De parasja van deze week, r'ee, is altijd vlak voor of op rosj chodesj eloel. Een van de bekendste onderwerpen die erin behandeld worden is kasjroet. Welke dieren we wel en niet mogen eten, vogels en vissen. Duidelijk dat we die boodschap zo aan het begin van Eloel weer eens moeten horen.
De laatste maand van het joodse jaar is immers een tijd van nagaan of we iets kunnen verbeteren en dat doen! Een heel jaar hebben we zonder veel nadenken onze keuken gebruikt en er ons eten klaargemaakt. Ieder van ons op zijn eigen niveau van kasjroet. 
Maar misschien kan het iets beter. kunnen we puntjes op de i zetten die we steeds voor ons uit geschoven hebben. Kunnen we producten vervangen waardoor ons eten nog meer voldoet aan de halachische wensen.  Ik ga geen voorbeelden geven, maar aan u om ze zelf te bedenken. En mocht er helemaal niets te verbeteren zijn, dan is het toch goed om alles nog eens door te nemen. Een vergissing, hoe onschuldig ook, is snel gemaakt.
Kasjroet heeft effect op ons lichaam. Het enige lichaam dat we hebben om te leven en Hasjem kunnen dienen. Nachmanides schrijft hier duidelijke woorden over. Het eten van niet kosjere producten stompt af. Wij kunnen minder begrijpen dat we eigen zouden moeten.
Toen de geleerden van Jemen -Teman, zich zorgen maakten over de religieuze status van hun generatie, vroegen zij Maimonides om raad. Hij raadde hen om het kasjroet van het vlees te controleren. Dus men at kosjer vlees -uiteraard - maar misschien kon de kwaliteit van het kasjroet beter. En dat heeft effect op de mensen. Het raakt ons joodse hart.

Laten wij, die het zo makkelijk kunnen, vooral alleen kosjer eten en niet inleveren op onze geestelijke gezondheid.

Een eerste stap voor een voorspoedig nieuwjaar:  een kosjere keuken!

alvast iedereen een sjana towa gewenst

Deze pagina delen