DONDERDAG SOCIAL ZOOM MET JOODS POLITIE NETWERK
Donderdagavond 4 juni een social zoom met twee leden van het eerste uur van het Joods Politie Netwerk: Max Engelander en zijn collega Marcel de Weerd. Zij zullen u vertellen over de oprichting, het werk en de wetenswaardigheden die specifiek betrekking hebben op het Joods Politie Netwerk.

In 2008 begon Max Engelander in Amsterdam met een artikel op het interne intranet van de politie. Zo’n 20 collega’s reageerden en het eerste Joods Politie Netwerk was geboren. Inmiddels is er ook een Joods Politie Netwerk in Den Haag, Rotterdam en Midden Nederland.U kunt deze social zoom bijwonen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

NIHS NAAR HET NIEUWE NORMAAL
Vanaf het begin van de corona-crisis heeft de NIHS een groot aantal initiatieven ontplooid om uw leven zo aangenaam mogelijk te maken. We hadden onder andere dagelijkse ZOOM-sjioeriem, een aantal social-ZOOM bijeenkomsten waar niet-religieuze onderwerpen werden behandeld, een wekelijkse kabbalat sjabbat op vrijdagmiddag, herdenkingen en vieringen, uitgebreid online onderwijs, sederschotels, maaltijdvoorzieningen, kaarten van kinderen voor ouderen en niet te vergeten bijna dagelijks een nieuwsflits. Inmiddels zijn de beperkingen versoepeld en zijn we een beetje teruggekeerd naar het ‘normale’ leven. In de praktijk betekent dit dat we het aantal Nieuwsflitsen hebben teruggebracht naar 3 per week (maandag, woensdag en vrijdag) en de sjioeriem naar 2 maal per week (maandag en woensdag om 20:30 uur). De social-Zoom hebben we daarentegen een vast onderdeel van ons programma gemaakt op dinsdag en donderdag (20:30). De Kabbalat sjabbat (vrijdag 18:00 uur) blijft evenals de daf yomi (alle dagen behalve sjabbar om 8:35 uur). In de nieuwsflitsen zullen we steeds het programma voor de komende dagen met link publiceren. Hierin nemen wij ook de lezingen van de PIG op (woensdag 19:30 uur) en sommige activiteiten van anderen.

KABBALAT SJABBAT
De kabbalat sjabbat (vrijdag 5 juni om 18:00 uur) wordt deze week verzorgd door de NIG Den Haag.

WAT LEREN WE VAN CORONA – GRAAG UW MENING
Zoals u hierboven heeft kunnen lezen hebben we veel gedaan vanaf het begin van de corona-crisis en gaan we dat nu een beetje verminderen. Graag horen we van u welke van de activiteiten die we ondernomen hebben u zou willen continueren, herhalen, stoppen, verminderen of juist meer gaan doen. Ook nieuwe ideeën zijn natuurlijk van harte welkom. Daarbij denken wij aan de komende periode, maar ook aan een tijd na corona. Op die manier kunnen wij de NIHS misschien moderniseren en meer aan uw wensen beantwoorden. U kunt reageren naar info@nihs.nl onder vermelding ‘evaluatie corona’. ‘

OVERZICHT VAN DE ONLINE ACTIVITEITEN DEZE WEEK
We geven hier een overzicht per dag en per tijdstip van de online activiteiten. Meedoen kan via ZOOM. Ook zoom-bijeenkomsten van de Portugees-Israëlietische Gemeente geven we weer in dit overzicht, voor zover relevant voor de NIHS-doelgroep en niet overlappend met onze eigen zoom-bijeenkomsten.

Vandaag, woensdag 3 juni
o 19:30 – 20:30 – Lezing (PIG) – Benjamin (Bennie) Ricardo geeft een lezing over Portugese achternamen, met een bijzondere focus op de familienamen van Amsterdamse Gemeenteleden van voor de oorlog
Meedoen via Zoom | Meeting ID: 848 0495 9812 | Password: 2715
o 20:30 – 21:30 uur – Sjioer Rabbijn Mordechai Frankenhuis – ‘De sjabbes, een geschenk van HKBH’
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816.
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

Donderdag 4 juni
o 8:35 – 9:20 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
o 20:30 – 21:30 uur – Social zoom Joods Politie Netwerk – Max Engelander en Marcel de Weerd (twee leden van het eerste uur) vertellen over de oprichting, het werk en andere wetenswaardigheden rond het JPN
U kunt deze Social Zoom bijwonen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816.
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

Vrijdag 5 juni
o 8:35 – 9:20 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
o 18:00 uur – Kabbalat sjabbat – verzorgd door NIG Den Haag
Meedoen kan via ZOOM Meeting ID: 980 8113 1522 – Password: 390276.
U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6520 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6520

De meeste eerder gehouden ZOOM-bijeenkomsten staan op ons YouTube kanaal en kunt u hier terugkijken.

OPROEP ONDERWIJS: WIE HEEFT VAN ADAM TOT EZRA
De afdeling Onderwijs van de Joodse Gemeente Amsterdam is op zoek naar exemplaren van David Hausdorffs bekende geschiedeniswerk voor de jeugd VAN ADAM TOT EZRA. Dat boek is helaas niet meer verkrijgbaar, maar voor onze kinderen nog steeds heel erg bruikbaar bij Joodse les. Heeft u nog een exemplaar in uw boekenkast liggen dat u niet meer gebruikt, dan is de Afdeling Onderwijs daar erg blij mee. U kunt contact opnemen met Rachel Levy, onderwijscoordinator, onderwijs@nihs.nl

NIEUWE SIDOER (GEBEDENBOEK) VAN NIK VOOR SJABBAT EN DOOR DE WEEK
Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap heeft een nieuwe sidoer (gebedenboek) gepresenteerd. De sidoer is te gebruiken op sjabbat en op doordeweekse dagen. Het zijn feitelijk twee delen in één band. Het eerste gedeelte, sidoer Chemdat Jamiem is het complete gebedenboek voor sjabbat. Het tweede gedeelte, sidoer Sjesjet Jamiem, is het gebedenboek voor door de week. De gebeden voor de sjabbat zijn duidelijk afgescheiden van de gebeden voor de andere dagen. De ordening en redactie van Sidoer Chemdat Jamiem / Sjesjet Jamiem is verzorgd door Ruben Vis. Het ruim 400 bladzijden tellende boek bevat naast alle gebeden ook de korte Tora-lezingen voor door de week en nauwkeurige aanwijzingen in het Nederlands. Het boek bevat ook instructies over het Tora-lezen in sjoel en voor gebedsdiensten in een sjivve (rouwweek). Het boek kent noodgedwongen geen vertaling van de gebeden.
Parallel aan de verschijning van het nieuwe gebedenboek wordt een uitvoerige verantwoording gepubliceerd. Ruben Vis schreef Chemdat Jamiem en Sjesjet Jamiem, de totstandkoming van een nieuw Nederlands gebedenboek voor sjabbat en door de week. Het geeft een inkijk in hoe dit gebedenboek tot stand is gekomen en is tegelijkertijd de beschrijving van een zoektocht naar de oorsprong en ontwikkeling van de Nederlands-Asjkenazische gebedstraditie.
Voor meer informatie verwijzen wij u maar de website van het NIK’. Tefillot Sidoer Chemdat Jamiem / Sjesjet Jamiem kost € 27,50 en is verkrijgbaar bij de WIZO.

NOG MEER ENTHOUSIASTE REACTIES OP KNUTSELKAARTENACTIE
De kinderen in onze kehilla zijn vol enthousiasme en creativiteit aan de slag gegaan met de knutselpakketten die we ze enkele weken geleden hebben gestuurd. Inmiddels zijn meer dan honderd kaarten bij de NIHS binnengekomen, die we hebben doorgestuurd aan oudere NIHS-leden; de groep die door de corona-crisis het meest ernstig werd beperkt wilden we daarmee graag een hart onder de riem steken.

Wij krijgen nog steeds enthousiaste en dankbare reacties van ouderen, die kaarten hebben ontvangen. Eén hiervan willen we hier vermelden, omdat de ontvangster de maker van de kaart, Noam, wil bedanken. Bij deze.

We hopen dat de kinderen nog veel mooie kaarten naar de NIHS terugsturen; dan kunnen we er ook nog veel ouderen blij mee maken.

ONLINE ZONDAGOCHTEND-ONDERWIJS VOOR KINDEREN
Afgelopen zondag was het Sjawoe’ot vakantie, maar op 7 juni gaan we weer verder met de Joodse les! Dan vieren we dat de zomer eraan komt. We komen dit seizoen nog vier keer samen en ook als je nog niet eerder met ons meedeed, ben je van harte welkom. De Joodse Gemeente Amsterdam geeft haar lessen tot het eind van het cursusjaar (28 juni) uitsluitend online. Alle lessen zijn gratis toegankelijk voor de hele Joodse jeugd, ongeacht waar je woont en of je elders wel of geen les hebt.

Iedereen kan gewoon via ZOOM inloggen, maar we vinden het wel fijn om vooraf te weten wie er meedoen. Stuur een mailtje naar onderwijs@nihs.nl met de naam, telefoonnummer en e-mail van de ouders, en natuurlijk de na(a)m(en) en leeftijd(en) van het/de kind(eren), en informatie over eventuele Joodse/Hebreeuwse voorkennis. Zodra we die informatie hebben ontvangen sturen we lesmateriaal door, zodat uw kind/eren meteen echt kan/kunnen meedoen.
Aansluiten kan bij een van de volgende groepen:
o Gan/Alef (3-6 jaar, samen met ouders): 9:45-10:30 uur met Jael Benjamin. Thema: Jahadoet algemeen
Inlogdetails ZOOM: Meeting ID: 986 2039 1523. Password: 213308
o Bet/Gimmel: (7-11 jaar): 10:00-10:45 uur met Bertus Sondervan. Thema: Jahadoet algemeen. Meedoen kan via deze ZOOM link. Meeting ID: 836 498 983 Password: Sjalom
o Permanente landelijke ZOOM groep (9-12 jaar): 11:00-11:45 met Rachel Levy. Thema: Hoi ik lees Ivriet deel II / parasjat hasjawoe’a / chagiem. Meedoen kan via deze ZOOM link. Meeting ID: 956 773 327 Password: Sjalom

Lesprogramma: eens per week (op zondag) les en gedurende de week een leuke opdracht die bij de docent wordt ingeleverd. Daarnaast wordt er gedurende de week individueel met de leerlingen gewerkt aan Hebreeuws taalonderwijs; thuis én met de leerkracht via ZOOM.

Informatie en aanmelden voor Joodse les bij Rachel Levy, onderwijscoördinator via info@nihs.nl

UW VERHAAL IN DE NIEUWSFLITS
In onze nieuwsflitsen vindt u behalve informatie over online bijeenkomsten en alle mogelijke praktische (religieuze) kwesties ook verhalen van onze rabbijnen en soms van het NIHS-bestuur. Wij willen daarnaast graag ruimte bieden aan onze lezers. Heeft u een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld over hoe u deze bijzondere tijd ervaart of wilt u uw bespiegelingen delen? Stuur dan uw bijdrage naar info@nihs.nl

BEREIKBAARHEID
De NIHS blijft (behalve op jom tov en sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

Alle eerdere nieuwsflitsen rond corona kunt u HIER terugvinden.  

Deze pagina delen