In deze nieuwsflits geven wij aan welke berichten ook in eerdere nieuwsflitsen stonden. Dit is niet omdat de mededelingen niet belangrijk zijn, want dan zouden we ze niet herhalen, maar om te voorkomen dat u de nieuwe berichten over het hoofd ziet. Alle nieuwsflitsen rond corona kunt u terugvinden op www.nihs.nl, onder Actueel.

VANAVOND ONLINE SJIOER DOOR JOËL ERWTEMAN
De online sjioeriem blijken een groot succes. Bij de sjioer van Moshe Godschalk, gisteravond, over de seder in misjna-tijd waren 40 deelnemers virtueel aanwezig.

Vanavond, maandag 23 maart, verzorgt Joël Erwteman een online sjioer over ‘De wetten van Pesach’. De sjioer start als gebruikelijk om 20:30 uur en duurt tot 21:30 uur. U bent meer dan welkom.

Als u wilt meedoen, moet u op de onderstaande link klikken of deze handmatig invoeren en de instructies volgen. Log tijdig in, want zeker de eerste keer kan het even duren tot u verbonden bent. https://zoom.us/j/607481101?pwd=VFY3QnppMTdNcTBDNlo3WU50bnIwZz09
Meeting ID: 607 481 101
Password: 169816

Als u geen computer of smartphone heeft, kunt u ook via de telefoon meeluisteren onder telefoonnummer +31 20 794 7345, +31 20 241 0288 of +31 20 7940854. De in te voeren code is 607 481 101#

De sjioeriem die verder deze week volgen:
Di 24 maart: Jacques de Leeuwe, Talmoed (agadot) op het heden betrokken.
Wo 25 maart: Rabbijn Chaim Berman, Gems from the parshe (Engelstalig).
Do 26 maart: Benzi Loonstein, Parashat WajiC(O)R(ON)A.

GOED NIEUWS
De familie van Rav Katz heeft laten weten dat het wat beter met hem gaat. Hij bedankt iedereen voor alle beterschapswensen en voor de miesjeberach.

ONLINE ONDERWIJS VOOR KINDEREN
Ben je Joods en wil je meedoen aan Joodse les, ook tijdens de coronacrisis? Dat kan. De Joodse Gemeente Amsterdam heeft al twee jaar ervaring met online les geven. Sinds afgelopen zondag is dat uitgebreid naar alle lesgroepen. We werken hierin samen met de NIG Rotterdam en NIG Den Haag om alle Joodse kinderen, waar zij ook wonen in Nederland, zoveel mogelijk op het eigen niveau en binnen de eigen leeftijdsgroep les te geven. Deze week sloten er peuters en kleuters uit Rotterdam aan bij de Amsterdamse les. Andersom voegden Amsterdamse kinderen zich bij de les in Rotterdam.

Alle lessen vinden plaats via het videoprogramma ZOOM. Technische kennis is niet vereist, meld je aan en je krijgt een link toegestuurd waarmee je toegang hebt tot de Joodse les.
· Kita Gan/Alef elke zondag om 9:45 uur
· Kita Bet/Gimmel elke zondag om 10:00 uur
· Reguliere online les om 11:00 uur
· Familie Joodse les, voor kinderen van alle leeftijden met ouders samen om 11:00 uur (via NIG Den Haag)
· Bovenbouw basisschool en eerste klas voortgezet onderwijs om 11:15 uur (via NIG Rotterdam)

Ben je scholier op het voortgezet onderwijs en heb je interesse in een les op eigen niveau, met leeftijdsgenoten? Sta je in de startblokken voor een serieuze discussie over het Pesachverhaal? We hebben al een paar aanmeldingen en hopen dat jij er ook bij komt, dan gaan we met een nieuwe groep van start!

Heb je normaliter geen les bij ons maar wil je dat (tijdelijk) wel? Wacht niet langer en meld je aan bij onderwijs@nihs.nl, je bent van harte welkom!

AMBASSADEUR NAOR GILON BIJ KABBALAT SJABBAT
De Israëlische ambassadeur in Nederland, Naor Gilon, neemt vrijdag aanstaande, 27 maart, actief deel aan onze online kabbalat sjabbat. Hij zal daar vragen beantwoorden die binnen onze Joodse gemeenschap leven, bijvoorbeeld rond corona in Israël en in Italië, waar Gilon voorheen ambassadeur was. Heeft u een vraag voor ambassadeur Gilon, stuur die dan uiterlijk donderdag aanstaande 12:00 uur naar j.nelemans@nihs.nl, onder vermelding van ‘Vraag aan de ambassadeur’ en indien mogelijk verneemt u zijn antwoord tijdens de kabbalat sjabbat.

De Loonstein Boys verzorgen de muziek tijdens deze kabbalat sjabbat, Michaël Bloemendal houdt een drasja. Dus doe mee, u bent van harte welkom! Het begint om 17:30 uur.

