JOMTOV- EN SJABBATTIJDEN
Het Rabbinaat heeft bepaald dat, omdat in de sjoels niet op een bepaalde tijd gedawwend wordt, niet iedereen tegelijk met jomtov en met sjabbat hoeft te beginnen. Jomtov kan vanavond (14 april) worden gestart tussen 19:10 uur en 20:19 uur en sjabbat (17 april) kan worden begonnen tussen 19:14 uur en 20:24 uur.

TEFILLA LAATSTE DAGEN PESACH THUIS IPV IN SJOEL
Het NIK heeft een PDF-document gepubliceerd met aanwijzingen voor het dawwenen thuis op de laatste twee dagen Pesach. U kunt deze PDF voor jomtov printen.
Daarnaast heeft het een tekst gedeeld over twee in het Nederlands berijmde vertalingen van twee stukken uit de hagada: Chasal Sidoer Pesach en Echad Mi Jodea. Die tekst vindt u hier

ONLINE ACTIVITEITEN NA PESACH
We geven hier een overzicht per dag en per tijdstip van de online activiteiten. Meedoen kan via ZOOM. Let op! Vanaf zondag 19 april zijn de bijeenkomsten van 19:30 uur en van 20:30 uur via dezelfde ZOOM-link toegankelijk.

Vrijdag 17 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 17:30 uur – Kabbalat sjabbat (meer informatie vindt u verderop in deze nieuwsflits)
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 945 2112 6305 – Password: 482598

Zondag 19 april Let op: afwijkende tijden!
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
20:00 – 21:00 uur – Webinar van het CIDI waarin de wereldberoemde Israelische schrijver Yossi Klein HaLevi zijn (in het Nederlands vertaalde) bestseller ‘Brieven aan mijn Palestijnse buurman’ presenteert. U bent van harte welkom bij deze online presentatie. Voor meer informatie over dit event: zie hier. De ZOOM link volgt in de nieuwsflits van zondag.
21:00 – 22:00 uur – Sjioer Rav Aviad Tabory (Engels) – Jom Ha’atsmaoet
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Maandag 20 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 19:30 – 20.30 uur – Maestro Jules van Hessen – ‘Joodse muziek bestaat niet’ (meer informatie hierover leest u verderop in deze nieuwsflits)
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816
o 20:30 – 21:30 uur – Sjioer Jacob (Jacques) de Leeuwe – Zwarte magie in de talmoed
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

De meeste eerder gehouden ZOOM-bijeenkomsten staan op ons YouTube kanaal en kunt u hier terugkijken.

KABBALAT SJABBAT MET LODEWIJK ASSCHER
Aanstaande vrijdag, 17 april, neemt PvdA-leider Lodewijk Asscher actief deel aan onze online kabbalat sjabbat. Hij zal daar vragen beantwoorden die binnen onze Joodse gemeenschap leven. Bij de start van onze kabbalat sjabbat zal Wim van Dijk tehilliem, mie-sjeberach en jizkor uitspreken. Daarna is er muziek door Pedaya Halperin en Michaël Bloemendal houdt een drasja. Dus doe mee, u bent van harte welkom! De kabbalat sjabbat begint weer om 17:30 uur. Meedoen via ZOOM Meeting ID: 945 2112 6305 – Password: 482598

WEGENS SUCCES VERLENGD
De presentatie van Maestro Jules van Hessen gisteravond over ‘Joodse muziek bestaat niet’ was een groot succes, ondanks dat het geluid in het eerste deel te wensen overliet. De belangstelling was zo groot dat niet iedereen die dat wilde kon deelnemen; de capaciteit van de ZOOM liet dat niet toe.
Maar er is goed nieuws, zowel voor degenen die niet alles goed hebben kunnen horen als voor degenen die de hele presentatie hebben moeten missen. Maandag 19 april om 19:30 is Maestro Jules van Hessen opnieuw via ZOOM bij ons. En omdat de ZOOM-capaciteit inmiddels is uitgebreid, is iedereen meer dan welkom. Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

REIS MEE DOOR DE SINAI NAAR MATAN TORA: KLIM AAN BOORD BIJ JOODSE LES!
Na een zeer succesvolle online seder, met drie keer zo veel leerlingen als normaal (!), gaat de Joodse les voor jeugd en jongeren nu op weg naar Matan Tora. Vanaf aankomende zondag, 19 april, trekken we met ons allen virtueel via ZOOM door de Sinai-woestijn. Samen bereiden we ons voor op Matan Tora en de Aseret Hadiberot, de Tien Geboden.

Zolang de corona-crisis duurt, kun je zonder verdere kosten aansluiten bij een van onze drie groepen:
o Gan/Alef (3-6 jaar, samen met ouders): 9:45-10:30 uur met Jael Benjamin. Thema: Jahadoet algemeen. Stuur een e-mail naar info@nihs.nl en vermeld ‘Aanmelden groep Gan/Alef’, dan sturen we u motsa’e sjabbat de ZOOM link.
o Bet/Gimmel: (7-11 jaar): 10:00-10:45 uur met Bertus Sondervan. Thema: Jahadoet algemeen. Meedoen kan via deze ZOOM link. Meeting ID: 836 498 983 Password: Sjalom
o Permanente landelijke ZOOM groep (9-12 jaar): 11:00-11:45 met Rachel Levy. Thema: Hoi ik lees Ivriet deel II / parasjat hasjawoe'a / chagiem. Meedoen kan via deze ZOOM link. Meeting ID: 956 773 327 Password: Sjalom

Lesprogramma: eens per week (op zondag) les en gedurende de week een leuke opdracht die je bij de docent inlevert.
Data tot Sjawoe'ot: 19 april - 26 april (Jom Ha’atsmaoet special) - 3 mei - 10 mei - 17 mei - 24 mei (Matan Tora Sjawoe’ot special)
Informatie en aanmelden voor Joodse les bij Rachel Levy, onderwijscoördinator via info@nihs.nl

UW VERHAAL IN DE NIEUWSFLITS
In onze nieuwsflitsen vindt u behalve informatie over online bijeenkomsten en alle mogelijke praktische (religieuze) kwesties ook verhalen van onze rabbijnen – vandaag weer een mooie bijdrage van rabbijn Katz – en soms van bestuursleden. Wij willen daarnaast graag ruimte bieden aan onze lezers. Heeft u een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld over hoe u deze bijzondere tijd ervaart of wilt u uw bespiegelingen delen? Stuur dan uw bijdrage naar j.nelemans@nihs.nl

TOUWELEN VAN TERUGGEKOCHTE SPULLEN
Heeft u voor Pesach voorwerpen die voor het eerste gebruik moeten worden getouweld symbolisch verkocht aan een niet-Jood? Dan moeten die voorwerpen na terugkoop alsnog worden getouweld voordat ze kunnen worden gebruikt. Touwelen kan momenteel uitsluitend op afspraak, via info@nihs.nl of telefonisch op 020 646 00 46.

VAN ONZE RABBIJNEN – RABBIJN VORST
In deze voor iedereen ontwrichtende situatie willen onze rabbijnen u allen, ook in onze nieuwsbrieven, een hart onder de riem steken. Vandaag een bijdrage uit Badèrech van rabbijn Ies Vorst.

Hoeveel boterhammen?

Wat een vraag! Het is Pesach!
Toch stel ik de vraag: 'Hoeveel boterhammen kun je van een heel brood snijden? Zijn het er 26/27/28? Het juiste antwoord is natuurlijk: '1', want nadat je de éérste boterham van een héél brood hebt gesneden, is het oorspronkelijk hele brood niet heel meer...

De Tora beschrijft in Sjemot (Exodus) de uittocht uit Egypte als “badèrech be'tseetechem mimitsrajiem - op weg, toen jullie uit Egypte wegtrokken.” Het was één weg, één tocht. Maar toch, in Bemidbar (Numeri) schrijft de Tora: “eelè mas'ee wenee jisraeel - dit waren de trektochten van het Joodse volk, waarmee zij uit het land Egypte wegtrokken.” Trektochten dus meervoud. Terwijl wij toch eigenlijk met één tocht uit Egypte vertrokken!

Het herhaalt zich in de tekst van de profeet Micha: “Kiemee tseetecha mee-èrets mitsrajiem ar'ennoe nif'laot - Ik, G-d, zal jullie wonderen tonen zoals in de dagen toen jullie wegtrokken uit Egypte.” Dagen, dus ook meervoud!
De Zohar verklaart: “Alle dagen vanaf het moment dat jullie uit Egypte vertrokken tot de Toekomstige Verlossing - met de komst van de Masjieach - zijn vertrekdagen uit Egypte!”

We kunnen dat als volgt begrijpen. Het Hebreeuwse woord mitsrajiem betekent niet alleen Egypte, maar ook begrenzingen. Je'tsie'at Mitsrajiem kan dus ook betekenen: je begrenzingen overstijgen.

Wij zijn tot meer in staat dan we vaak denken, kunnen verder komen dan we doen, ook geestelijk. Pas op de plaats maken is stilstaan. Pesach leert ons te proberen hogerop te komen. Je af te vragen of je Hasjem, G-d, beter kan dienen en of je meer voor anderen kan betekenen; kwalitatief en/of kwantitatief.

Ik weet, het is een persoonlijke zaak. Voor ieder weer anders, maar misschien kan ik mijzelf en u met dit artikeltje een beetje op weg helpen. Badèrech...

U een verdere fijne jomtov toewensend, Chag Sameach! En vast voor daarna een sjabbat sjalom en een gezonde zomer! Voor u, voor ons, voor het Joodse volk en de gehele wereldbevolking. Ameen!

Uw rabbijn I. Vorst

BEREIKBAARHEID
De NIHS blijft (behalve op jom tov en sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

Alle eerdere nieuwsflitsen rond corona kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen