Chanoeka - ieder jaar weer nodig

De symbolen van Chanoeka zijn bekend. De kaarsjes - iedere dag eentje meer - de soefganiot, de dreidel, maoz tzoer zingen. Heerlijke dagen met onze familie en vrienden, Maar we vergeten misschien wat de reden is voor dit feest. Wat zit er echt achter?
Uiteindelijk herdenken we het wonder van de overwinning op de overheersers en van het kruikje dat olie gaf voor 8 in plaats van 1 dag. Maar waar begin dit wonder?

In een klein dorpje bij een familie van kohaniem die een inzicht hadden dat niemand anders had tot op dat moment.

Alle mensen uit die generatie hebben gezien hoe langzaam maar zeker het onmogelijk werd jodendom te beleven. De overheid van die tijd verbood steeds meer. Briet mila, het vaststellen van onze eigen kalender, sjabbat enz.enz. Tot een groepje mannen zeiden: tot hier en niet verder!

Zij vochten tegen een overmacht van hun regering. We kunnen het ons haast niet voorstellen. En G'd Die begreep dat zij het echt meenden, en niet alleen maar op de voorpagina van de kranten terecht wilden komen, hielp hen. Wonderen die wij nog steeds herdenken, begonnen bij mensen die oprecht bezorgt waren over de toekomst van jodendom beleving in hun generatie.
Misschien toch iets om over na te denken bij de kaarsjes,,,

Chanoeka Same'ach

Deze pagina delen