BEGINTIJD SJABBAT
Sjabbat begint morgen, 7 augustus, (in de regio Amsterdam) om 19:50 uur en eindigt op 8 augustus om 22:07 uur.

DAF YOMI
Elke zondag- t/m vrijdagochtend van 8:30 tot 9:15 uur. Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

SOCIAL ZOOM
Vanavond, 6 augustus 2020, om 20:30 uur: Joodse genealogie
De Social Zoom van vorige week over Joodse genealogie met Jeroen Sprenger en Freda Cohen Rapoport kon door technische problemen helaas geen doorgang vinden. Vanavond is de herkansing!

Onderzoek naar onze familiegeschiedenissen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Waarom begin je eigenlijk aan zo’n onderzoek en wat brengt dat je? Hoe pak je het aan als je ermee wil beginnen?

Freda Cohen Rapoport en Jeroen Sprenger (voorzitter van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie) vertellen het.

Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

Dinsdag 11 augustus om 20:30 uur: hoogtepunten uit geïllustreerde Haggadot en Megillot EstherKomende dinsdag is Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier, voor de tweede keer onze gast in de Social Zoom. Hij vertelt over hoogtepunten uit geïllustreerde Haggadot en Megillot Esther en laat deze ook zien aan de hand van afbeeldingen.

Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

ZOOM-BIJEENKOMSTEN TERUGKIJKEN
Onze online bijeenkomsten en activiteiten mogen tijdens de zomerperiode op een lager pitje staan (zie onderstaand overzicht); maar wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Sjioeriem, kabbalot shabbat, Social Zoom-bijeenkomsten, de herdenkingsdienst in de Snoge; u hoeft zich niet te vervelen deze zomer. De opnamen staan op ons YouTube kanaal en u kunt ze hier terugkijken.

SCHRIJF U IN VOOR DE EROEV RIDE – NU OOK VOOR ‘GEWONE’ FIETSERS
De Eroev Ride en Family Fun Fair waren vorig jaar een groot succes. Vandaar dat we op zondag 6 september dit evenement opnieuw organiseren.

Nieuw is dat dit jaar bij de Eroev Ride Amsterdam gekozen kan worden uit drie afstanden:
o De Eroev Amsterdam City Ride (25 km) – een stadstocht voor gewone ‘fietsers’ langs delen van de eroev en Joodse bezienswaardigheden
o De Eroev Amsterdam Ride (55 km)
o De Eroev Amsterdam XL Ride (85 km)

Op de start- en finishlocatie verzamelen we voor de start, krijgt iedereen die dat besteld heeft het Eroev Amsterdam 2020 wielershirt en worden de deelnemers na afloop ontvangen voor een ceremonie

De Eroev Ride is ook dit keer ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem. Na afloop van de tocht wordt op het gezellig ingerichte finish-plein de opbrengst van de tocht bekendgemaakt.

Diezelfde middag is op dezelfde locatie de Family Fun Fair, met alle mogelijke activiteiten voor jong en oud.

Als afsluiting is er een BBQ voor de fietsers en de deelnemers aan de Family Fun Fair. We hopen op een grote opkomst.

U kunt zich nu HIER inschrijven voor de Eroev Ride Amsterdam 2020

WILT U NAAR SJOEL?
Alle sjoels, op Beth Shalom na, zijn weer open. Vanzelfsprekend met een aantal beperkingen als gevolg van de corona-maatregelen, waaronder het aantal beschikbare plaatsen. Daarom is vooraf aanmelden vereist; u krijgt dan van de sjoel in kwestie bericht over de (on)mogelijkheid de dienst bij te wonen.
Sjoel Amstelveen: Aanmelden via info@sjoelamstelveen.nl.
AMOS: Aanmelden via info@amossjoel.nl.
CIZ-sjoel: Dienst op sjabbatochtend. Er is plaats voor 30 heren en 15 dames. Aanmelden of meer informatie via info@cizsjoel.nl
Gerard Dou sjoel: laat weten “op dit ogenblik geen of een enkele plaats over” te hebben. “Maar als iemand jaartijd heeft of een andere specifieke reden heeft om te komen, dan valt dat normaliter te regelen als dat verzoek vóór donderdag 18:00 uur binnen is (via gerarddousjoel@gmail.com).
JCC: Aanmelden en/of meer informatie via info@jcc-sjoel.nl.
Lekstraat: Aanmelden en/of informatie via leksjoel@gmail.com.
RAS: Aanmelden (tot uiterlijk op donderdagen 20:00 uur) of meer informatie via info@rassjoel.nl.
Sjoel West: Er is ruimte voor 14 mannen en 8 vrouwen. Aanmelden via erwin5770@gmail.com.

