VANAVOND SJIOER WIM VAN DIJK
Vanavond om 20:30 verzorgt Wim van Dijk de sjioer. Zijn eerdere sjioeriem waren druk bezocht en de reacties enthousiast. Dit keer spreekt hij over de vraag: ‘Lotsbestemming of vrije wil?’ U bent van harte welkom!
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

VANAVOND OOK:
LEZING JOODS CULTUREEL KWARTIER OVER DE CEREMONIELE VOORWERPEN VAN DE SNOGE

Vanavond, 2 april om 19;30 uur, houdt Mirjam Knotter een zoom-lezing over de ceremoniële voorwerpen van de Esnoga [snoge], die zich in het Joods Historisch Museum en de Snoge bevinden. Mirjam is kunsthistoricus, hoofdconservator JCK en specialist judaïca.
Volgbaar via ZOOM, meeting ID 826 6503 7314, wachtwoord 2345.

KABBALAT SJABBAT DOOR CIZ-SJOEL/SJOELGEMEENSCHAP AMSTELLAND
Aanstaande vrijdag, 1 mei, verzorgt de CIZ-sjoel/Sjoelgemeenschap Amstelland onze kabbalat sjabbat. Aan deze kabbalat sjabbat dienst zal Marcel Levi vanuit Londen actief deelnemen.

Na bestuursvoorzitter van het AMC te zijn geweest, leidt Marcel Levi nu als bestuursvoorzitter van het University College London Hospitals de crisisplanning van 15 Londense ziekenhuizen. Naast CEO is hij ook nog steeds praktiserend internist, loopt poli, schrijft vele artikelen en ontvangt zo’n 2.000 mails per dag die allemaal persoonlijk beantwoord worden. Daarom zijn we extra verheugd dat hij tijd in zijn drukke agenda bereid is vrij te maken voor deze online kabbalat sjabbat dienst.
Marcel zal vragen beantwoorden die binnen onze Joodse gemeenschap leven. Heeft u een vraag voor Marcel Levi, stuur die dan voor donderdagmiddag 17:00 uur naar info@cizsjoel.nl onder vermelding van “Vraag aan Marcel Levi”.

De muziek tijdens deze kabbalat sjabbat wordt verzorgd door Marc de Haas en Leo Mock houdt een drasja. De online dienst begint om 18:00 uur.
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 980 8113 1522 – Password: 390276

ONLINE HERDENKING 4 MEI EN 75 JAAR BEVRIJDING
Op 9 mei 1945 vond in de Snoge een bijzondere dienst plaats, de eerste publieke Joodse bijeenkomst na de oorlog. Het was een gezamenlijke dienst van de NIHS en de PIG, een bijeenkomst waar de bevrijding werd gevierd, maar waar ook ruimte was voor het onbeschrijflijke dat ons Joodse volk is aangedaan. Er werden psalmen gezongen en gebeden uitgesproken, de Tora-rollen “werden uit de Heegal (de kast der rollen) genomen en naar de Teeba (de verhooging in de synagoge) gebracht”. En waren toespraken, waaronder een aangrijpende van Opperrabbijn Justus Tal. De ceremonie werd afgesloten met het eerste couplet van het Wilhelmus.

In het kader van 75 jaar bevrijding wilden NIHS en PIG deze bijzondere diecnst laten herleven. Opnieuw zou de Snoge volstromen, we zouden de dienst van 9 mei 1945 integraal herhalen: dezelfde tefillot/gebeden, dezelfde muziek en dezelfde toespraken. Zo zouden we samen vieren en herdenken. De corona-crisis heeft dat onmogelijk gemaakt. Maar we laten ons niet verslaan. Die gezamenlijke herdenking komt er toch, al is het op een andere manier dan we hadden gewild. De dienst in de Snoge gaat door, al is het helaas zonder sjoel-/snogebezoekers.

Op 4 mei, om 20:30 uur precies, aansluitend op de nationale herdenking, starten we een ZOOM bijeenkomst waarin we samen de herdenkingsdienst volgen, bestaande uit een combinatie van onze opnamen met oud beeldmateriaal. U bent meer dan van harte welkom!

