De 16-jarige Greta Thunberg schudde de wereld wakker met haar zorgen over het milieu. Maar hoe kunnen wij, Joodse kinderen, ons inzetten voor verbetering? Binnenkort is het Toe Bisjwat (maandag 10 februari) en daarom staat dit thema de komende weken centraal bij onze Joodse lessen.

Het onderwijs van de Joodse gemeente Amsterdam is bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar. De lessen vinden elke zondagochtend plaats in het schoolgebouw van het Cheider in Buitenveldert. De kinderen komen bij elkaar om in een gezellige, ontspannen sfeer samen te leren. De lessen gaan over Tora en traditie, maar ook over actualiteit. Dat begint al met onze peuters, die de komende weken iets speciaals gaan doen rondom het thema ‘bomen’.

Eind december hadden we een speciale Chanoeka-lesdag. De jongste kinderen hebben allemaal een schitterende chanoekia gemaakt van luciferdoosjes waarbij een getekend vlammetje in een luciferdoos was verborgen, dat aanging door het doosje te openen. Zo hebben ook de allerkleinste hun chanoekia kunnen aansteken. De wat oudere kinderen hebben hun eigen waskaars gemaakt én een luciferdoos versierd met de berachot. Natuurlijk ontbraken ook de soefganiot niet! Klik hier voor alle foto’s

We nodigen iedereen van harte uit om mee te doen aan onze Joodse lessen op zondagochtend. Leerlingen zijn ingedeeld naar leeftijd. We werken met een professioneel lesprogramma, ervaren docenten en kleine groepen. Dat maakt het mogelijk om aan te sluiten op wat ieder kind afzonderlijk nodig heeft. Natuurlijk maken we ook tijd om samen iets te drinken en te eten. Ken je wel of geen Hebreeuws, doe je thuis meer of minder aan het Jodendom, kom je uit Amsterdam of juist uit de mediene – iedereen is welkom! Twijfel je of Joodse les iets voor je is? Neem dan contact op met Yael Ball, coördinator van het Joodse onderwijs en meld je aan voor een proefles. Bijvoorbeeld de speciale les op 9 februari voor Toe Bisjwat, over Tora & bomen en natuur. Tot snel!

David Koekoek

Bestuurslid NIHS, portefeuille onderwijs

Deze pagina delen