In deze nieuwsflits geven wij aan welke berichten ook in eerdere nieuwsflitsen stonden. Dit is niet omdat de mededelingen niet belangrijk zijn, want dan zouden we ze niet herhalen, maar om te voorkomen dat u de nieuwe berichten over het hoofd ziet. Alle nieuwsflitsen rond corona kunt u terugvinden op www.nihs.nl, onder Actueel.

TOCH SAMEN SEDER VIEREN
Nu sederen in een – vaak grote – groep, zoals we dat gewend zijn, dit jaar niet mogelijk is, zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. Omdat slechts een klein deel van de seder ná nacht hoeft te worden gehouden, is het mogelijk via ZOOM-bijeenkomsten toch samen een groot deel van de seder te vieren. Zoals wij gisteren hoorden, wordt dit ook in andere landen veel gedaan.

Zo kunt u toch samen met uw familie, vrienden en de gasten die u normaal gesproken thuis zou ontvangen, het grootste deel van de seder vieren.

Heeft u hulp nodig bij het realiseren van de techniek rond een ZOOM-bijeenkomst? Stuur dan een bericht naar info@nihs.nl.

In onze nieuwsflits van morgen zullen wij aangeven welke delen van de seder vóór nacht kunnen worden gedaan.

We willen zoveel mogelijk voorkomen dat mensen noodgedwongen geheel alleen moeten sederen. Bent u alleen en wilt u graag deelnemen aan een ZOOM-seder? Stuur dan een bericht naar info@nihs.nl. Wij zullen dan proberen dit voor u te realiseren. Wilt u als gastheer of -vrouw zo’n ZOOM-seder leiden? Stuur dan een e-mail naar sederhost@nihs.nl

ONLINE ACTIVITEITEN DEZE WEEK
Het aantal online activiteiten neemt sterk toe. Om het overzicht te behouden en uw deelname eenvoudig te maken, geven we een overzicht per dag en per tijdstip. Meedoen kan via ZOOM. Let op! De toegangscodes voor de verschillende bijeenkomsten zijn niet hetzelfde. Als u de bijeenkomst van 19:30 uur en die van 20:30 uur wilt bijwonen, moet u om 20:29 de eerste bijeenkomst verlaten en via de ZOOM-link die achter 20:30 uur staat inloggen bij de volgende bijeenkomst.

Vandaag, woensdag 1 april
o 19:30 – 20:30 uur – Sedercursus door Dhr. Nachshon Rodrigues Pereira: Melodieën / verschillen tussen de Sefardische en Asjkenazische minhagiem met Pesach / Q&A.
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 812 707 110 -- Password: 738761
o 20:30 – 21.30 uur – Halachische voordracht door Eli Bialoglowski – (onderwerp nog niet bekend).
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Donderdag 2 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel.
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 19:30 – 20:30 uur – Halachische voordacht door Rabbijn Hans Groenewoudt: ‘Druivensap voor de 4 bekers’
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 812 707 110 – Password: 738761
o 20:30 – 21.30 uur – Sjioer door Dhr. Nafti Elburg – ‘Parshat hasjawoe'a en shabbat hagadol’.
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 607 481 101 – Password: 169816

Vrijdag 3 april
o 8:45 – 9:30 uur – Daf yomi o.l.v. Gideon Mandel.
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 823 959 308 – Password: 531773
o 17:30 – 18:30 uur – Kabbalat Sjabbat met muziek door Sasha van Ravenswade. Ruben Vis verzorgt de drasja: ‘Samen voor de toegang van sjoel’
Meedoen via ZOOM Meeting ID: 383 716 255 – Password: 146448

De eerder gehouden sjioeriem staan op ons YouTube kanaal en die kunt u hier terugkijken.

DOE JIJ MEE MET DE GROTE ONLINE SEDER VOOR KINDEREN EN JONGEREN? (herhaling)
Am echad b'lev echad. Dus vieren we ook dit jaar samen Pesach! De afdeling Onderwijs van de Joodse Gemeente Amsterdam organiseert een grote online seder voor haar leerlingen en nodigt alle andere Joodse kinderen én hun familie uit om gezellig mee te doen. We gaan samen zingen, spelletjes doen en vertellen verhalen over Pesach.

Datum: zondag 5 april
Doelgroep: alle Joodse kinderen en jongeren in Amsterdam en de mediene (opa's en oma's mogen ook virtueel aanschuiven!)
Leeftijd: 3 t/m 15 jaar
Tijd: 10:00 - 10:30 uur: exclusief voor de jongste groep 3 t/m 6 jaar
10:30 - 11:15 uur: 7 t/m 11 jaar (de jongste groep mag blijven meedoen, maar dat hoeft niet)
11:15 – 11:45 uur: 12 t/m 15 jaar (de jongere groep mag blijven meedoen, maar dat hoeft niet)

Inloggen via ZOOM: https://zoom.us/j/571977107 – Meeting ID: 571 977 107

Voorbereiding
1. Kom je in je mooiste Pesach-kleren voor de camera?
2. Zorg voor een eigen hagada, bij voorkeur de bekende Nederlandse hagada van Haussdorf
3. A4 tekenpapier, gewone potloden met gum, en kleurpotloden
4. Kinderen 3 t/m 6 jaar: een vriendelijk, zacht muziekinstrument zoals een triangel, xylofoon, handbel, tamboerijn. Heb je dat allemaal niet? Pak dan gewoon een houten keukenlepel en een koektrommel of pannendeksel
5. Je eigen complete sederschotel, zie hier een voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=r37_hNy9A1A