Meer informatie vindt u in deze extra Nieuwsflits

HEEFT U WENSEN OF IDEEEN VOOR ACTIVITEITEN?
Wij doen ons best u in deze tijd van corona-maatregelen de beperkingen en het isolement voor onze leden ietwat te compenseren. Dat doen we vooral met online bijeenkomsten. Heeft u bepaalde wensen of ideeën voor activiteiten die we via ZOOM of op een andere manier kunnen aanbieden? Dan horen wij dat natuurlijk graag! Stuur een e-mail naar info@nihs.nl , dan gaan wij proberen dat te verwezenlijken.

ONLINE ACTIVITEITEN DEZE WEEK
We geven hier een overzicht per dag en per tijdstip van de online activiteiten. Meedoen kan via ZOOM.

Vandaag, woensdag 29 april
o 20:30 – 21:30 uur – Sjioer Wim van Dijk – Lotsbestemming of vrije wil?
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Donderdag 30 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 20:30 – 21:30 uur – Sjioer rabbijn Raph Evers – Halachische vragen rond de coronacrisis
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Vrijdag 1 mei
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 18:00 uur – Kabbalat sjabbat – verzorgd door CIZ-sjoel / Sjoelgemeenschap Amstelland. De muziek wordt verzorgd door Marc de Haas, devar Tora door Leo Mock en als gastspreker intenist Marcel Levi (CEO University College London Hospitals) M
eedoen via ZOOM Meeting ID: 980 8113 1522 – Password: 390276

Het programma vanaf zondag 3 mei volgt in de volgende Nieuwsflits.

De meeste eerder gehouden ZOOM-bijeenkomsten staan op ons YouTube kanaal en kunt u hier terugkijken.

UW VERHAAL IN DE NIEUWSFLITS
In onze nieuwsflitsen vindt u behalve informatie over online bijeenkomsten en alle mogelijke praktische (religieuze) kwesties ook verhalen van onze rabbijnen en soms van het NIHS-bestuur. Heeft u ook een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld over hoe u deze bijzondere tijd ervaart of wilt u uw bespiegelingen delen? Stuur dan uw bijdrage naar j.nelemans@nihs.nl

MEAT ME KOSHER GEOPEND VOOR AFHALEN EN BEZORGEN
Restaurant Meat me Kosher is weer geopend voor afhalen en voor bezorging. Vanzelfsprekend zijn er de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen, zodat ieders veiligheid gewaarborgd is.
Meat me Kosher is (zo t/m do) open van 16:30 uur tot 21:00 uur, op de locatie aan de Kastelenstraat 65, 1083 CC Amsterdam. Betalen kan online of contant.
Graag van te voren bestellen. U kunt bellen naar 020 354 1744 of een Whatsapp-bericht sturen naar 06 3482 6666. Als u ons belt of appt kan bekeken worden of bezorging op uw adres mogelijk is.

PIZZA & CO OPEN VOOR AFHALEN
Pizza & Co aan de Kastelenstraat 105A, 1082 EB Amsterdam, is normaal open. Dat wil zeggen dat u daar van zondag t/m donderdag kunt afhalen. U kunt van te voren bestellen op telefoonnummer 020 404 4453.

RENTELOZE LENING
De uitbraak van het coronavirus COVID-19 zorgt voor onzekerheid, ook op financieel gebied. Het bestuur van de Stichting Maatschappelijke Zorg Gemiloes Chassoediem heeft daarom besloten renteloze leningen beschikbaar te stellen aan personen/gezinnen binnen de Joodse gemeenschap, die door de huidige crisis financieel zijn getroffen. In deze bijlage kunt u lezen wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te kunnen komen voor een lening.
Mocht u gebruik willen maken van deze mogelijkheid, stuur dan een e-mail naar st.gemiloeschassoediem@gmail.com Een aanvraag voor een lening wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld. Wij verzoeken u dit bericht door te sturen aan familie, vrienden en kennissen.

BEREIKBAARHEID
De NIHS blijft (behalve op jom tov en sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

Alle eerdere nieuwsflitsen rond corona kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen