Op het moment dat u dit stukje leest, zijn de verkiezingen in Israel achter de rug en zal de uitslag bekend zijn. Volgende week vrijdag- en zaterdagavond zitten we allemaal aan de seider en bespreken de ontstaansgeschiedenis van ons volk. Wat een pad hebben wij samen afgelegd. Vanuit de slavernij in Egypte tot een trots volk dat op veel manieren een voorbeeld kan zijn voor onze buren.

Ik hoorde een toespraak van de oud-opperrabbijn van het Gemene Best, rabbi Jonathan Sacks. Waar hij ons volk voor prees was dat het 'ons' gelukt is om het jodendom door alle eeuwen heen toe te passen op de dan geldende situatie zonder het aan te passen. Helemaal te vernieuwen zonder aan de inhoud af te doen.

Wat hij bedoelt - denk ik - is dat wij aan de ene kant een volk zijn dat binnen en buiten Israel met onze tijd meegaat. Denk maar aan alle digitale mogelijkheden die het jodendom heeft ontwikkeld, aan de kracht van de Israelische economie, zonder dat we iets hoeven toe te geven aan halacha.  In tegendeel. Op vele manieren gebruiken onze rabbijnen de moderne technologieën om de eeuwen oude regels toe te passen. 

Laten we daar over praten op de seider. Hoe we van een slavenvolk, door duizenden jaren historie met ups en diepe downs, vandaag ervoor staan. Een echt vrij volk bevrijdt zich van het juk van anderen, niet van haar eigen juk. Zij houdt zich juist vast aan haar normen en waarden! 

Pesach kasher wesameach

Deze pagina delen