Oefen je de Pesachliedjes nog even?
Dat kan op: https://www.nik.nl/chazzanoet/Thuis/thuis.htm#Sederavond

Oproep aan kinderen en jongeren
Heb jij een mooie melodie voor een van de sederliedjes, een interessante gedachte over het Pesachverhaal, een prangende vraag of gewoon een leuke anekdote over die ene bijzondere seder die je hebt meegemaakt? Meld het uiterlijk vrijdagochtend 3 april om 9:00 uur bij: onderwijs@nihs.nl

LAATSTE KANS AANVRAAG KASJEREN
In een poging zo min mogelijk mensen samen in één ruimte te laten verblijven, is de procedure rond het kasjeren voor dit jaar aangepast.

o Op advies van Raw Wolff verzoeken we u zo weinig mogelijk spullen te komen kasjeren.
o Er komt een instructie voor thuis kasjeren. Deze wordt in een latere Nieuwsflits verspreid.
o Kasjeren kan alleen op afspraak. Wij verzoeken u uiterlijk donderdag 2 april om 12:30 uur, per e-mail (rabbinaat@nihs.nl) aan te geven dat u wilt komen kasjeren en daarbij aan te geven om hoeveel voorwerpen het gaat. Op basis van het aantal aanvragen wordt een schema opgesteld en wordt een dag en tijdstip aangewezen waarop u zich bij het JCC kunt melden. Wie buiten de aangewezen tijd komt, zal niet worden geholpen.
o Uiteraard dient u zich bij het kasjeren aan de overheidsregels van afstand houden e.d. te houden.
o Te kasjeren artikelen dienen minimaal 24 uur voor het kasjeren helemaal schoon te zijn en daarna niet meer gebruikt te worden.

LAATSTE KANS AANVRAAG TOUWELEN
o We verzoeken u zo weinig mogelijk nieuwe voorwerpen voor Pesach te gebruiken.
o Touwelen vindt NIET plaats in het JCC, maar in het herenmikwe bij sjoel Amstelveen, Max Havelaarlaan 435.
o Touwelen kan alleen op afspraak. Wij verzoeken u uiterlijk donderdag 2 april om 12:30 uur, per e-mail (rabbinaat@nihs.nl) aan te geven dat u wilt komen touwelen en daarbij aan te geven om hoeveel voorwerpen het gaat. Op basis van het aantal aanvragen wordt een schema opgesteld en wordt een dag en tijdstip aangewezen waarop u zich bij het herenmikwe kunt melden. Wie buiten de aangewezen tijd komt, zal niet worden geholpen.
o Uiteraard dient u zich bij het touwelen aan de overheidsregels van afstand houden e.d. te houden.

KADDIESJ (herhaling)
Wilt u kaddiesj zeggen, omdat u in het ovel-jaar bent of jaartijd heeft? Nu minjan bij ons niet langer mogelijk is, komt de hulp uit Israël. In Beth Juliana, Herzlija, zijn (nog) wel dagelijks sjoeldiensten met minjan. De heer Barend Elburg laat ons vanuit Beth Juliana weten dat ze in Herzlija graag bereid zijn uit uw naam kaddiesj te zeggen. Wilt u gebruikmaken van dit aanbod, stuur dan een e-mail naar yselburg@gmail.com of een whatsapp-bericht naar +972-54-4779930.

BEGINTIJD SJABBAT (herhaling)
Het Rabbinaat heeft bepaald dat, omdat in de sjoels niet op een bepaalde tijd gedawwend wordt, niet iedereen tegelijk met sjabbat hoeft te beginnen. Sjabbat kan deze week worden begonnen tussen 18:56 en 20:00 uur.

EEN UITZONDERING OP DE RICHTLIJN VAN HET BETH DIN VAN LONDEN VOOR KASJROET PESACH (herhaling)
Zoals een aantal van de sjoelgemeenschappen haar leden heeft laten weten, heeft het Beth Din van Londen in verband met de uitzonderlijke situatie rond de corona-crisis de richtlijnen met betrekking tot het gebruik van met Pesach geoorloofde producten iets versoepeld. Deze richtlijn vind u HIER. Het Rabbinaat van Amsterdam deelt mee dat deze lijst – met uitzondering van de tonijn in blik – ook voor onze Joodse gemeenschap geldt.

MAALTIJDEN VOOR WIE HET NODIG HEEFT (herhaling)
De NIHS stelt, in samenwerking met de NIISA en JBW, maaltijden ter beschikking aan ouderen en mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen, of die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen. Heeft u deze hulp nodig, ga dan naar www.nihs.nl. Onder tabblad Actueel vindt u in Nieuwsflits no. 12 alle informatie.

EROEV IN ORDE (herhaling)
Raw Wollf en Raw Weinfeld hebben verklaard dat u ervan mag uitgaan (chazaka) dat de eroev rond Amsterdam, ook nu die niet wekelijks wordt gecontroleerd, in orde is.

BEREIKBAARHEID NIHS (herhaling)
De NIHS blijft (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

Deze pagina delen