MISVERSTAND OVER ZOOM-SEDER
Uit de nieuwsflits van gisteren hebben sommigen ten onrechte geconcludeerd dat het toegestaan is om op de eerste sederavond tot 20:43 uur (15 minuten na de sjkiea - halachische schemering) de ZOOM te gebruiken. ZOOMen is slechts toegestaan tot het begin van jomtov (20:10 uur). Daarna is er een werkverbod en mag de ZOOM dus niet langer worden gebruikt. De aangegeven tijd van 15 minuten na de sjkiea (20:43 uur) is de vroegste tijd dat je de essentiële onderdelen van de seder kan zeggen/doen. Zoals gisteren aangegeven gaat dit om kidoesj, jachats (breken van de middelste matse), halachma anja, ma nisjtanna, awadiem hajienoe, raban Gamliël tot aan de maaltijd (dus incl. matze en maror eten), bensjen en 3e beker wijn, hallel, 4e beker wijn, na-beracha, chasal sidoer Pesach. Alle andere delen mogen vóór die tijd. Dit betekent dat via ZOOM-bijeenkomsten ook degenen die alleen zijn toch een groot deel van de seder samen met anderen kunnen vieren.

KABBALAT SJABBAT
Vandaag hebben we om 17:30 uur weer een Kabbalat Sjabbat. De muziek wordt verzorgd door Sasha van Ravenswade. Ruben Vis verzorgt de drasja: ‘Samen voor de toegang van sjoel’ en rabbijn Menachem Sebbag spreekt een jizkor uit voor de overledenen en een mie-sjeberach voor de zieken.
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 383 716 255 – Password: 146448

BEGINTIJD SJABBAT
Het Rabbinaat heeft bepaald dat, omdat in de sjoels niet op een bepaalde tijd gedawwend wordt, niet iedereen tegelijk met sjabbat hoeft te beginnen. Sjabbat kan deze week worden begonnen tussen 18:56 en 20:00 uur.

EROEV IN ORDE
De eroev is gisteren gecontroleerd en in orde bevonden.

KASJEREN EN TOUWELEN
Het kasjeren en touwelen vindt aanstaande zondag, 5 april, plaats. Veel aanmeldingen voor kasjeren en/of touwelen zijn echter pas na de deadline binnengekomen. Vanzelfsprekend willen we iedereen zoveel mogelijk van dienst zijn, maar om ook deze verzoeken nog te kunnen inplannen, hebben we voor de organisatie helaas iets meer tijd nodig. Dit betekent dat we de betrokkenen pas motsa’e sjabbat kunnen informeren over het tijdstip waarop zij zich zondag kunnen melden op de locatie. Dat gebeurt per e-mail. Het kasjeren vindt plaats in het JCC-gebouw, het touwelen in het herenmikwe Amstelveen. Wij bieden onze excuses aan voor het ongemak dat u mogelijk door deze vertraging ondervindt.

HANDLEIDING VOOR HET KASJEREN THUIS
Dit jaar zal er door corona meer thuis worden gekasjerd voor Pesach dan in andere jaren. Daarom heeft Rabbijn Eliëzer Wolff een handleiding voor thuis kasjeren gemaakt. U vindt de handleiding hierDe regels zijn dit jaar op een aantal punten soepeler dan in andere jaren. Deze aangepaste regels gelden alleen onder bijzondere omstandigheden, zoals nu tijdens de corona-crisis. U kunt deze handleiding dus niet automatisch voor andere jaren gebruiken!

ONLINE ACTIVITEITEN
We geven hier een overzicht per dag en per tijdstip van de online activiteiten. Meedoen kan via ZOOM. Let op! De toegangscodes voor de verschillende bijeenkomsten zijn niet hetzelfde. Als u de bijeenkomst van 19:30 uur en die van 20:30 uur wilt bijwonen, moet u om 20:29 de eerste bijeenkomst verlaten en via de ZOOM-link die achter 20:30 uur staat inloggen bij de volgende bijeenkomst.

Zondag 5 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 19:30 – 20:30 uur – Halachische voordacht door Rabbijn Eliezer Wolff – ‘Shmura matzes for the mitzwa or for all Pesach’ (Engels)
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 812 707 110 – Password: 738761
o 20:30 – 21.30 uur – Een interactieve sjioer door Reuven Perets (vanuit Israël) – ‘Over Pesach en onze identiteit’
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Maandag 6 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 20:30 – 21.30 uur – Sjioer Rav Shlomo Frankenhuis vanuit Israel (in het Nederlands) – 1) Actuele vragen zoals: het is de 1e keer dat ik de seder geef, hoe? 2) Waar moet ik op letten om aan mijn verplichting te voldoen? 3) Hoe kan een dokter die dienst heeft de seder in 15 minuten doen?
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Dinsdag 7 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 19:30 – 20.30 uur – Sjioer Rabbijn Raph Evers – Eroev tawshilien Let op! In verband met bedikat chameets is deze sjioer een uur eerder dan gebruikelijk.
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 351 062 550 – Password: 277491

Woensdag 8 april
o 8:00 – 8:40 uur – Herman Loonstein – Sijoem voor ta’aniet bechoriem
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 631 348 956 – Password: 440492
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773

De meeste eerder gehouden ZOOM-bijeenkomsten staan op ons YouTube kanaal en kunt u hier terugkijken.

SJOELS LANGER DICHT
Nu de overheid heeft besloten de periode van beperkte bewegingsvrijheid te verlengen tot zeker 28 april, hebben Rabbinaat en bestuur van de NIHS besloten dat ook alle sjoels in elk geval tot die datum gesloten blijven.

SEDERPAKKETTEN
De belangstelling voor de sederschotel met maaltijd is overweldigend gebleken. Het aantal aanmeldingen is dan ook veel groter dan verwacht. Als NIHS verzorgen we, samen met PIG en LJG, maar liefst 900 sederschotels en 1.500 maaltijden. Dat vraagt nogal wat regelwerk rond de distributie en daar zijn we nog niet helemaal mee klaar. In de Nieuwsflits van zondag 5 april zullen we u nader informeren over hoe, waar en wanneer de pakketten kunnen worden opgehaald. Ook degenen bij wie het pakket wordt thuisbezorgd krijgen zondag te horen wanneer zij het kunnen verwachten.

ZONDAG 5 APRIL ONLINE SEDER VOOR KINDEREN EN JONGEREN
De afdeling Onderwijs van de Joodse Gemeente Amsterdam organiseert een grote online seder voor haar leerlingen en nodigt alle andere Joodse kinderen én hun familie uit om gezellig mee te doen. We gaan samen zingen, spelletjes doen en vertellen verhalen over Pesach. In de nieuwsflits van gisteren (no. 16, te vinden op www.nihs.nl onder tabblad Actueel) leest u er alles over.

KADDIESJ
Wilt u kaddiesj zeggen, omdat u in het ovel-jaar bent of jaartijd heeft? Nu minjan bij ons niet langer mogelijk is, komt de hulp uit Israël. In Beth Juliana, Herzlija, zijn (nog) wel dagelijks sjoeldiensten met minjan. De heer Barend Elburg laat ons vanuit Beth Juliana weten dat ze in Herzlija graag bereid zijn uit uw naam kaddiesj te zeggen. Wilt u gebruikmaken van dit aanbod, stuur dan een e-mail naar yselburg@gmail.com of een whatsapp-bericht naar +972-54-4779930.

EEN UITZONDERING OP DE RICHTLIJN VAN HET BETH DIN VAN LONDEN VOOR KASJROET PESACH
Zoals een aantal van de sjoelgemeenschappen haar leden heeft laten weten, heeft het Beth Din van Londen in verband met de uitzonderlijke situatie rond de corona-crisis de richtlijnen met betrekking tot het gebruik van met Pesach geoorloofde producten iets versoepeld. Deze richtlijn vind u HIER. Het Rabbinaat van Amsterdam deelt mee dat deze lijst – met uitzondering van de tonijn in blik – ook voor onze Joodse gemeenschap geldt.

MAALTIJDEN VOOR WIE HET NODIG HEEFT
De NIHS stelt, in samenwerking met de NIISA en JBW, maaltijden ter beschikking aan ouderen en mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen, of die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen. Heeft u deze hulp nodig, ga dan naar www.nihs.nl. Onder tabblad Actueel vindt u in Nieuwsflits no. 12 alle informatie.

BEREIKBAARHEID
De NIHS blijft (behalve op sjabbat en jom tov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

Sjabbat Sjalom!

Alle eerdere nieuwsflitsen rond corona kunt u terugvinden op www.nihs.nl, onder Actueel.

Deze pagina delen