Als u wilt meedoen, moet u op de onderstaande link klikken of deze handmatig invoeren en de instructies volgen. Log tijdig in, want zeker de eerste keer kan het even duren tot u verbonden bent. https://zoom.us/j/233156929?pwd=TFI5cE5SQVZNWlJneTNJZ09oejN3dz09
Meeting ID: 233 156 929
Password: 137492

Als u geen computer of smartphone heeft, kunt u ook via de telefoon meeluisteren onder telefoonnummer +31 20 794 7345, +31 20 241 0288 of +31 20 794 0854. De in te voeren code is 233 156 929#

ALS U MAALTIJDEN OF ANDERE HULP NODIG HEEFT (herhaling met aanvulling)
De NIHS stelt, in samenwerking met de NIISA en JBW, maaltijden ter beschikking aan ouderen en mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen, of die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen. Heeft u deze hulp nodig, dan kunt u zich aanmelden via info@nihs.nl of telefonisch op 020 646 00 46. Als u zich het kunt permitteren, dan wordt een bijdrage in de kosten op prijs gesteld, maar dit is geen verplichting. Maaltijdbezorging is niet alleen voor mensen in geldnood, maar ook voor wie de deur niet uit kan.

U kunt uw aanvraag voor maaltijden ook doorgeven via Joods Maatschappelijk Werk (JMW), Chaja Oost, telefoon: 088 – 165 22 16, e-mail: c.oost@joodswelzijn.nl.

Vanzelfsprekend beschouwen wij uw aanvraag als vertrouwelijk en we nemen uw privacy zoveel mogelijk in acht; alleen de coördinator en distributeur zijn op de hoogte van uw naam en adres.

Voor mensen met een zwakke gezondheid die niet over een sociaal netwerk beschikken kan de huidige situatie tot extra moeilijkheden leiden, ook met Pesach in aantocht. De NIHS wil deze mensen waar mogelijk ondersteuning bieden, ook al kan zij niet garanderen dat dit in alle gevallen gaat lukken. Heeft u behoefte aan die extra ondersteuning, neem dan (tijdens kantoortijden, ma-do 9.00 tot 17.00 uur, vr 9:00 tot 14:00 uur) contact op met de NIHS op 020 – 646 00 46. Buiten kantoortijden ook via info@nihs.nl.

Ook verwijzen wij naar het hulpverleningsplatform dat Maccabi heeft opgezet. Zij beschikken inmiddels over een vrijwilligersgroep van meer dan 100 mensen en hebben contact met medici die vragen kunnen beantwoorden. U kunt via ons met hen in contact komen of rechtstreeks via info@maccabi.nl. Meer informatie hierover kunt u vinden op https://maccabi.nl/belangrijk-bericht-van-maccabi-nl.

HEEFT U BEHOEFTE AAN EEN SEDERSCHOTEL?
Nu de door de Joodse Gemeente Amsterdam georganiseerde seder geen doorgang kan vinden, willen we proberen degenen die dat nodig hebben te voorzien van een sederschotel, compleet met hagada en seder-gebruiksaanwijzing. Bent u niet in de gelegenheid zelf de benodigdheden voor de seder in huis te halen, meld ons dat dan via e-mail: sederschotel@nihs.nl. Ook graag vermelden om hoeveel personen het gaat. Wij kunnen niet garanderen dat het lukt, maar gaan ons uiterste best doen.

HERENMIKWE GESLOTEN
Het herenmikwe is tot nader order gesloten. Het damesmikwe is wel geopend en zoals gewoonlijk alleen op afspraak toegankelijk.

ALS U HULP WILT BIEDEN (herhaling)
Wij en ook Maccabi kunnen nog steeds vrijwilligers gebruiken om mensen die problemen hebben te helpen, maar ook soms om de dagelijkse werkprocessen doorgang te laten vinden. Als u op wat voor manier dan ook wilt helpen kunt u zich opgeven bij ons op info@nihs.nl of bij Maccabi op info@maccabi.nl. BEREIKBAARHEID NIHS (herhaling) De NIHS blijft (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 (op vrijdag tot 14:00 uur) telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

BELANGRIJK (herhaling)
Het is ons gebleken, dat onze corona-nieuwsflitsen niet iedereen bereiken voor wie dit van belang is. Mocht u zo iemand in uw omgeving hebben (wel of geen lid van NIHS), deelt u dan deze nieuwsflits met hem/haar en als hij/zij dat wil geef dan zijn/haar mailadres aan ons door zodat we hem/haar onze nieuwsflitsen van nu af rechtstreeks kunnen mailen. Alle nieuwsflitsen zijn vanaf maandag 23 maart terug te lezen op de website van de NIHS, onder Actueel.

 

Deze pagina delen