Een bijzondere chazan.

In de jaren ‘90 kwam een zevenjarige jongen met zijn ouders in Amsterdam wonen. Zijn vader leerde in het kolleel Chacham Zvi. Deze zevenjarige jongen heet Meir Apfeldorfer. Hij ging hier naar school en kwam op sjabbat in de Lekstraatsjoel. Later werd zijn vader rabbijn in de Nieuwe Kerkstraatsjoel en kwam hij daar. In 2005 vertrok de familie weer uit Amsterdam. Meir woont nu in Israël met op elke straathoek een minjan en een falafeltent. Hij is daar bezig met een carrière in chazanoet en is de vaste chazan van de grote sjoel van Petach Tikva. Je zou denken dat daarmee de band met Amsterdam en Nederland verbroken was.

Maar nee! Nu, 15 jaar later, kreeg ik opeens het bericht dat Meir vrijdagavond zou voordawwenen in mijn sjoel, in de Gerard Dousjoel. Wat bijzonder dacht ik! Meir woont in Israël, hij is één sjabbat in Nederland, hij logeert in Amstelveen bij zijn familie, maar hij kiest de Gerard Dousjoel uit om vrijdagavond voor te gaan in dienst. Een sjoel waar eigenlijk doorgaans geen dienst is op vrijdagavond.

Deze zondagochtend had ik gelegenheid met hem te spreken. Ik vroeg aan Meir: ‘Ik vind het natuurlijk heel fijn dat je in de Gerard Dousjoel komt voordawwenen, maar waarom besluit je dat hele stuk te gaan lopen op vrijdagavond?’ Toen kwam een geweldig antwoord van iemand die al 15 jaar weg is uit Nederland. ‘Het is een speciale oude sjoel die een heel magische taste heeft, als je bedenkt dat de sjoel de nazi’s heeft overleefd en er joden zijn die in de sjoel de oorlog hebben overleefd. Het is een zechoes (voorrecht) om daar voor te dawwenen. Als ik bedenk dat ik het minjan een beetje groter maak, maakt mij dat vrolijk’. Ook zei Meir, dat hij het leuk vindt om Nederlandse chazones te zingen zoals van Maroko  en Berlijn. ‘Het is prachtig chazanoet, dat in Nederland veel meer tot zijn recht komt dan in Israël. Elke plek heeft immers zijn eigen nigoeniem (melodieën) nodig’, aldus Meir.

Toen ging er iets door mij heen. Het is de sjoel waar ik eens in de twee weken op sjabbatochtend naar toe loop. Ik vind het ook heel fijn om daar te zijn en mijn lieve gemeenteleden te mogen begroeten en toe te spreken. Maar zo mooi als Meir had ik het nooit geformuleerd!

Meir heeft een geweldige spirituele antenne, die hij gebruikt als hij als chazan dienst doet. Maar ik denk dat we allemaal wel met een spirituele antenne zijn gezegend … als we hem maar gebruiken.  Laten we die antenne gebruiken om onze sjabbat iets diepgaander te vieren, om onze gebeden met iets meer aandacht uit te spreken  en om ons beter bewust te laten zijn voor wat we voor een ander kunnen betekenen.

Hopelijk zien we Meir hier spoedig terug, hij verdient het. En tot slot, mocht de wandeling op sjabbat u iets te veel zijn vanuit het verre Buitenveldert of Amstelveen? Aanstaande week is er  ̶  op zondagochtend 12 januari   ̶   in de Gerard Dousjoel een dienst om 9.00 uur met een lekker ontbijt na afloop. U bent van harte welkom!

 

Rabbijn Shmuel Katz

Deze pagina delen