Vanavond begint Tisja be’Aw, de dag waarop wij de Verwoesting van de Tempel herdenken. De vastendag van 9 Aw begint in Amsterdam om 22:28 uur. Het vasten begint een half uur eerder, dus om 21:58 uur. Tisja be’Aw eindigt morgenavond, 30 juli, om 22:26 uur. Rond deze vastendag is een aantal activiteiten georganiseerd.

SJOELDIENSTEN

Livestream vanuit de RAS
De sjoeldienst ingaande 9 Aw in de RAS met megillat Echa wordt via een livestream op Facebook uitgezonden. Deze dienst begint vanavond om 22:28 uur. U kunt de dienst volgen door op Facebook naar de pagina van de NIHS te gaan (via de zoekbalk). U ziet dan als eerste ‘post’ op die pagina dat de NIHS “momenteel live” is en kunt dit als filmpje bekijken. Het is ook voor personen zonder een Facebook-account mogelijk om mee te kijken. Zij moeten dan de pagina van de NIHS zoeken (bijvoorbeeld via google) en komen dan op dezelfde manier bij de livestream terecht.

Privé-adres Amstelveen
Er worden diensten georganiseerd op het adres Olympiadelaan 15 te Amstelveen. Daar wordt deze week in een tent achter het huis sjiwwe gezeten. De volgende diensten vinden plaats:
o Vanavond, woensdag 29 juli, 20:00 uur: Mincha
o Vanavond, woensdag 29 julli, 22:30 uur: Maariv met Eecha (duurt ca. 45 minuten)
o Morgen, donderdag 30 juli, 20:00 uur: Mincha

Om de dienst(en) te kunnen bijwonen, dient u zich vooraf aan te melden. Dat kan via ben@blog.nl onder vermelding van welke diensten worden bijgewoond.

GEEN DAF YOMI
Op donderdag 30 juli vervalt de daf yomi. Vrijdagochtend 31 juli zal de daf yomi, als altijd onder leiding van Gideon Mandel, weer worden opgepakt.

ONLINE SJIOER


Morgenmiddag, donderdag 30 juli, verzorgt rabbijn Chaim Burman via ZOOM een sjioer over Tisja be’Aw. De online sjioer begint om 14:00 uur. Via deze ZOOM-link kunt u de sjioer bijwonen.

VIDEOMIDDAG IN HET JCC
Morgen, 30 juli, begint om 15:00 uur in de grote zaal van het JCC een videomiddag. Diverse sprekers laten via het videoscherm hun licht schijnen over de betekenis van Tisja be’Aw, speciaal in dit bijzondere jaar dat door de corona-crisis wordt gedomineerd. De bijeenkomst duurt tot ca. 18:00 uur.



In verband met corona is aanmelden verplicht. Dat kan via s.katz@nihs.nl

De kosten bedragen € 5,- per persoon, jongeren tot 25 jaar betalen € 2,50. De opbrengst is bestemd voor de Chofets Chaim Heritage Foundation.

Voor iedereen die wil komen, gelden de volgende regels:
o Bij klachten blijft u thuis
o Houd 1,5 meter afstand van anderen
o Maak gebruik van de hygiënepaal voor de handen in de sluis bij de ingang van het JCC
o Na afloop verlaat u direct het pand; er is geen gelegenheid tot napraten


VAN ONZE RABBIJNEN
Tisja be’Aw: Moeilijk?

Tisja be’Aw is en blijft een moeilijke dag. Het is vooral een dag waarop we vaak slecht inspiratie kunnen vinden. Toch is er ook hierin iets moois te vinden. Een van de grootste Sefardische rabbijnen, de Kaf hachaim, zegt dat Tisja be’Aw verbonden is met de verwrongen spier van Ja’akov. Ja’akov had dat lange gevecht met de engel (zie Bereesjiet 32). Dat gevecht ging de hele nacht door. Tegen de ochtend begreep die engel dat hij het niet ging winnen, dat deze Ja’akov te sterk was. Toch wist hij het heupgewricht van Ja’akov te ontzetten en de heupspier te raken. De volgende ochtend scheen de zon. Ja’akov hinkte wel, maar hij liep!

Wij zijn een beetje als de Ja’akov uit dit verhaal. Tisja be’Aw wijst ons op alles wat we als Am Jisraeel meemaken wat niet oké is. We denken aan antisemitisme, aan economische en persoonlijke problemen en dit jaar aan degenen die getroffen zijn door het corona-virus. Deze dag leert ons ook naar Ja’akov te kijken. Hij maakte een lange nacht door en raakte gewond, maar de volgende dag ging hij gewoon verder en de zon scheen op hem. Tisja be’Aw lost geen problemen op, maar na Tisja be’Aw kunnen we wel – ons spiegelend aan dit verhaal van Ja’akov – opnieuw kracht krijgen om door te gaan.

Als we in deze tijd mensen tegenkomen die alleen maar bezig lijken te zijn met zichzelf of met materiële zaken, dan vragen we ons af of die persoon wel inhoud heeft, of die niet leeg is. Ja’akov was alleen achtergebleven. Dat deed hij uitsluitend om wat serviesgoed op te halen dat aan de andere kant van het water was blijven liggen. Dat waren twee fouten, hij was alleen achtergebleven in de nacht én teveel gericht op het materiële. En daarop nam de engel hem te grazen. In Ja’akov herkennen we hier iets van ons allemaal. En die twee fouten? Dat zijn de fouten waar we over moeten nadenken op Tisja be’Aw. Die twee fouten zijn de elementen die we tegenkomen in de verwoesting van zowel de Eerste als de Tweede Tempel.

Maar toch is er ook steeds weer die zon. In mijn jeugd reed ik met mijn vader en opa op Tisja be’Aw van Veenendaal naar sjoel in Utrecht. We gingen ‘s ochtends en ‘s middags. De mincha- en maariv-dienst werd geleid door mijn leraar Rabbijn Jo van Gelder zl. Bij mincha werden in sjoel al weer wat grapjes gemaakt. Het voelde alsof de zon een beetje scheen. In de schemering reden we terug naar Veenendaal. Tegen de tijd dat we thuiskwamen, was het nacht. De gedekte tafel stond klaar. Uitgaande Tisja be’Aw in hartje mediene. Aan tafel overheerste het gevoel van: ‘uiteraard gaan we gewoon weer verder, we hebben weer nieuwe spirituele kracht’.

Laten we nog even terugdenken aan Ja’akov. In dit verhaal krijgt hij immers te horen dat hij niet langer Ja’akov is, maar voortaan Jisraeel heet. Daarmee kun je altijd thuiskomen, ook uitgaande Tisja be’Aw.

Rabbijn Shmuel Katz

REGULIERE NIEUWSBRIEF
Morgen, donderdag 30 juli, ontvangt u weer een reguliere Nieuwsbrief. Alle eerdere nieuwsflitsen kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen