VANAVOND SJIOER RABBIJN VAN DE KAMP
Vandaag, woensdag 10 juni verzorgt rabbijn Lody van de Kamp de sjioer. Het onderwerp is: ‘Het is niet wat het is…’. De sjioer begint zoals gebruikelijk om 20:30 uur. Meedoen kan via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

PIG-ZOOM: SARA-JOAN PINTO OVER CORONA – VANAVOND 19:30 uur
Vanavond om 19:30 geeft Sara-Joan Pinto-Sietsma een Zoomlezing over corona: de medische stand van zaken. Sara-Joan is vasculair internist en klinisch epidemioloog. Als onderzoeker en arts is zij werkzaam voor het Amsterdam UMC.

Sara-Joan Pinto via Zoom | Meeting ID: 873 6150 6748 | Password: 9932

LEERLINGEN MAIMONIDES VEILEN VOOR AMIGOUR, DONDEDAG 11 JUNI
De derdeklassers van Maimonides zamelen geld in voor het nieuw te bouwen Amigourhuis in Be’er Sheva in Israël. Zij vinden dat meer ouderen, vaak overlevenden van de holocaust, een goed verblijf verdienen. Om geld op te halen voor de bouw van het Amigourhuis hebben ze een veiling georganiseerd. En daarbij vragen ze uw hulp!

JBO werkt al een aantal jaar samen met de CIA, die de tweejaarlijkse reis van de bovenbouwleerlingen van het Maimonides naar Israël mogelijk maakt voor al onze leerlingen. De leerlingen die naar Israël afreizen, zetten zich voorafgaand aan de reis altijd in om voor een project van de CIA geld op te halen. Ze bezoeken dat project tijdens de reis. De afgelopen twee keer betrof dat een bezoek aan een Amigourhuis, dat beide keren het hoogtepunt van de reis bleek.

De derdeklassers die komend schooljaar naar Israël gaan, hebben een veiling opgezet. Hiervoor hebben ze niet alleen een prachtig logo, website en een marktplaats-omgeving gemaakt, maar ook geweldig interessante veiling-items opgehaald, van bijlessen, tot kooklessen, sportclinics, designadvies, privé-concerten en zelfs hotelovernachtingen en gidsen in Israël! Morgen, donderdag 11 juni, wordt een ZOOM-veiling gehouden om de veiling-items extra onder de aandacht te brengen. Die veiling begint om 17:00 uur en duurt tot 18:30 uur.

Op deze website vindt u meer informatie over het project en de veiling, maar houd ook de speciale marktplaats-omgeving in de gaten, want iedere dag komen er nog meer leuke items en interessante informatie bij! De veiling staat open tot 12 juni, dus SLA NU UW SLAG! Het doel is om 1.500 euro op te halen. De ZOOM-link vindt u morgenmiddag op de website van Maimonides.

WIJZIGING IN SOCIAL ZOOM VAN MORGEN
Morgen, donderdag 11 juni, hebben we de Social Zoom: ‘Hulpverlening in Nederland en Israël ten tijde van corona’. Werkers van JMW en van Elah worden geïnterviewd over de vragen waarmee zij in Nederland en Israël geconfronteerd worden in deze corona-tijd. Welke specifieke hulpvragen komen er binnen? Wat voor effect heeft de corona op de doelgroep van vervolgingsslachtoffers? Eerder is aangekondigd dat Frits Barend het interview zou doen. Helaas is Frits op het laatste moment verhinderd. Het interview zal worden overgenomen door een eveneens iconische journalist: Hans Knoop.
JMW
 coördineert de sociale zorg voor de Joodse gemeenschap in Nederland. Het werkveld omvat een groot aantal hulpverlenings- en sociaal-culturele activiteiten. Vanaf de oprichting (1946) heeft de zorg voor Joodse vervolgingsslachtoffers een grote rol gespeeld in de hulpverlening. Sinds de jaren tachtig is het accent verbreed naar de naoorlogse generatie, identiteitsversterking en de ontwikkeling van groepen met als doel het vergroten van Joodse contacten (netwerkontwikkeling).
Elah is een professionele hulpverleningsorganisatie, in 1979 opgericht door en voor uit Nederland afkomstigen. Het was in Israël de eerste instelling die psychische en sociale hulp bood aan oorlogsoverlevenden, hun partners en nakomelingen. Het dienstenpakket is inmiddels verbreed. Elah coördineert de slachtofferhulp in Israël en stelt haar diensten beschikbaar aan iedereen die te maken krijgt met traumatisch verlies en rouw, ongeacht leeftijd, godsdienst of achtergrond.

OVERZICHT VAN DE ONLINE ACTIVITEITEN NIHS DEZE WEEK
We geven hier een overzicht per dag en per tijdstip van de online activiteiten. Meedoen kan via ZOOM. Ook ZOOM-bijeenkomsten van de Portugees-Israëlietische Gemeente geven we weer in dit overzicht, voor zover relevant voor de NIHS-doelgroep en niet overlappend met onze eigen ZOOM-bijeenkomsten.

Vandaag, woensdag 10 juni
o 20:30 – 21:30 uur – Sjioer – Rabbijn Lody van de Kamp: ‘Het is niet wat het is…’
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816.
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

Morgen, donderdag 11 juni
o 8:35 – 9:20 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
o 20:30 – 21:30 uur – Social Zoom – met Hans Knoop: ‘Hulpverlening in Nederland en Israël ten tijde van corona’ (zie boven voor meer informatie)
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816.
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

Vrijdag 12 juni
o 8:35 – 9:20 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
o 18:00 uur – Kabbalat sjabbat – verzorgd door de sjoelgemeenschap JCC
Meedoen kan via ZOOM Meeting ID: 980 8113 1522 – Password: 390276.
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6520 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6520

De meeste eerder gehouden ZOOM-bijeenkomsten staan op ons YouTube kanaal en kunt u hier terugkijken.

ZOMERSTOP NIEUWSFLITS EN ZOOM-BIJEENKOMSTEN
Vanaf het begin van de corona-crisis heeft de NIHS een groot aantal initiatieven ontplooid om uw leven zo aangenaam mogelijk te maken. We hadden onder andere dagelijkse ZOOM-sjioeriem, een aantal social-ZOOM bijeenkomsten waar niet-religieuze onderwerpen werden behandeld, een wekelijkse kabbalat sjabbat op vrijdagmiddag, herdenkingen en vieringen, uitgebreid online onderwijs, sederschotels, maaltijdvoorzieningen, kaarten van kinderen voor ouderen en niet te vergeten bijna dagelijks een nieuwsflits.
Inmiddels zijn de beperkingen versoepeld en zijn we een beetje teruggekeerd naar het ‘normale’ leven. Dit betekent dat we het aantal nieuwsflitsen hebben teruggebracht naar 3 per week (maandag, woensdag en vrijdag) en de sjioeriem naar 2 maal per week (maandag en woensdag om 20:30 uur). De Social Zoom hebben we daarentegen een vast onderdeel van ons programma gemaakt: op dinsdag en donderdag (20:30 uur). De Kabbalat sjabbat (vrijdag 18:00 uur) blijft, evenals de daf yomi (alle dagen behalve sjabbat om 8:35 uur).
In verband met de vakantieperiode houden we een zomerstop. Die begint na de kabbalat sjabbat van 3 juli en duurt tot en met zondag 16 augustus. In die periode zijn er geen ZOOM-bijeenkomsten – met uitzondering van de daf yomi; die gaat wél gewoon 6 dagen per week door via ZOOM – en ontvangt u, in plaats van de Nieuwsflitsen, eens per week een Nieuwsbrief. Mocht de actualiteit er aanleiding toe geven, dan informeren we u via een extra nieuwsflits.

DAF YOMI GAAT OOK IN DE ZOMER DOOR
De daf yomi die onder leiding van Gideon Mandel zes dagen per week via ZOOM wordt gehouden, gaat ook tijdens de zomerstop gewoon door. Van zondag t/m vrijdag bent u om 8:35 uur van harte welkom om samen een blad uit de Talmoed te bestuderen. De daf yomi duurt tot 9:20 uur. Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

UW VERHAAL IN DE NIEUWSFLITS
Het loopt niet erg storm met vertellen over ervaringen, daarom heb ik maar mijn gedachten opgeschreven.

Hoewel we niet in een leuke tijd leven met COVID 19, heb ik er persoonlijk geen last van. Het is vreselijk dat er mensen ziek worden en dat er mensen sterven. Het is erg dat er mensen in armoede terechtkomen, dat er mensen letterlijk brodeloos worden en dat er mensen in de schulden komen.
Het is afschuwelijk dat er wezens zijn die misbruik maken van deze situatie, die zich verrijken, anderen bedotten en zelfs bestelen.
Het is sneu dat er mensen in een situatie zijn dat ze zich niet kunnen vermaken en dat er mensen zijn die eronder lijden dat ze niet kunnen aanraken of aangeraakt worden.

Ik verveel me geen moment en ik denk niet constant aan wat ik mis.
Ik ben een Joods oorlogskind; dat maakt veel anders.
Ik ben vaak van adres gewisseld. Ik was net 3 toen vastigheid begon bij pleegouders, augustus 1945.

Mijn pleegouders waren niet aanhalig en bovendien was men dat in die tijd over het algemeen niet, niet alleen naar pleegkinderen toe, denk ik. Ik heb mezelf moeten leren mensen aan te raken en mijn kinderen te kussen.
Nu is dat er niet, maar ik stap gemakkelijk over naar toen.

Vroeger – laten we zeggen 1954 – had ik geen telefoon, geen boeken, geen muziek, geen tv en geen internet. Ik heb nu alles. Ik kan bellen wanneer ik wil, ik kan kiezen wat ik lees in mijn huis vol boeken, ik kan naar de prachtige muziek luisteren die ik heb, ik kan kiezen uit ontelbare zenders op tv en ik kan veel met internet, zoals bellen met beeld. Ik heb het geluk dat ik kan zien en horen en dat mijn hoofd nog werkt.
Nee, ik kan niet alles wat ik zou willen, maar ik heb besloten dat er geen enkele reden is om meer te willen dan wat ik nu heb.

Groet van mij,
Naomi Waas

OOK UW VERHAAL IN DE NIEUWSFLITS?
In onze nieuwsflitsen vindt u behalve informatie over online bijeenkomsten en alle mogelijke praktische (religieuze) kwesties ook verhalen van onze rabbijnen en soms van het NIHS-bestuur. Wij willen daarnaast graag ruimte bieden aan onze lezers. Heeft u een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld over hoe u deze bijzondere tijd ervaart of wilt u uw bespiegelingen delen? Stuur dan uw bijdrage naar info@nihs.nl

MAGNEET YOU’LL NEVER WALK ALONE
Met Pesach hebben alle NIHS-leden een dikke enveloppe ontvangen met formulieren en informatie rond Pesach. Ook was een koelkastmagneet toegevoegd, die tot veel positieve reacties heeft geleid. Nu ontvangen we berichten dat niet iedereen die magneet heeft ontvangen. Geldt dat voor u en wilt u de magneet alsnog ontvangen, stuur dan een bericht naar info@nihs.nl met uw adres, dan sturen we u de magneet alsnog toe. U kunt hem ook ophalen bij de receptie van de NIHS, op maandag t/m donderdag tussen 9:00 en 12:30 uur.WAT LEREN WE VAN CORONA – GRAAG UW MENING
Zoals u hierboven heeft kunnen lezen hebben we veel gedaan vanaf het begin van de corona-crisis en gaan we dat nu een beetje verminderen. Graag horen we van u welke van de activiteiten die we ondernomen hebben u zou willen continueren, herhalen, stoppen, verminderen of juist meer gaan doen. Ook nieuwe ideeën zijn natuurlijk van harte welkom. Daarbij denken wij aan de komende periode, maar ook aan een tijd na corona. Op die manier kunnen wij de NIHS misschien moderniseren en meer aan uw wensen beantwoorden. U kunt reageren naar info@NIHS.nl onder vermelding ‘evaluatie corona’. 

BEREIKBAARHEID
De NIHS blijft (behalve op jom tov en sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

Alle eerdere nieuwsflitsen rond corona kunt u HIER terugvinden. 

Deze pagina delen