Ons is gebleken dat de corona-nieuwsflitsen niet iedereen bereiken voor wie dit van belang is. Mocht u zo iemand in uw omgeving hebben (wel of geen lid van NIHS), deelt u dan deze nieuwsflits met hem/haar en als hij/zij dat wil geef dan zijn/haar e-mailadres aan ons door zodat we hem/haar onze nieuwsflitsen van nu af rechtstreeks kunnen mailen. Alle eerdere nieuwsflitsen kunt u terugvinden op de website van de NIHS

ONLINE ACTIVITEITEN VANDAAG EN MORGEN
We geven hier een overzicht per dag en per tijdstip van de online activiteiten tijdens Chol hamo’eed. Meedoen kan via ZOOM. Let op! De toegangscodes voor de verschillende bijeenkomsten zijn niet hetzelfde. Als u de bijeenkomst van 19:30 uur en die van 20:30 uur wilt bijwonen, moet u om 20:29 de eerste bijeenkomst verlaten en via de ZOOM-link die achter 20:30 uur staat inloggen bij de volgende bijeenkomst.

Vandaag, maandag 13 april
o 19:30 – 20.30 uur – Maestro Jules van Hessen – ‘Joodse muziek bestaat niet’
Meedoen via ZOOM meeting ID: 222 600 041 – Password: 054500

o 20:30 – 21.30 uur – Rabbijn Brendan Stern uit Londen (in het Engels) – ‘Sefirat ha’omer, units and unity’
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Dinsdag 14 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773

Het programma voor volgende week vindt u in de Nieuwsflits die morgen verschijnt.

JOMTOV- EN SJABBATTIJDEN
Het Rabbinaat heeft bepaald dat, omdat in de sjoels niet op een bepaalde tijd gedawwend wordt, niet iedereen tegelijk met jomtov en met sjabbat hoeft te beginnen. Jomtov kan morgen (14 april) worden gestart tussen 19:10 uur en 20:19 uur en sjabbat (17 april) kan worden gestart tussen 19:14 uur en 20:24 uur.

KABBALAT SJABBAT MET LODEWIJK ASSCHER
Aanstaande vrijdag, 17 april, neemt PvdA-leider Lodewijk Asscher actief deel aan onze online kabbalat sjabbat. Hij zal daar vragen beantwoorden die binnen onze Joodse gemeenschap leven. Heeft u een vraag voor Lodewijk Asscher, stuur die dan vóór morgenmiddag 17:00 uur naar j.nelemans@nihs.nl onder vermelding van ‘Vraag aan Lodewijk Asscher. Bij de start van onze kabbalat sjabbat zal Wim van Dijk tehilliem, mie-sjeberach en jizkor uitspreken. Daarna is er muziek door Pedaya Halperin en Michaël Bloemendal houdt een drasja. Dus doe mee, u bent van harte welkom! De kabbalat sjabbat begint weer om 17:30 uur.
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 945 2112 6305 – Password: 482598

De meeste eerder gehouden ZOOM-bijeenkomsten staan op ons YouTube kanaal en kunt u hier terugkijken.

UW VERHAAL IN DE NIEUWSFLITS
In onze nieuwsflitsen vindt u behalve informatie over online bijeenkomsten en alle mogelijke praktische (religieuze) kwesties ook verhalen van onze rabbijnen – vandaag weer een mooie bijdrage van rabbijn Katz – en soms van bestuursleden. Wij willen daarnaast graag ruimte bieden aan onze lezers. Heeft u een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld over hoe u deze bijzondere tijd ervaart of wilt u uw bespiegelingen delen? Stuur dan uw bijdrage naar j.nelemans@nihs.nl

TOUWELEN VAN TERUGGEKOCHTE SPULLEN
Heeft u voor Pesach voorwerpen die voor het eerste gebruik moeten worden getouweld symbolisch verkocht aan een niet-Jood? Dan moeten die voorwerpen na terugkoop alsnog worden getouweld voordat ze kunnen worden gebruikt. Touwelen kan momenteel uitsluitend op afspraak, via info@nihs.nl of telefonisch op 020 646 00 46.

MAALTIJDEN VOOR WIE HET NODIG HEEFT
De NIHS stelt, in samenwerking met de NIISA en JBW, maaltijden ter beschikking aan ouderen en mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen, of die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen. Heeft u deze hulp nodig, ga dan naar www.nihs.nl. Onder tabblad Actueel vindt u in Nieuwsflits no. 12 alle informatie.
Het aantal aanvragen voor onze kosjere maaltijden is gestaag opgelopen en de periode waarin de corona-maatregelen van kracht zijn is langer dan we hebben kunnen voorzien. Daarom vragen we iedereen die deze maaltijden ontvangt en (deels) hiervoor kán betalen – een maaltijd kost gemiddeld €12,50 – dat ook te doen. U kunt met Ideal betalen op www.nihs.nl

VAN ONZE RABBIJNEN – RABBIJN KATZ
In deze voor iedereen ontwrichtende situatie willen onze rabbijnen u allen, ook in onze nieuwsbrieven, een hart onder de riem steken. Vandaag weer een persoonlijk verhaal van rabbijn Shmuel Katz.

Naar de eroev

De laatste keer dat ik de eroev controleerde, was het een grijze, ietwat koude dag begin maart. Het was de vrijdag voor Poerim. Ik voelde mij gezond. Mijn echtgenote was in New York omdat mijn schoonvader zl. ziek was. Hij zou een week later overlijden. Ik was dus niet echt in Poerim-stemming. En dan… dan valt er een gat van drie weken, waarin het wekelijkse rondje eroev onmogelijk was vanwege ziekte.

Rav Wolff heeft toen gepaskend dat men ervan mocht uitgaan dat de eroev in orde was en dat er dus gebruik kon worden gemaakt van de eroev. Toch liet het me, in mijn bed thuis en in het ziekenhuis, niet los. Er is gelukkig een traditie die zegt dat als de rav van een stad iets correct en integer paskent (besluit), hij van boven ook wordt geholpen bij de tenuitvoerlegging van die psak.

Toen ik weer thuis en gelukkig niet meer ziek was, zei mijn zoon: “We gaan een ritje maken in de auto.” Waar ga je dan naar toe? Dat wist ik meteen: naar de eroev. Het was een zonnige lentedag, begin april. De lucht was inmiddels vol van nieuw leven; de bomen, bloemen en planten bezig om uit te komen. Ik zoog mijn longen vol met die heerlijke, frisse lucht.

Na een rit van 20 minuten kwamen we bij Leimuiden. In februari hebben we de eroev bij Leimuiden vernieuwd. Toen we bij de Drecht kwamen, wachtten ons gelukkig de twee palen en de draad over de provinciale weg N207. Mijn hart klopte meteen wat rustiger.

Een volgende dag bracht ons naar de andere plaatsen met speciale constructies van de eroev, in het bijzonder bij de bruggen over de Amstel. Alle paaltjes etc. stonden er nog gelukkig zoals drie weken daarvoor, alleen was een van de deurtjes licht beschadigd. Geen halachisch probleem, maar wel iets wat gerepareerd diende te worden. Dat hebben we nog voor jom tov kunnen regelen.

Dat de eroev al die weken in orde is gebleven, deed me goed. De eroev maakt van de Amsterdamse kille een geheel. Helaas zijn ons in de afgelopen weken leden van onze Joodse gemeenschap ontvallen. Maar het symbool van achdoet dat de eroev is, blijft in stand. Wij moeten doorgaan met samen blijven en voor elkaar zorgen.

En dan, tot slot, vanmiddag maakte ik bij een bloeiende appelboom de speciale bracha (lofzegging) die we in de maand niesan zeggen over bloeiende vruchtenbomen. Daar waar nu nog kleine bloesems zijn, hangen over een paar maanden heel mooie appelen. De natuur gaat door er is altijd weer nieuw leven. Laten we ook daar hoop en kracht uit putten.

Rabbijn Shmuel Katz

BEREIKBAARHEID
De NIHS blijft (behalve op jom tov en sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

Alle eerdere nieuwsflitsen rond corona kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen