Ons is gebleken dat de corona-nieuwsflitsen niet iedereen bereiken voor wie dit van belang is. Mocht u zo iemand in uw omgeving hebben (wel of geen lid van NIHS), deelt u dan deze nieuwsflits met hem/haar en als hij/zij dat wil geef dan zijn/haar e-mailadres aan ons door zodat we hem/haar onze nieuwsflitsen van nu af rechtstreeks kunnen mailen. Alle eerdere nieuwsflitsen kunt u terugvinden op de website van de NIHS

CONCERT YAAKOV SHWEKEY VANDAAG OM 18:00 UUR
The Center for Special Children presenteert Chol Hamo’eed Pesach een wereldwijde live streaming van een concert van Yaakov Shwekey. Dus ga om 18:00 uur naar www.shwekey.live

SCHOTELS EN MAALTIJDEN VOOR SEDERAVOND
Het project dat we als NIHS, samen met de PIG en de LJG, hebben geïnitieerd om aan eenieder die dat wilde een sederschotel, matzes en druivensap te brengen, is een groot succes geworden. Meer dan 1500 maaltijden voor sederavond zijn bezorgd, op zo een 800 adressen. Het Parool heeft een artikel gewijd aan deze actie.
Wij willen iedereen bedanken die heeft geholpen om dit mogelijk te maken en dat zijn heel veel mensen geweest. In het bijzonder willen we hier Bagels & Beans in de Antonio Vivaldistraat 1, 1083 HP Amsterdam vermelden, dat geheel belangeloos de bedrijfsruimte en het winkelpand voor dit project ter beschikking heeft gesteld.
Het is echter mogelijk dat een enkeling toch niet de verwachte schotel, druivensap, matzes en/of maaltijd(en) heeft gekregen. Indien dat het geval is, horen we dat graag op info@nihs.nl of telefonisch op 020 - 646 00 46. We zullen dan proberen u iets extra’s voor de laatste dagen Pesach te bezorgen.

ONLINE ACTIVITEITEN CHOL HAMO’EED
We geven hier een overzicht per dag en per tijdstip van de online activiteiten tijdens Chol Hamo- eed. Meedoen kan via ZOOM. Let op! De toegangscodes voor de verschillende bijeenkomsten zijn niet hetzelfde. Als u de bijeenkomst van 19:30 uur en die van 20:30 uur wilt bijwonen, moet u om 20:29 de eerste bijeenkomst verlaten en via de ZOOM-link die achter 20:30 uur staat inloggen bij de volgende bijeenkomst.

Vandaag, zondag 12 april
o 20:30 – 21.30 uur – Sjioer door Dhr. Joël Erwteman – Kitniot
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Maandag 13 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 19:30 – 20.30 uur – Maestro Jules van Hessen – ‘Joodse muziek bestaat niet’
Meedoen via ZOOM meeting ID: 222 600 041 – Password: 054500

o 20:30 – 21.30 uur – Rabbijn Brendan Stern uit Londen (in het Engels) – ‘Sefirat ha’omer, units and unity’
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Dinsdag 14 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773

KABBALAT SJABBAT MET LODEWIJK ASSCHER
Aanstaande vrijdag, 17 april, neemt PvdA-leider Lodewijk Asscher actief deel aan onze online kabbalat sjabbat. Hij zal daar vragen beantwoorden die binnen onze Joodse gemeenschap leven. Heeft u een vraag voor Lodewijk Asscher, stuur die dan vóór dinsdagmiddag 17:00 uur naar j.nelemans@nihs.nl onder vermelding van ‘Vraag aan Lodewijk Asscher. De muziek tijdens deze kabbalat sjabbat wordt verzorgd door Pedaya Halperin en Michaël Bloemendal houdt een drasja. Dus doe mee, u bent van harte welkom! Het begint weer om 17:30 uur. De ZOOM-link voor de kabbalat sjabbat volgt in de volgende Nieuwsflits.

De meeste eerder gehouden ZOOM-bijeenkomsten staan op ons YouTube kanaal en kunt u hier terugkijken.

THUIS DAWWENEN
Het NIK heeft een document gepubliceerd met informatie voor het thuis dawwenen op de eerste zes dagen Pesach. Om door te sturen en voor jom tov te printen.

