VANAVOND SJIOER JACOB DE LEEUWE

Vanavond om 20:30 uur hebben we opnieuw een sjioer door Jacob (Jacques) de Leeuwe. Het onderwerp is Megillat Ruth.
Meedoen kan via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

RABBIJN WOLFF GEEFT SJIOER EN BEANTWOORDT VRAGEN OVER OPENEN SJOELS
Op 24 maart besloten de sjoels gemeenschappelijk om alle sjoels (voor zover toen nog open) te sluiten in verband met het coronagevaar. Een besluit dat met pijn in het hart werd genomen en uiteraard met de innige wens dat de sjoels zo snel mogelijk weer open konden gaan. Ook diensten thuis of elders in groepsverband waren niet langer mogelijk.

Nu de overheid de beperkende maatregelen aan het versoepelen is, heeft de rabbijn van onze gemeente, Rabbijn Eliezer Wolff, na raadpleging van specialisten op medisch, virologisch en infectiologisch gebied, bekeken of het dawwenen in groepen en/of het openen van de sjoels in Amsterdam volgens de Joodse wet (halacha) weer is toegestaan. Dit is vorige week zondag met de sjoelrabbijnen, besturen van sjoelgemeenschappen en NIHS besproken. Op grond daarvan heeft Rabbijn Wolff, samen met Rabbijn J.B. Serfaty van de Portugees-Israëlitische Gemeente, de bijgaande halachische psak (beslissing) geschreven.

Hierin geeft hij aan dat de halacha gemeenschappelijke diensten (tefilla betsiboer) op geen enkele wijze toestaat. De psak is naar de sjoelrabbijnen gestuurd, die de mening van Rabbijn Wolff volledig onderschrijven.

Overigens is afgelopen week door de overheid nogmaals gesteld dat georganiseerde samenkomsten van drie of meer mensen op openbaar terrein nog niet zijn toegestaan en dat deze mensen kunnen worden beboet, wat mogelijk ook een strafblad tot gevolg heeft.

Momenteel bekijken de sjoelbesturen samen met Rabbijn Wolff en het NIHS-bestuur óf, en zo ja onder welke richtlijnen, de sjoels weer open kunnen. Wij hopen dat dit met Sjawoe’ot of kort daarna is, maar dit is nog allerminst zeker. Beslissingen hierover worden vlak voor Sjawoe’ot genomen. De sjoelbesturen brengen u hier verder van op de hoogte.

Morgen, maandag 18 mei, geeft Rabbijn Wolff om 20:30 via ZOOM een sjioer over deze kwestie. Hij zal dan ook vragen beantwoorden over dit onderwerp. U kunt uw vraag tot vanavond (zondag) sturen naar rabbinaat@nihs.nl onder vermelding van ‘Vraag opening sjoels’.

Meedoen kan via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 7345 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 7345

Het volledige ZOOM-programma vanaf dinsdag volgt in de volgende Nieuwsflits, die morgen, maandag 18 mei, verschijnt.

Alle eerdere nieuwsflitsen rond corona kunt u HIER terugvinden.

 

Deze pagina delen