Het is een bekende term: Tora & Traditie. Wat Tora is, is nog wel te definiëren. Wat traditie is, al moeilijker. Er zijn familie-, plaatselijke of landelijke tradities . Gezinnen of families doen de joodse dingen op hun manier. Die ene melodie voor chad gadja, die mooie beracha zo vlak voor kol nidre. Tradition tradition. 

Afgelopen week mocht ik deel zijn van wel een heel bijzondere Nederlandse traditie: het  matzebakken door particulieren in de Hollandia fabriek te Enschede. 

Een lange traditie die door zich steeds opvolgende directeuren van die fabriek in ere gehouden is gehouden, zodat we ook in 2019 op een vroege maandagochtend in Enschede bij het bakken van onze matzes  aanwezig mogen zijn.  

Dat Nederland nog een eigen matzefabriek heeft, is al een voorrecht. En dat de fabriek onder rabbinaal toezicht opereert met een uitdrukkelijke wens om de kwaliteit van het kasjroet zeer hoog te houden, maakt het allemaal nog mooier.

Matze bestaat uit water dat bij speciaal wordt geproduceerd onder rabbinaal toezicht (het mag immers geen chameetz worden) en water. Nadat het water bij het meel gedaan is, moeten de matzes binnen 18 minuten gebakken zijn. Dit om zeker te zijn dat het meel en het water niet tot rijzen komt.

Het zelf bakken van de matzes - die wij op Pesach zullen eten - is, voor ons gezin, altijd de aftrap voor de Pésach voorbereidingen. Onze eigen familietraditie.

Deze pagina delen