Begraafplaatsen

In het jodendom wordt een begraafplaats een ‘Beth Hacha’iem‘ genoemd, het huis van het leven. Dat klinkt misschien wat vreemd. Deze benaming drukt echter uit waar bij de NIHS Amsterdam een begraafplaats voor staat. Een joodse begraafplaats is namelijk de bevestiging van het feit dat er behalve het “leven” hier op aarde ook een “leven” is na de dood. Ook de “techijat hametim” de uiteindelijke opstanding, is iets wat weerklinkt in de stilte van een joodse begraafplaats.
De benaming ‘Beth Hacha’iem‘ geeft ook aan met welke eerbied en respect een joodse begraafplaats omkleed wordt. Op een begraafplaats liggen namelijk vele joodse mensen die misschien fysiek gezien daar in vrede van hun laatste rust genieten, zij zijn tevens op een hele andere manier nog met ons verbonden.
Op een joodse begraafplaats komt u treur, verdriet en soms uitzichtloosheid tegen. Daarnaast is het ook een plek van hoop, vrede, vertrouwen en een bijzondere spiritualiteit. Dit alles komt tot uitdrukking in de veelal eenvoudige stenen. Soms zijn deze stenen verweerd. Ze zijn namelijk 2 of 3 eeuwen oud. De begraafplaats wordt nooit geruimd. Iederéén wacht daar op die toekomst.
U vindt dit ook terug in de hespediem (treurreden), welke worden uitgesproken bij een lewaja (uitvaart), of de onthulling van de matsewa (grafsteen). Centraal staat hier steeds bij het kaddiesj-gebed, een gebed waarin geen treur of droefenis te bekennen valt. Dit gebed is in de eerste plaats de erkenning van de grootheid van Hashem. Maar daarnaast wordt ook gevraagd dat de G’ddelijke nabijheid zich over de gehele mensheid zal uitstrekken en dat diezelfde G’d heel veel Shalom (vrede) naar de aarde toe zal brengen.
Iedere keer weer beroert het Kaddiesj gebed de op een welhaast mystieke wijze alle aanwezigen tot in het diepst van hun ziel.

De joodse gemeente Amsterdam zorgt voor het beheer van vier begraafplaatsen. Alleen de eerste twee worden nog actief gebruikt.

Locaties:
Muiderberg
Adres: Googweg 6, 1399 ER Muiderberg
Openingstijden: zo t/m do tot 16.00 uur
vrij en ing. Jomtov tot 14.00 uur
telefoon: 0294-261304 (kantoor) 06-38701738 (beheerder)

Diemen
Adres:
Veld A: Oud Diemerlaan 146, 1111 HN Diemen
Veld B, C en D: Landlust 2, 1111 HP Diemen
Telefoon: 020-6992305 / b.g.g. 020-6460046
Openingstijden: zo t/m do tot 16.00 uur
vrij en ing. Jomtov tot 14.00 uur

Overveen: Contactpersoon: Mevr. M. Saveur, tel.: 023-5276896 www.joodsebegraafplaatsoverveen.nl

Zeeburg: Kramatweg, naast het Flevopark in Amsterdam stadsdeel Zeeburg.
Beperkt toegankelijk, alleen na contact met de Joodse Gemeente Amsterdam

Comments are closed.