Over maaltijdvoorzieningen, sjoelbezoek, onderwijs en andere belangrijke kwesties

Rabbinaat, bestuur en directie van de NIHS hebben dagelijks overleg naar aanleiding van de corona-epidemie. Middels de nieuwsflitsen houden we u steeds op de hoogte van de ontwikkelingen, nieuwe maatregelen en activiteiten. Op basis van het overleg van vandaag brengen wij de volgende punten onder uw aandacht:

JCC dicht, NIHS bereikbaar
· De NIHS blijft (behalve op sjabbat) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Alle activiteiten in het JCC worden tot Pesach opgeschort.
· Het kelim-mikwe is tot nader order gesloten.

Maaltijdvoorziening
· De NIHS stelt, in samenwerking met de NIISA en JBW, maaltijden ter beschikking aan ouderen en mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen, of die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen. Heeft u deze hulp nodig, dan kunt u zich aanmelden via info@nihs.nl of telefonisch op 020 646 00 46. Als u zich het kunt permitteren, dan wordt een bijdrage in de kosten op prijs gesteld, maar dit is geen verplichting.

Mikwaot
· Het damesmikwe kan gewoon open blijven, dankzij het chloor dat standaard wordt gebruikt. Er wordt extra aandacht besteed aan het schoonmaken van de badkamers.
· Ook het mikwe voor heren blijft open. Daar geldt het verzoek aan de heren om de kranen en de vloer vóór en na gebruik te bespuiten met de sproeiflacon met verdund chloor of alcohol die wordt neergezet.

Sjoelbezoek
· Het Rabbinaat adviseert om, evenals in veel andere landen gebeurt, het minjan niet te laten plaatsvinden i.v.m. het besmettingsgevaar. Sjoels beslissen hier echter zelf over in samenspraak van bestuur en sjoelrabbijn. Mocht een sjoel beslissen om de diensten te laten doorgaan, dan moet men zich houden aan de aanwijzingen van de overheid en het RIVM, d.w.z. dat er maximaal 100 mensen aanwezig mogen zijn en er minimaal 2 meter afstand tussen personen moet worden bewaard. Personen van 70 jaar of ouder of mensen met een zwakke gezondheid wordt zeer dringend geadviseerd niet naar sjoel te komen.
· Voor mensen die symptomen van ziek zijn vertonen (koorts, hoesten, etc.) is het halachisch verboden om naar sjoel te komen, omdat zij anderen kunnen besmetten.
· Kidoesjiem e.d. zijn niet toegestaan.

Onderwijs
· De NIHS wil haar online lessen gaan aanbieden voor alle leden met kinderen op de basisschool vanaf groep 3. Deze tijdelijke online lessen zullen op reguliere schooltijden plaatsvinden en ongeveer een uur duren. Daarnaast zullen we ervoor zorgen dat kinderen zelfstandig thuis huiswerk kunnen maken.
Om ons voor te bereiden vragen we u bij interesse een e-mail te sturen naar onderwijs@nihs.nl, waarin u de volgende gegevens van uw kind vermeldt: Naam:
Groep:
School:
Beschrijving niveau Jehadoet:
Beschrijving niveau Ivriet:

Vrijwilligers gezocht
· We verzoeken iedereen die daartoe in staat is, zich als vrijwilliger te melden voor als anderen hulp nodig hebben. Dat kan via info@nihs.nl of telefonisch via 020 646 00 46.

Van onze abbijnen

Het corona-virus heeft inmiddels tot voor de hele maatschappij zeer ingrijpende maatregelen geleid. In deze voor iedereen ontwrichtende situatie willen onze rabbijnen u allen, ook in onze nieuwsbrieven, een hart onder de riem steken. Raw Wolff heeft momenteel zijn handen vol aan alle halachische vragen rond corona. Vandaar dat aan raw Sebbag is gevraagd zijn verhaal voor de AMOS-sjoelgemeenschap in deze NIHS-nieuwsflits te mogen publiceren. Lees verder...

Deze pagina delen