De laatste rondleiding op de begraafplaats Muiderberg van het eerste seizoen zijn achter de rug. Sinds de start in april 2018 zijn een kleine 350 mensen rondgeleid. De rondleidingen werden twee keer per maand gehouden.

Werving van deelnemers verliep hoofdzakelijk via de Facebookgroepen Inwoners Muiderberg, Bewoners Muiderberg en Inwoners Gooise Meren. Daarnaast besteedde de plaatselijke pers diverse malen aandacht aan de rondleidingen. TV Noord-Holland heeft een reportage gemaakt, die zelfs door de landelijke NOS werd uitgezonden. Zodoende kregen de rondleidingen steeds meer bekendheid.

Ongeveer een week voor een rondleiding wordt een ‘reminder’ met de laatste informatie gezonden en na afloop volgt een korte samenvatting. 

Toen de rondleidingen begonnen, werd gestart op de parkeerplaats en werd afsloten in de kleine ontvangstzaal met koffie/thee. Daarna werd door de weersomstandigheden een keer begonnen in de kleine ontvangstzaal met koffie/thee en een korte inleiding. Dit beviel zo goed (hier hangt ook de plattegrond), dat deze formule is voortgezet. De deelnemers worden bij het toegangshek persoonlijk verwelkomt en zo nodig krijgen zij een keppeltje.

Aanvankelijk werd voor een rondleiding (inclusief inleiding en nazit) anderhalf uur uitgetrokken Dit bleek al gauw te weinig. Nu doen we er twee uur over en komen soms nog tijd te kort. Tot nu toe hebben wij alleen maar positieve reacties gehad, zowel mondeling als schriftelijk. Een bloemlezing: interessant, boeiend, leerzaam, veel geleerd, bijzondere verhalen. indrukwekkend. Over de wijze van rondleiden: prettig, inspirerend, enthousiast, humor. En veel complimenten over de organisatie.

Veel bevrediging schonk de reactie: “We vonden de rondleiding heel bijzonder en hebben er veel van geleerd. Bovendien voel ik me met de nieuw opgedane kennis voldoende vrij om binnenkort een steentje te gaan leggen bij het graf van mijn overgrootouders; daar ben ik erg blij mee.” Hiernaast maken de Holocaustherinneringen (oorlogsmonument en gedachtenisstenen op de graven) steeds diepe indruk op de deelnemers.

Opmerkingen kregen wij over de simpele,kartonnen bordjes die tot voor kort op nieuwe  graven werden geplaatst in afwachting van de steen. Door de pas geïntroduceerde, nieuwe gegrafeerde plasticbordjes zal deze ‘kritiek’ ongetwijfeld verstommen.  Wij zijn van plan de rondleidingen voorjaar 2019 te hervatten.

Deze pagina delen