PVV-leider Geert Wilders heeft op woensdagochtend een werkbezoek gebracht aan de Raw Aron Schuster Synagoge, ook wel de Obrechtsjoel, in Amsterdam Oud-Zuid. De politicus was daar om te spreken over de beveiliging van de Joodse gemeenschap en het opkomende antisemitisme in Nederland. Ook werd er gesproken over de rituele slacht. Wilders ging aan tafel met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Amsterdam en sprak zijn solidariteit uit met de gemeenschap en de staat Israël. Bij het bezoek waren ook PVV-Tweede Kamerleden Gidi Markuszower en Léon de Jong aanwezig. Verder kreeg de delegatie een korte rondleiding door het gebouw. 

Beveiliging
Het was een goede bijeenkomst waarbij Wilders zijn steun heeft uitgesproken voor de Joodse gemeenschap en Israël. Eenmaal aan tafel werd er gesproken over de veiligheid van de Joodse gemeenschap en het opkomende antisemitisme in Nederland. Namens de gemeenschap werd benadrukt dat de Nederlandse overheid ‘een verantwoordelijkheid heeft om in het onderwijsprogramma aandacht te besteden aan de bestrijding van antisemitisme en discriminatie’. Daarnaast kwamen de torenhoge beveiligingskosten van Joods Nederland ter sprake. Momenteel worden die vooral door de Joodse gemeenschap zelf gedragen. Per jaar is Joods Nederland circa één miljoen euro aan beveiligingsonkosten kwijt.

Antisemitisme
Wilders erkende het belang van de veiligheid. Hij vindt dat het gaat om een bedrag dat niet zouden drukken op de schatkist. Anders dan Wilders, stelden de aanwezigen dat de oorzaak van het opkomende antisemitisme niet alleen ligt in de immigratiestroom van de afgelopen jaren, maar ook gelegen is in een sluimerend antisemitisme in ‘andere groeperingen in de Nederlandse samenleving’.

Sjechieta
Tot slot werd er nog gesproken over de kosjere slacht. Wilders gaf daarover aan het dierenwelzijn te prevaleren boven de rituele slacht, ondanks dat op de daarvoor gebruikte wetenschappelijke onderbouwing veel is aan te merken. De Joodse bestuurders spraken uit dat ze de status quo rond de sjechieta willen behouden, maar daarover kwam aan de vergadertafel verder geen gesprek op gang. Namens de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS) waren voorzitter van de raad van toezicht Chanan Hertzberger en bestuursleden Gihon van Maarsen en Chaggai Kon aanwezig. 

Wilders Twitterde zelf over zijn bezoek aan de Obrechtsjoel: "Raw Aron Schuster Synagoge in Amsterdam bezocht vanmorgen. Met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap gesproken en onze steun en solidariteit met hen én de joodse staat Israël namens de PVV benadrukt".

Deze pagina delen