TOUWELEN VAN TERUGGEKOCHTE SPULLEN
Heeft u voor Pesach voorwerpen die voor het eerste gebruik moeten worden getouweld symbolisch verkocht aan een niet-Jood? Dan moeten die voorwerpen na terugkoop alsnog worden getouweld voordat ze kunnen worden gebruikt. Touwelen kan momenteel uitsluitend op afspraak, via info@nihs.nl of telefonisch op 020 646 00 46.

MAALTIJDEN VOOR WIE HET NODIG HEEFT
De NIHS stelt, in samenwerking met de NIISA en JBW, maaltijden ter beschikking aan ouderen en mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen, of die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen. Heeft u deze hulp nodig, ga dan naar www.nihs.nl. Onder tabblad Actueel vindt u in Nieuwsflits no. 12 alle informatie.
Het aantal aanvragen voor onze kosjere maaltijden is gestaag opgelopen en de periode waarin de corona-maatregelen van kracht zijn is langer dan we hebben kunnen voorzien. Daarom vragen we iedereen die deze maaltijden ontvangt en (deels) hiervoor kán betalen – een maaltijd kost gemiddeld €12,50 – dat ook te doen. U kunt met Ideal betalen op www.nihs.nl

SJOELS LANGER DICHT
In lijn met het besluit van de overheid de periode van beperkte bewegingsvrijheid te verlengen tot zeker 28 april, hebben Rabbinaat en bestuur van de NIHS besloten dat ook alle sjoels in elk geval tot die datum gesloten blijven.

KADDIESJ
Wilt u kaddiesj zeggen, omdat u in het ovel-jaar bent of jaartijd heeft? Nu minjan bij ons niet langer mogelijk is, komt de hulp uit Israël. In Beth Juliana, Herzlija, zijn (nog) wel dagelijks sjoeldiensten met minjan. De heer Barend Elburg laat ons vanuit Beth Juliana weten dat ze in Herzlija graag bereid zijn uit uw naam kaddiesj te zeggen. Wilt u gebruikmaken van dit aanbod, stuur dan een e-mail naar yselburg@gmail.com of een whatsapp-bericht naar +972-54-4779930.

EEN UITZONDERING OP DE RICHTLIJN VAN HET BETH DIN VAN LONDEN VOOR KASJROET PESACH
Het Beth Din van Londen heeft in verband met de uitzonderlijke situatie rond de corona-crisis de richtlijnen met betrekking tot het gebruik van met Pesach geoorloofde producten iets versoepeld. Deze richtlijn vind u HIER. Het Rabbinaat van Amsterdam deelt mee dat deze lijst – met uitzondering van de tonijn in blik – ook voor onze Joodse gemeenschap geldt.

MAZAL TOV BERICHTEN

Geboorte
Jair & Tamar Koekoek van harte mazal tov met de geboorte van jullie lieve zoon Ethan Levi Koekoek. Grootouders Opa Lex & Oma Lieneke z"l Koekoek, Oma Eveline de Jong en Opa Michael Tugendhaft, samen met overgrootouders de heer Matty & mevrouw Myrna Tugendhaft, mevrouw Dolly Plotske, de heer Joop de Jong met mevrouw Lea Koning. Allen een hele grote mazal tov. Mogen jullie Ethan in goede gezondheid zien opgroeien en dat hij zal worden een bron van simches en nachas, Ameen!

Michael en Iris de Levie van harte mazal tov met de geboorte van jullie lieve zoon Eliyah de Levie. Ook een heel grote mazal tov voor grote zus Noya en grote broer Shaya. Ameen!

Opa Michael & Oma Sarita Mandelbaum van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleindochter Talia Eshghi in Jeroesjalajim, dochter van Yehoyada & Aviva Eshghi-Mandelbaum. Elitzur, Ella, Adina en Rafael wensen wij ook een grote mazal tov. Omeen!

Een warme, kosjere en sfeervolle Pesach-groet toegewenst,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
Joodse Gemeente Amsterdam
06 5232 8065
spiero@nihs.nl

BEREIKBAARHEID
De NIHS blijft (behalve op jom tov en sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

Alle eerdere nieuwsflitsen rond corona kunt u HIER terugvinden.

 

Deze pagina delen