In deze nieuwsflits geven wij aan welke berichten ook in eerdere nieuwsflitsen stonden. Dit is niet omdat de mededelingen niet belangrijk zijn, want dan zouden we ze niet herhalen, maar om te voorkomen dat u de nieuwe berichten over het hoofd ziet. Alle nieuwsflitsen rond corona kunt u terugvinden op www.nihs.nl, onder Actueel.

VANAVOND ONLINE SJIOER DOOR RABBIJN CHAIM BERMAN

Vanavond, woensdag 25 maart, verzorgt rabbijn Chaim Berman (Kolel) de online sjioer: ‘Gems from the parshe’ (in het Engels). De sjioer start als gebruikelijk om 20:30 uur en duurt tot 21:30 uur. U bent ook dit keer meer dan welkom. Om mee te doen, klikt u op onderstaande link. U kunt deze ook handmatig invoeren en de instructies volgen. https://zoom.us/j/607481101?pwd=VFY3QnppMTdNcTBDNlo3WU50bnIwZz09

Meeting ID: 607 481 101 ̶ Password: 169816

Als u geen computer of smartphone heeft, kunt u ook via de telefoon meeluisteren onder telefoonnummer +31 20 794 7345, +31 20 241 0288 of +31 20 7940854. De in te voeren code is 607 481 101#

Morgen, donderdag 26 maart, verzorgt Benzi Loonstein de online sjioer, met als titel: Parashat WajiC(O)R(ON)A. “Werken aan sociale skills in een asociale tijd". De sjioeriem van komende week vindt u in de Nieuwsflits van vrijdag a.s.

SJOELS GESLOTEN In een overleg van het Bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam, alle sjoelbesturen, de sjoelrabbijnen en rabbijn Wolff is unaniem besloten om alle sjoels gesloten te houden, in elk geval tot 6 april. Daarna wordt de situatie opnieuw beoordeeld. MORGENOCHTEND DAF YOMI ONLINE Morgenochtend, donderdag 26 maart, starten we met een Daf Yomi online, waarbij dagelijks gezamenlijk een pagina uit de Talmoed wordt bestudeerd. Dat doen we onder leiding van Gideon Mandel. We zijn nu bij masechet Shabbat, daf 19, eerste perek. Het betreft een pilot. bij voldoende belangstelling gaan we ermee door. Ook de Daf yomi gaat via een Zoom-bijeenkomst, van 8:45 tot 9:30 uur.

Om mee te doen, klikt u op onderstaande link. U kunt deze ook handmatig invoeren en de instructies volgen. https://zoom.us/j/823959308?pwd=T3dSUXBGNHdYbmR2ekIweWRLOCtmdz09 Meeting ID: 823 959 308 ̶ Password: 531773 Als u geen computer of smartphone heeft, kunt u ook via de telefoon meeluisteren onder telefoonnummer +31 20 794 7345, +31 20 241 0288 of +31 20 7940854. De in te voeren code is 823 959 308# VERKLARING RABBINAAT OVER MEDICIJNGEBRUIK PESACH Het Rabbinaat heeft de volgende verklaring uitgegeven over het gebruik van medicijnen tijdens Pesach 5780 – 2020:

Evenals in voorgaande jaren, wijzen wij u op het volgende: Zij die medicijnen gebruiken voor bijvoorbeeld: hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten, longaandoeningen, alle interne ziekten, alsmede zij die vanwege psychische problemen medicijnen gebruiken, dienen de medicijnen die door het jaar heen worden gebruikt gedurende Pesach te blijven gebruiken, ook als er vervangende medicijnen kosjer lePesach beschikbaar zijn. Neem geen enkel risico!

Mensen die gewoon zijn extra vitamines te gebruiken, mogen dit gezien de situatie dit jaar ook blijven doen op Pesach, omdat dit niet als luxe wordt beschouwd. In dit geval de vitamines echter in één keer doorslikken en er niet op kauwen.

LAATSTE KANS OM UW VRAAG TE STELLEN AAN AMBASSADEUR GILON BIJ KABBALAT SJABBAT (herhaling) De Israëlische ambassadeur in Nederland, Naor Gilon, neemt overmorgen, vrijdag 27 maart, actief deel aan onze online kabbalat sjabbat. Hij zal daar vragen beantwoorden die binnen onze Joodse gemeenschap leven, bijvoorbeeld rond corona in Israël en in Italië, waar Gilon voorheen ambassadeur was. Heeft u een vraag voor ambassadeur Gilon, stuur die dan vóór morgen, donderdag, 12:00 uur naar j.nelemans@nihs.nl, onder vermelding van ‘Vraag aan de ambassadeur’.

Tijdens deze kabbalat sjabbat verzorgen de Loonstein Boys de muziek en houdt Michaël Bloemendal een drasja. Dus doe mee, u bent van harte welkom! Het begint om 17:30 uur.

