelijk er het feest van te maken wat wij voor ogen hadden. Gelukkig is er een vrolijk alternatief bedacht. Op zondagochtend 13 september is er voor kinderen van 5 t/m 12 jaar een speciale activiteit rond Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar), in samenwerking met onze afdeling Onderwijs. De kinderen starten met een korte les over Joods Nieuwjaar en gaan een bordje versieren voor de Rosj Hasjana-appeltjes. Vervolgens gaan we naar een boomgaard in de regio, waar de kinderen zelf appels mogen plukken.
Er is slechts plek voor 40 kinderen, dus meld u snel aan, want wie het eerst komt…. Het programma begint om 10:00 uur en duurt tot 12:30 uur. Aanmelden via activiteiten@nihs.nl.

JOODSE LESSEN WEER BEGONNEN
Afgelopen zondag was de open dag van ons zondagochtendonderwijs voor kinderen. Enkele tientallen kinderen in de basisschoolleeftijd kwamen met hun ouders naar onze school om een voorproefje te krijgen van het schooljaar 2020/2021. Ons team van docenten heeft een programma voorbereid dat boordevol zit met interactieve lessen, leuke knutselactiviteiten, speciale thema-activiteiten en meer.

Wilt u uw kind(eren) ook een sterke Joodse basiskennis geven? Of ze nog wat extra Joodse les laten volgen? Uw kind(eren) is/zijn van harte welkom, ongeacht hun kennisniveau en ook als ze al op een Joodse basisschool zitten. Een gratis proefles is standaard. Meer informatie vindt u HIER. Heeft u vragen of twijfelt u nog over aanmelden van uw kind(eren)? Neem dan contact op met onze coördinator onderwijs Yael Ball via 06 2410 7613 of stuur een e-mail naar onderwijs@nihs.nl.

WILT U NAAR SJOEL?
Alle sjoels, op Beth Shalom na, zijn weer open. Vanzelfsprekend met een aantal beperkingen als gevolg van de corona-maatregelen, waaronder het aantal beschikbare plaatsen. Hier vindt u meer informatie, onder andere over het verplichte aanmelden. 

DAF YOMI
Elke zondag- t/m vrijdagochtend van 8:30 tot 9:15 uur. Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

ZOOM-BIJEENKOMSTEN TERUGKIJKEN
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Sjioeriem, kabbalot shabbat, Social Zoom-bijeenkomsten, de herdenkingsdienst in de Snoge; de opnamen staan op ons YouTube kanaal en u kunt ze hier terugkijken.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Op weg naar Rosj Hasjana, drie maal minjan
Aan een van de grote Chassidische rebbes werd eens gevraagd: Hoe kan ik Hasjem liefhebben? Hoe is dat mogelijk? Waarop de rebbe antwoordde: “Dat kan zeker. Als je begint je mede-Joden lief te hebben, dan groeit daaruit vanzelf ook de liefde voor Hasjem.” Hetzelfde geldt voor de maand elloel. Het staat voor liefde. Het woord elloel bestaat uit de letters alef, lamed, waw, lamed. Dat zijn ook de beginletters van ani ledodi wedodi li (ik ben er voor mijn geliefde en mijn geliefde is er voor mij). Tijdens elloel bouwen we aan de liefde voor elkaar, voor Hasjem en voor de mitswot.
Essentieel daarin is solidariteit.

Ikzelf ben nu iets over de helft van de 120 jaar die me hopelijk gegeven zijn. Als ik terugkijk zie ik een aantal zaken die daar helemaal op aansluiten.

Toen ik jong was, woonde ik in Veenendaal. De sjoel was in de oorlog verwoest. Maar er was wel een huissjoel bij mijn grootouders thuis. Op jom tov werd er door de drie Joodse families die in Veenendaal woonden voor gezorgd dat er ruim minjan was. Mensen uit alle hoeken van Nederland kwamen daar samen om jom tov te vieren. Wat je voelde was solidariteit.

Vlak voor mijn bar mitswa verhuisden wij naar Amsterdam. Na mijn bar mitswa werd ik gabbai van het schoolminjan op het Maimonides lyceum. Dat betekende dat je er ook voor moest zorgen dat minimaal tien jongens drie kwartier tot een uur vóór de lessen begonnen op school waren. Soms was dat lastig, maar het lukte bijna altijd omdat je wist dat je samen iets moois kon neerzetten voor de gehele school. Een minjan waarvoor de jongens extra moeite deden: ze kwamen soms voor dag en dauw, op de fiets door weer en wind, van heinde en verre. Minjan moest er zijn.

Afgelopen week was ik op vakantie, niet ver van Amersfoort. Ik zei tegen mijn zoons: ‘Laten we proberen vrijdag, rosj chodesj elloel, minjan te maken’. En dat lukte, baroech Hasjem. Vrijdagochtend waren we met tien man. Opperrabbijn Jacobs, 4 killeleden, 3 mannen uit Amsterdam, één uit Dronten en één uit Beekbergen. Ik had de eer om te laajnen uit het Sefer Tora opgedragen aan Avremele Jacobs, de zoon van opperrabbijn Jacobs die helaas op 15-jarige leeftijd door Hasjem tot zich werd geroepen. Tijdens het dawwenen was er een bijzondere sfeer. Tien mannen samen in hartje mediene om minjan te maken, uit solidariteit. De sjofar aan het einde van de dienst, gevolgd door een warm en hartelijk sjabbat sjalom, zei alles.

We kijken allemaal uit naar de komende Rosj Hasjana. Velen hebben elkaar al lange tijd niet in sjoel gezien. En dit jaar zal het met Rosj Hasjana ook in sjoel anders zijn dan andere jaren. Maar wat voor mij vaststaat is dat we ook dit jaar in sjoel op Rosj Hasjana hetzelfde voelen als hetgeen ik in deze regels heb beschreven. En als we elkaar dan liefhebben, dan zal Hasjem daar ver boven ons gaan glimlachen.

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV
Bar mitswa
Joël Samuel Meyer
 heel hartelijk mazal tov met je bar mitswa komende sjabbat (Kie Teetsee). Heel bijzonder het bereiken van deze mijlpaal. Moge jij samen met je dierbare moeder Judith Blocq, oma Paula Blocq-Pollack, de verdere lieve familie en goede vrienden deze simche heerlijk vieren.
Moge jij opgroeien tot een fantastische gezonde jehoede, een bron van simches en nachas voor heel de misjpacha, Ameen!

Met een vriendelijke en bovenal gezonde sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
06 5232 8065

BEREIKBAARHEID
De NIHS is (behalve op jom tov en sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar.

VOLGENDE NIEUWSBRIEF
De volgende reguliere Nieuwsbrief verschijnt volgende week donderdag, 3 september 2020. Nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

 
 
 

Deze pagina delen