INSCHRIJVEN NIEUW SCHOOLJAAR ONDERWIJS NIHS
De wekelijkse Joodse lessen op zondagochtend starten weer op 23 augustus.

Joodse les bij de NIHS betekent: kleinschalig onderwijs op zondagochtend (10:00 – 12:15 uur). We staan open voor iedereen die halachisch Joods is, ongeacht of je lid van de Joodse Gemeente bent. De NIHS staat voor kwalitatief goed onderwijs, waarbij Joodse kennis met warmte aan de kinderen wordt overgedragen. Ook het sociale aspect krijgt bij ons de ruimte. We werken met een duidelijk omlijnd curriculum en een onderwijsgids (binnenkort online).
Heeft u kinderen tussen peuterleeftijd en groep 8? Twijfel niet langer en meld hen aan. De kosten voor het hele schooljaar 5781 (2020/21) bedragen voor het eerste kind € 275. Voor het tweede kind uit hetzelfde gezin is het € 255 (€ 230), voor drie of meer kinderen gaat het om € 235 (€ 210). De NIHS benadrukt dat de lessen toegankelijk moeten zijn voor iedereen: zijn de kosten toch een obstakel, neem dan contact met ons op. Aanmelden kan hier. Of kom naar onze feestelijke open dag op 23 augustus. Uit oogpunt van veiligheid is ook voor de open dag aanmelden nodig; dat kan hier.

Voor meer informatie over het zondagochtendonderwijs van de NIHS kunt u contact opnemen met Yael Ball, coördinator onderwijs, via onderwijs@nihs.nl.

VAN ONZE RABBIJNEN: RABBIJN SHMUEL KATZ
Drie maal Adon Olam

We beginnen en eindigen onze dag met Adon Olam. De een zegt het, de ander zingt het. Deze tefilla gaat over G-d en zijn relatie tot de wereld. Bijna alles staat in de derde persoon, merkt Rabbijn Samson Raphael Hirsch op. Helemaal op het eind verandert de setting, dan zeggen we: hij is mijn G-d. We geven aan met Hasjem een relatie te hebben, zoals David zegt als hij aan het front staat met de Filistijnen: wij hebben een levende G-d met wie we een levendige relatie hebben.

We zijn vaak op zoek naar een moment waarin we dat kunnen voelen. Dat zijn momenten om in je hart te sluiten en daarna te koesteren. We hebben heel veel mitswot, als we goed kijken ervaren we ook in die mitswot Hasjem zelf.

Zo ken ik iemand die een kosjer restaurant heeft. De ene keer is het wat drukker dan de andere keer. Op een goede dag zat ik daar te eten met mijn gezin. We werden keurig bediend, maar op een gegeven moment trok de eigenaar zich terug in zijn hoekje van het restaurant. Terwijl wij genoten van de shoarma en de patat, zei hij met veel aandacht een hoofdstuk uit tehillim. Even bestond het restaurant niet meer voor hem, even was hij, om 2 uur s middags, samen met G-d. Adon Olam.

Vrijdagavond is veelal een moment van rust, om na een lekkere maaltijd onderuit te gaan op de bank of in een luie stoel. Echt een moment waarop alles stopt. Maar ik ken iemand voor wie de vrijdagavond – speciaal in de wintermaanden wanneer sjabbat vroeg begint – er heel anders uitziet. Die persoon eet ook op vrijdagavond vooral ‘gezond’. Na het eten is er geen luie stoel of een longdrink, maar is er een wandeling van twintig minuten naar zijn chawroeta, zijn studiepartner. Daar wordt minimaal twee uur lernend doorgebracht. Dat is de climax van de week. Daarna gaat het in de winterse vrieskou weer naar huis. Waarom? omdat voor die persoon Tora het middel is om spiritualiteit te voelen. Adon Olam.