Als u wilt meedoen, moet u op de onderstaande link klikken of deze handmatig invoeren en de instructies volgen. https://zoom.us/j/233156929?pwd=TFI5cE5SQVZNWlJneTNJZ09oejN3dz09

Meeting ID: 233 156 929 ̶ Password: 137492

Als u geen computer of smartphone heeft, kunt u ook via de telefoon meeluisteren onder telefoonnummer +31 20 794 7345, +31 20 241 0288 of +31 20 794 0854. De in te voeren code is 233 156 929#

HEEFT U BEHOEFTE AAN EEN SEDERSCHOTEL? (herhaling) Nu de door de Joodse Gemeente Amsterdam georganiseerde seder geen doorgang kan vinden, zijn we in actie gekomen om degenen die dat nodig hebben te voorzien van een sederschotel, compleet met hagada en seder-handleiding. Bent u niet in de gelegenheid zelf de benodigdheden voor de seder in huis te halen, meld ons dat dan via e-mail: sederschotel@nihs.nl. Graag vermelden of u ook een bijbehorende maaltijd geleverd wilt krijgen en om hoeveel personen het gaat. We onderzoeken momenteel of de NIHS een deel van de kosten voor haar rekening kan nemen. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.

MAALTIJDEN VOOR WIE HET NODIG HEEFT

De NIHS stelt, in samenwerking met de NIISA en JBW, maaltijden ter beschikking aan ouderen en mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen, of die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen. Heeft u deze hulp nodig, ga dan naar www.nihs.nl. Onder tabblad Actueel vindt u in Nieuwsflits no. 8 alle informatie.

SEDERCURSUS ONLINE
Ook de sedercursussen worden dit jaar online gegeven, via Zoom. Het enige wat u nodig heeft is een internetverbinding en een hagada. De cursus is steeds van 19:30 tot 20:30 uur, zodat u aansluitend kunt deelnemen aan de online sjioer. De inloggegevens voor de sedercursus volgen later.

o Maandag 30 maart ̶ Rabbijn Zwi Spiero: Basiscursus Hoe en wat met de seder

o Dinsdag 31 maart ̶ Wim van Dijk: Enkele korte en krachtige verklaringen

o Woensdag 1 april ̶ Nachshon Rodrigues Pereira: De melodieën en het verschil tussen de Sefardische en Asjkenazische minhagiem

ONLINE ONDERWIJS VOOR KINDEREN (herhaling)

Ben je Joods en wil je meedoen aan Joodse les, ook tijdens de coronacrisis? Dat kan. De Joodse Gemeente Amsterdam heeft al twee jaar ervaring met online les geven. Sinds afgelopen zondag is

dat uitgebreid naar alle lesgroepen. We werken hierin samen met de NIG Rotterdam en NIG Den Haag om alle Joodse kinderen, waar zij ook wonen in Nederland, zoveel mogelijk op het eigen niveau en binnen de eigen leeftijdsgroep les te geven.

Alle lessen vinden plaats via het videoprogramma ZOOM. Meld je aan en je krijgt een link toegestuurd waarmee je toegang hebt tot de Joodse les.

· Kita Gan/Alef om 9:45 uur

· Kita Bet/Gimmel om 10:00 uur

· Reguliere online les om 11:00 uur

· Familie Joodse les, voor kinderen van alle leeftijden met ouders samen om 11:00 uur (via NIG Den Haag)

· Bovenbouw basisschool en eerste klas voortgezet onderwijs om 11:15 uur (via NIG Rotterdam)

Ben je scholier op het voortgezet onderwijs en heb je interesse in een les op eigen niveau, met leeftijdsgenoten? Sta je in de startblokken voor een serieuze discussie over het Pesachverhaal? We hebben al een paar aanmeldingen en hopen dat jij er ook bij komt, dan gaan we met een nieuwe groep van start!

Heb je normaliter geen les bij ons maar wil je dat (tijdelijk) wel? Wacht niet langer en meld je aan bij onderwijs@nihs.nl, je bent van harte welkom!

5 PSALMEN In tijden van nood kunnen mensen houvast ontlenen aan het zeggen van tehilim, psalmen. Het NIK heeft, speciaal voor de huidige situatie rond corona, een blad met vijf mizmorim (psalmen) samengesteld, die troost en hoop kunnen bieden. De psalmteksten op het blad zijn zowel in het Hebreeuws, in transcriptie als in vertaling. U vindt de psalmteksten hier.

VAN ONZE RABBIJNEN: RAW WOLFF
In deze voor iedereen ontwrichtende situatie willen onze rabbijnen u allen een hart onder de riem steken. Vandaag een bijdrage van Raw Eliezer Wolff. In deze periode van corona-epidemie, waar we ook in Nederland en in Israël doorheen gaan en waarin we worden geconfronteerd met de verspreiding van angstaanjagende, verbijsterende en soms overdreven berichten op sociale netwerken, wil ik iedereen eraan herinneren dat gezond verstand en nederigheid de overhand moeten hebben. Een groot aantal mensen gelooft berichten van mensen die het beter denken te weten dan de artsen en rabbijnen. Het is echter de moeite waard om te onthouden wat de Tora zegt over wat te doen bij een situatie zoals deze.

