In deze nieuwsflits geven wij aan welke berichten ook in eerdere nieuwsflitsen stonden. Dit is niet omdat de mededelingen niet belangrijk zijn, want dan zouden we ze niet herhalen, maar om te voorkomen dat u de nieuwe berichten over het hoofd ziet. Alle nieuwsflitsen rond corona vindt u ook op www.nihs.nl, bij Actueel.

KABBALAT SJABBAT

Omdat onze sjoels deze dagen geen dienst hebben en velen alleen of in klein gezelschap sjabbat vieren, gaan we vanmiddag (uiteraard voor sjabbat) via onze Zoom-link samen kabbalat sjabbat vieren. Dat doen we onder leiding van Pdaya Halperin, de sjaliach van Bne Akiwa. Ook zal er een korte dwar Tora (inspirerende toespraak) over de sidra (tora-afdeling) van deze week worden gegeven.

U bent digitaal welkom om 17:15 uur en kunt meedoen via onderstaande link https://zoom.us/j/312065874?pwd=UStHSDRpNm5nSFdiWWtrN25NSlJxZz09
of inbellen op 020 794 7345
Meeting ID 312065874
Password 273894

WEES EXTRA VOORZICHTIG

Ook binnen onze Joodse gemeenschap zijn besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Wij wensen iedereen die ziek is van harte beterschap. Onze rabbijn Shmuel Katz is opgenomen in het ziekenhuis. Wij wensen hem refoea sjelema en een spoedig herstel. Omdat rabbijn Katz op SOPA-gebied zeer actief is, hebben velen in de afgelopen weken mogelijk contact met hem gehad. Bent u een van hen? Dan adviseren wij u extra voorzichtig te zijn en de richtlijnen van overheid en RIVM extra in acht te nemen.
 

SJIOERIEM ONLINE, OOK EEN MANIER OM SOCIAAL CONTACT TE HOUDEN

Na de enthousiaste reacties op de online sjioer van rabbijn Yanki Jacobs gisteren, waar 26 mensen vanuit hun eigen huis aan deelnamen, zal Moshe Godschalk zondag a.s. (22 maart) de volgende sjioer verzorgen. Het onderwerp is ‘De seider in Misjna-tijd’. U bent meer dan welkom, van 20:30 tot 21:30 uur.

Als u mee wilt doen moet u op de onderstaande link klikken of deze handmatig invoeren en de instructies volgen. Log tijdig in, want zeker de eerste keer kan het even duren tot u verbonden bent. https://zoom.us/j/607481101?pwd=VFY3QnppMTdNcTBDNlo3WU50bnIwZz09

Meeting ID: 607 481 101

Password: 169816

Als u geen computer of smartphone heeft, kunt u ook via de telefoon mee luisteren onder telefoonnummer +31 20 794 7345, +31 20 241 0288 of +31 20 7940854. De in te voeren code is 607 481 101#

Het programma vanaf maandag is als volgt:

Ma 23 maart: Joël Erwteman, De wetten van Pesach

Di 24 maart: Jacques de Leeuwe, Talmoed (agadot) op het heden betrokken

Wo 25 maart: Rabbijn Chaim Berman, onderwerp nog niet bekend (Engelstalig)

Do 26 maart: Benzi Loonstein, onderwerp nog niet bekend

ALS U MAALTIJDEN OF ANDERE HULP NODIG HEEFT (herhaling)

De NIHS stelt, in samenwerking met de NIISA en JBW, maaltijden ter beschikking aan ouderen en mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen, of die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen. Heeft u deze hulp nodig, dan kunt u zich aanmelden via info@nihs.nl of telefonisch op 020 646 00 46. Als u zich het kunt permitteren, dan wordt een bijdrage in de kosten op prijs gesteld, maar dit is geen verplichting.

Voor mensen met een zwakke gezondheid die niet over een sociaal netwerk beschikken kan de huidige situatie tot extra moeilijkheden leiden, ook met Pesach in aantocht. De NIHS wil deze mensen waar mogelijk ondersteuning bieden, ook al kan zij niet garanderen dat dit in alle gevallen gaat lukken. Heeft u behoefte aan die extra ondersteuning, neem dan (tijdens kantoortijden, ma-do 9.00 tot 17.00 uur, vr 9.00 tot 14.00 uur) contact op met de NIHS op 020 – 646 00 46. Buiten kantoortijden ook via info@nihs.nl.

Ook verwijzen wij naar het hulpverleningsplatform dat Maccabi heeft opgezet. Zij beschikken inmiddels over een vrijwilligersgroep van meer dan 100 mensen en hebben contact met medici die vragen kunnen beantwoorden. U kunt via ons met hen in contact komen of rechtstreeks via info@maccabi.nl. Meer informatie hierover kunt u vinden op https://maccabi.nl/belangrijk-bericht-van-maccabi-nl.

ALS U HULP WILT BIEDEN (herhaling)

Wij en ook Maccabi kunnen nog steeds vrijwilligers gebruiken om mensen die problemen hebben te helpen, maar ook soms om de dagelijkse werkprocessen doorgang te laten vinden. Als u op wat voor manier dan ook wilt helpen kunt u zich opgeven bij ons op info@nihs.nl of bij Maccabi op info@maccabi.nl.

DAWWENEN (BIDDEN) VOOR BETERE TIJDEN (herhaling)

Onze Joodse traditie heeft in moeilijke tijden altijd voor een aanpak gekozen waarbij praktische handelingen (daden) gecombineerd zijn met gebed. Daarom verzoekt Rabbijn Wolff u minimaal eenmaal per dag de Psalmen 91 en 142 te zeggen. Dit kan in elke taal die u machtig bent. Daarnaast is er een uitgebreid gebed dat gezegd kan worden en dat wij op onze website zullen publiceren.

SJOELS NU ALLEMAAL DICHT (herhaling)

Alle sjoels hebben in goed overleg besloten om, evenals dat in de meeste andere landen gebeurt, voorlopig zowel op sjabbat als door de week geen sjoeldiensten te houden. Ook het Beth Hamidrash heeft een bericht uit laten gaan dat zij voorlopig alle activiteiten heeft stopgezet.

BEREIKBAARHEID NIHS (herhaling)

De NIHS blijft (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.

BELANGRIJK (herhaling)

Het is ons gebleken, dat onze corona-nieuwsflitsen niet iedereen bereiken voor wie dit van belang is. Mocht u zo iemand in uw omgeving hebben (wel of geen lid van NIHS), deelt u dan deze nieuwsflits met hem/haar en als hij/zij dat wil geef dan zijn/haar mailadres aan ons door zodat we hem/haar onze nieuwsflitsen van nu af rechtstreeks kunnen mailen. Alle nieuwsflitsen zijn vanaf maandag 23 maart terug te lezen op de website van de NIHS, onder Actueel.

VAN ONZE RABBIJNEN

In deze voor iedereen ontwrichtende situatie willen onze rabbijnen u allen, ook in onze nieuwsflisen, een hart onder de riem steken. Vandaag een videoboodschap van rabbijn Menachem Sebbag, sjoelrabbijn van AMOS, die hij met u allen wil delen.

https://youtu.be/qmG_bz0SWpM

DE MAZAL TOV (gelukkig zijn er ook simches)

Beste allen, 

In deze bizarre, moeilijke en zware tijden willen wij u niet onthouden dat er recent ook een aantal simches is geweest. Daarom nemen wij de wekelijkse Mazal Tov integraal in deze nieuwsflits op. Mocht u een telefoontje en op den duur een bezoekje op prijs stellen laat dit dan weten via spiero@nihs.nl Of info@nihs.nl.

Geboorte

Grootouders Opa Herman & Oma Shosho Loonstein van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleindochter Odelia Sarah Loonstein te Petach Tikwa, dochter van Sruli & Malki Loonstein. Ook een grote mazal tov voor Overgrootouders mevrouw M. Loonstein-Klein, de heer Eddie & mevrouw Borrie Maarsen samen met sawta Chaja Korits. Allen heel veel nachas toegewenst. Moge zij opgroeien tot een hele fijne joodse vrouw, een bron van simches en nachas in goede gezondheid, Omein!

Overgrootmoeder, mevrouw Ruchla Spiero en oud Oom Nechemja Spiero van harte mazal tov met de geboorte van de jongste telg Peril Baila Garfinkel te Florida, dochtertje van Nechama Dinah & Mendy Garfinkel en kleindochter van Moshe & Channa Karp-Spiero te Buffalo. In goede gezondheid heel veel nachas en simches, Omeen!

Shmuly & Malka Eisenmann een warme mazal tov met de geboorte van jullie lieve dochter Annaelle Baila (Ellie) Eisenmann te Londen. Ook een hele grote mazal tov aan Oma Channa Eisenmann. Mogen jullie Ellie zien opgroeien tot een goede joodse vrouw, die in goede gezondheid veel voor anderen zal betekenen, Ameen!

Choepa

Rav & mevrouw Einhorn van harte mazal tov met de grote simche, de choepe van uw dochter Perele Einhorn met Yanky Pressburger (Wenen (Oostenrijk). Moge dit jonge stel opbouwen een binjan adé ad, een stevig joods huis, met veel warmte en traditie in goede gezondheid, Oemein!

U allen het allerbeste en een goede gezondheid toegewenst, wees aub voorzichtig, sjabbat sjalom,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!

Joodse Gemeente Amsterdam

0652328065

 

Deze pagina delen