Niemand was blij met de sluiting van Sal Meijer. En toen we bij SOPA hoorden dat er nog erwtensoep en kroketten waren, dachten we: ‘Die overheerlijke soep en krokante kroketjes kunnen we ook samen in ons eigen NIHS-huis nuttigen. En zo is het gegaan. Want afgelopen dinsdag 2 juli / 29 siewan was het weer Eat & Meet. Dit keer rond de prachtige olijfboom in de hal van het JCC. Die hal was voor de gelegenheid omgetoverd tot een gezellig restaurant. Gedekte tafels, compleet met kleine kaarsjes. De bijna tachtig gasten kregen een driegangenmenu voorgeschoteld: soepje, vervolgens diverse broodjes vleeswaren, met salade en friet en natuurlijk de befaamde kroket, en als toetje ijs met ananas.

De sfeer was als gewoonlijk: leuk, open en gemoedelijk. En het was een levendig spektakel. We konden onder de gasten ook oud-Nederlanders begroeten, die nu bijvoorbeeld in de VS of Israël wonen. Een bijzondere gast was André Koelman, die voor een bedrijf werkt dat in opdracht van de overheid constructiewerkzaamheden uitvoert. Koelman was onlangs een beetje ‘de redder van de eroew’, toen hij kort voor Sjabbat in actie kwam om ervoor te zorgen dat de eroew-paaltjes bij de A10 tijdig weer rechtop en in het gelid kwamen te staan.

Ondergetekende hield als gebruikelijk een droosje (derasja), dit keer sprak ik over leiderschap. Deze week wordt uit de Tora gelezen: ‘koelam kedosjiem’ (we zijn allemaal heilig). Dat betekent niet dat er geen leiders meer nodig zijn; er zijn juist leiders nodig om al die kedosjiem te ondersteunen. Daar is de Joodse Gemeente ook voor. In dat kader was het fijn dat onze nieuwe voorzitter, Ruben Troostwijk, aanwezig was. Wij hebben hem samen veel succes toegewenst.

Het werd een mooie avond. En we zijn Maurits Blog, Martin en Yvonne dan ook heel dankbaar. Zij hebben vele uren hard gewerkt om een geweldige maaltijd op tafel te zetten. Fijn dat ook Marian en Margriet kwamen helpen. En we danken Martijn en Claudia van Sal Meijer, die hebben geholpen deze bijzondere avond mogelijk te maken.

We gaan natuurlijk door met onze Eat & Meet. Hoe, waar en wanneer? Lees wekelijks deze nieuwsbrief, dan blijft u op de hoogte.

Rabbijn Shmuel Katz

Deze pagina delen