Sommigen geven religieuze (of minder religieuze verklaringen) voor de huidige situatie. Maar niemand weet waarom dit plaatsvindt en wij kunnen zeker de toekomst niet voorspellen. Dat zou in strijd zijn met de waarden van de Tora. Het concept van hoe te handelen bij pikuach nefesj (levensgevaar) wordt door de Tora aan iedereen opgelegd. Het is een van de meest essentiële wetten in de Tora, wat blijkt uit het feit dat we bijna alle mitswot niet alleen terzijde mogen schuiven, maar dat zelfs móeten doen als het leven in het geding is. Het gaat hierbij zowel veiligheid van jezelf als om het redden als anderen. Zoals is geschreven in Dewarim (Deuteronomium) 4:15: “wenisjmartem me’od lenafsjotechem - neemt u zeer in acht ter wille van uw zielen/levens”. De betekenis hiervan is dat we, als wij een gevaar vormen voor anderen, extra voorzichtig moeten zijn. In de huidige situatie betekent dit, dat we alles – zo niet meer – moeten doen wat de overheid, die advies krijgt van virologen en medici, van ons vraagt en haar regels moeten respecteren.

In een situatie zoals we die nu met de verspreiding van het coronavirus ervaren, is laksheid daarom ten strengste verboden. Wij moeten deze kwestie uiterst serieus nemen; wij moeten hiermee net zo

voorzichtig zijn als we op andere gebieden van halacha zijn. We moeten hierbij erg streng zijn, rigoureus zijn, zelfs méér doen dan wat de autoriteiten van ons verwachten.

Waakzaamheid en bescherming van onszelf en degenen om ons heen moeten nu prioriteit zijn. Ik vind dan ook, dat men alle face-to-face contacten moet stopzetten ook met de niet in huis wonende familieleden. Het is belangrijk om te onthouden dat u niet mag samenkomen, ook niet met uw dierbaren, hoe moeilijk dat ook is. In het belang van uzelf én van alle anderen.

Nu we de Pesach-vieringen naderen, moeten we deze strengheid natuurlijk handhaven. Ik realiseer me dat dit tegen al onze waarden en gewoonten in lijkt te gaan. G-d, die Awraham bezocht na de brit mila, leerde ons de mitswa van bikoer choliem, het bezoeken van zieken en van het aandacht geven aan degenen die dit nodig hebben. Maar in de huidige situatie moeten we absoluut wegblijven bij zieken en moet ieder van ons naar andere manieren zoeken om onze zorgzaamheid, liefde en genegenheid aan elkaar te tonen.

Vandaag moeten we ons terugtrekken uit sociale verbanden. We mogen de situatie niet bagatelliseren, maar we mogen ook geen berichten verspreiden die de angst tot niet reële proporties vergroot. We kunnen deze tijd van (gedeeltelijke) opsluiting wél positief gebruiken om meer dan gewoonlijk te lernen en te dawwenen. Om ons, geconfronteerd met deze beproeving, af te vragen wat wij zelf beter kunnen doen, ook als de coronacrisis voorbij is. We kunnen deze tijd gebruiken voor zelfreflectie en proberen onszelf te versterken. Let wel, ieder moet dit voor zichzelf doen en niemand heeft het recht om een ander hier op aan te spreken.

Tot slot wil ik de instructies van rabbi Akiva Eiger tijdens een cholera-epidemie in Europa onder uw aandacht brengen. Hij zei meermalen te hebben gewaarschuwd dat men zich moest gedragen zoals de artsen voorschreven. Dat het overtreden van het bevel van de dokter een ernstige zonde is, omdat er een gevaar is voor hemzelf en anderen. Dat het veroorzaken van verspreiding van de ziekte in de stad een groot onrecht is. Zeg de hiertoe geëigende gebeden en psalmen en probeer meer daden van naastenliefde te doen.

Moge de Schepper van de wereld deze ellende van ons wegnemen, ons tot leven brengen in genade en barmhartigheid.

Eliezer Wolff, Aw Beth Din en rabbijn van Amsterdam en omgeving

BEREIKBAARHEID NIHS (herhaling)

De NIHS blijft (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 (op vrijdag tot 14:00 uur) telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

BELANGRIJK (herhaling)

Het is ons gebleken, dat onze corona-nieuwsflitsen niet iedereen bereiken voor wie dit van belang is. Mocht u zo iemand in uw omgeving hebben (wel of geen lid van NIHS), deelt u dan deze nieuwsflits met hem/haar en als hij/zij dat wil geef dan zijn/haar mailadres aan ons door zodat we hem/haar onze nieuwsflitsen van nu af rechtstreeks kunnen mailen. Alle nieuwsflitsen zijn vanaf maandag 23 maart terug te lezen op de website van de NIHS, onder Actueel.

Deze pagina delen