Van de berg Sinai naar de Brooklyn Deli

Deze week is een veelzijdige parsja. We komen het drama tegen rond de dood van de zonen van Aäron. We zien hoe de grote Mosje Rabenoe een fout maakt en dat toegeeft. Ook wordt beschreven hoe de sjechina neerdaalde op de misjkan. Maar daar, bij de berg Sinai, wordt het Joodse volk ook geïntroduceerd tot het kasjroet. De Tora spelt precies uit welke dieren kosjer zijn en welke niet. Droog?

Talloze verklaarders vragen zich af wat het waarom is van dat kasjroet. De Siforno (Italië 15e -16e eeuw) legt dat uit. Hij zegt dat Hasjem ons blijvend deel wilde maken van zijn bijzondere spiritualiteit. Daarvoor had hij een hulpmiddel en dat is het kasjroet. Kosjer eten in combinatie met kosjer leven is ideaal voor je spiritualiteit. Iemand die kalf maar geen varken, kip maar geen haas eet, zorgt er diep in zijn binnenste voor dat hij of zij wat spiritueler wordt dan iemand die alles eet. En iemand die wél kosjer eet, maar daarnaast roddelt en bedriegt, die schaadt zijn spiritualiteit ernstig. Kosjer eten is nooit zonder effect.

Kasjroet schept behalve spiritualiteit ook solidariteit. Een kennis van mij vertelt vaak over hoe zijn vader, ergens ver weg van Amsterdam, de enige kosjere slagerij had in hun stad. En die slager, die ervoor zorgde dat men op vrijdagavond een stukje kosjer vlees of kosjere kip op tafel kon zetten, moest daarvoor veel meer doen dan een niet-kosjere slager. In die stad, hartje mediene, was lang niet iedereen orthodox. Wél was iedereen zich van het volgende bewust: ‘Als ik geen kosjer vlees meer koop, dan gaat morgen die ene slagerij dicht’. Die sfeer van weleer uit de mediene van de jaren vijftig en zestig is verdwenen, maar de feiten zijn hetzelfde gebleven.

En hoe zit het met het fabeltje dat kosjer eten minder lekker is? Dat is onzin! En dát gaat uw NIHS u laten proeven. Op woensdag 10 april gaan we kosjer eten vieren in een speciaal voor die gelegenheid aangeklede Brooklyn deli. Cateraar Kosher Kitchen heeft een prachtig, hip en overheerlijk ‘Brooklyn style’ menu samengesteld. Een event dat u niet mag missen. Waarom? Omdat het fijn is zo vlak voor Pesach niet te hoeven koken. En om u die spirituele opkikker te geven. Om u te laten voelen dat kosjer en lekker eten overal kan: in een gezellig restaurant in Tel Aviv, Brooklyn of Manhattan, maar ook hier in Amsterdam, in Mokum alef. Op de avond van 10 april gaan we met ons allen ervaren dat kosjer eten kan, mag en zal blijven, dankzij al die bedrijven die zich hiervoor inzetten. De Tora van deze week is er om te lernen en om in de praktijk te brengen. Kom op 10 april naar deze Eat & Meet. Meld u snel aan bij info@nihs.nl, er is beperkt plaats!

Sjabbat Sjalom!

Rabbijn Shmuel Katz

Deze pagina delen