En tot slot een verhaal dat ik op Tisja be’Aw heb gehoord van meesterverteller Pesach Krohn. In Jeroesjalajiem woonde een familie op de begane grond van een flatgebouw. Er werd veel gestolen van het aan de straat grenzende balkon. Ook was het makkelijk om in te breken. Die familie besloot om het balkon naar buiten toe af te sluiten met een metalen omheining, zoals je daar wel meer ziet. Maar toen de buurman van de eerste verdieping daartegen protesteerde, werd het venijnig. De bovenbuurman betoogde dat inbrekers via die omheining eenvoudig naar zijn balkon konden klimmen en daar inbreken. Er ontstond een enorme ruzie. Die ging door totdat de buurman van de tweede verdieping ingreep. Hij zei: “Ik wil sjolem hebben en houden in ons gebouw. Ik zal betalen voor een omheining rond het balkon van de buurman op één hoog.” Hij voegde de daad bij het woord. Enige maanden later was het Chanoeka. Er brak brand uit op de tweede verdieping. Het trappenhuis was door rook en vuur niet toegankelijk. Maar het traliewerk rond de balkons op de begane grond én de eerste verdieping maakte het mogelijk via de omheining van de balkons naar twee hoog te klimmen en de kinderen te redden. Ook dat was Adon Olam.

Rabbijn Shmuel Katz

LEKKER KOSJER (UIT) ETEN
In de afgelopen weken hebben wij een pleidooi gehouden voor eten of bestellen bij onze kosjere restaurants en cateraars.

“Ga zo nu en dan heerlijk uit eten in een van de onderstaande kosjere restaurants of haal er een lekkere kosjere maaltijd. Ook kunt u er thuis een feest van maken met hulp van een van de kosjere cateraars uit onderstaande lijst. U zult er geen spijt van krijgen. Zo steunen we elkaar en zo houden we samen onze Joodse gemeenschap, ook wat kosjer eten betreft, in stand.”

De daarbij gepubliceerde lijst bleek niet volledig. Hieronder vindt u de lijst met aanvulling.

Onze kosjere restaurants:
o HaCarmel – Amstelveenseweg 224, Amsterdam – 020 675 7636
o Golan Lunchroom – Kastelenstraat 265, Amsterdam – 020 404 4208
o Meat me Kosher – Kastelenstraat 65, Amsterdam – 020 354 1744
o Pizza & Co – Kastelenstraat 105A, Amsterdam – 020 404 4453

Onze kosjere cateraars:
o H.Baron Catering – https://h-baron.nl/catering-events/ – 020 642 4555
o Davids Corner & Rimon Deli – Kastelenstraat 69, 1083 CC Amsterdam – 020 644 7567
o HaCarmel – 020 675 7636
o Marcus, slagerij en catering – 020 671 9881
o Moos kosher banket (Chalav Israel) – 06 4195 7854
o Shuly’s Kitchen/Jacobs Kosjere Catering, sjabbatmaaltijden en catering voor toeristen – 06 1808 5315
o The Kosher Kitchen – 020 705 9905
o Vos Kosher Catering & Events – https://voskoshercatering.com/– 06 2953 2359

MAZAL TOV

Geboorte
Chaim & Ilona Schottland van harte mazal tov met de grootse simcha: de geboorte van jullie eerste kind, jullie lieve dierbare dochter Eliana Helena Rosa Schottland. Grootouders Alex & Marguerite Schottland en Rima & Michael Saleski een hele warme mazal tov met deze bijzondere simcha. Mogen jullie haar in goede gezondheid zien opgroeien tot een ware esjet chajil, een bron van simches en nachas, Ameen!

Rabbijn Moshe & Channa Feige Stiefel van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleinzoon, zoon van Osher & Shterna Sara Kluwgant. Samen met grootouders Meir Shlomo & Yehudis Kluwgant en overgrootouders opperrabbijn Binyomin & Blouma Jacobs en rabbi Binyomin & Raizy Stiefel een hele grote en warme mazal tov. Heel veel nachas en simches van hem in goede gezondheid toegewenst, Omeen!

Rectificatie
Bij de vermelding van de geboorte van Ezra David Juliard heb ik abusievelijk vergeten te vermelden een warme mazal tov aan lieve overgrootmoeder Hanneke Bino. Moge u samen met heel de misjpaga in goede gezondheid veel simches en nachas van Ezra David beleven. Ameen!

Met een warme sjabbat sjalom groet,
Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
Joodse Gemeente Amsterdam
06 5232 8065

BEREIKBAARHEID
De NIHS is (behalve op jom tov en sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar.

VOLGENDE NIEUWSBRIEF
De volgende reguliere Nieuwsbrief verschijnt volgende week donderdag, 6 augustus 2020. Nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen