“Hoe te leven met as en water”?

Doet  u alleen iets wat u begrijpt? Nee toch!

U luistert toch ook naar uw vrouw als u haar niet begrijpt😊, of naar uw dokter?

Deze week lezen wij in de Tora over een mitswa die wij niet begrijpen. Zelfs de wijze koning Sjelomo zei hierover, dat dit zijn verstand te boven gaat. Het betreft de mitswa van de rode koe, het as en het water in de Tempel.  Toch is alles wat je moet weten voor je spirituele leven hierin opgenomen.

Het as van de rode koe werd vermengd met water en hiermee werden de ritueel onreine personen besprenkeld om hen te zuiveren. De Tora noemt deze mitswa het decreet van de Tora. Dus kunnen wij hieruit de essentie van de Tora en het Joodse leven distilleren.

Wat heeft deze wet te maken met ons moderne leven in de 21e-eeuws?

De zuiverende wateren hebben twee primaire ingrediënten: as van de rode koe en bronwater. As is het voortbrengsel van vuur, het tegenovergestelde van water. In essentie zegt deze mitswa ons, dat onze benadering van spiritualiteit twee tegengestelde krachten moet bevatten.

Aan de ene kant moeten we zijn als vuur, dat altijd opwaarts stijgt en uitdrukking geeft aan ons verlangen om te ontsnappen aan de grenzen van de fysieke realiteit en een hogere plaats te bereiken. Aan de andere kant moeten we zijn als water, dat naar beneden stroomt en de "terugkeer" van spiritualiteit naar de fysieke wereld uitdrukt, het fysieke bestaan ​​met spiritualiteit imiterend.

In de samenleving is een geaccepteerd fenomeen, dat om je te verbinden met het goddelijke, je moet ontsnappen naar een heiligdom of naar een bergtop om daar te mediteren en de uitdagingen van het dagelijks leven te vermijden.

Niet waar, roept de rode koe uit: “Een leven met uitsluitend spiritualiteit (as van het vuur) zonder het aardse bestaan (water, dat alles voedt) is niet voldoende. Als je verbinding wilt maken met G-d, moet je Hem op deze aarde zoeken en vinden”.

We moeten de beide uitersten balanceren, as in het water mengen, ons geestelijk leven cultiveren om ons materiële leven gewijd te maken. “Alleen door ernaar te verlangen om de grenzen van de aarde te ontvluchten, kunnen we ons leven op aarde doordringen met betekenis.

Twee mensen zitten in een vliegtuig op de terugreis van hun vakantie naar huis. Beiden keren terug naar een vergelijkbare woning, baan en levensstijl. De ene persoon ging op vakantie om aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen. Op de vlucht naar huis, zich realiserend dat het paradijs van vakantie voorbij is, geconfronteerd met het vooruitzicht van vallen van het intense plezier van vakantie naar de alledaagse realiteit, raakt ze intens bedroefd. De vakantie deed niets om haar dagelijks bestaan ​​te verbeteren. Sterker nog, ze had haar geld beter kunnen gebruiken om haar normale bestaan ​​te verbeteren. De andere  persoon ging op vakantie, niet om aan zijn leven te ontvluchten, maar juist om het te verbeteren. Hij besefte dat als hij wat vrije tijd zou nemen, hij met meer focus en passie zou terugkeren naar zijn routine.

Hetzelfde geldt voor ons. We moeten "op vakantie gaan". We moeten elke dag wat tijd besteden om te ontvluchten uit het alledaagse en onszelf onder te dompelen in spiritualiteit. We hebben as nodig, die het vlammende verlangen vertegenwoordigt om aan zijn lont te ontsnappen. Maar onze intentie om op onze spirituele vakantie te gaan is niet om aan de wereld te ontvluchten, maar om ons op te laden - om onze missie van het mengen van vuur en water, van het verbinden van hemel en aarde, beter te volbrengen.

Heel veel succes, voor vragen kunt u mij bereiken op spiero@nihs.nl of 06-52328065

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar?

Joodse Gemeente Amsterdam

Deze pagina delen