Van onze Rabbijnen, deze week Rabbijn Groenewoudt

Onze sjoel, sjoel Amstelveen, heeft iedere ochtend en iedere avond minjan. Dat is een groot goed waar we best trots op mogen zijn. Een heel mooi iets wat daarbij regelmatig gebeurt, is dat wij mensen mogen begroeten op de jaartijd van een van de ouders. Die dag wordt dan op een waardige wijze ingevuld door het leren van een stukje tora, meestal een misjna, door het uitspreken van een jizkor, waarbij de joodse naam van de overledenen wordt genoemd en dus niet wordt vergeten(!), en daar het uitspreken van kaddiesj. Ook hebben wij de mogelijkheid om op een zogenaamd jizkor-bord de naam van een overledenen aan te brengen zodat die voortdurend zichtbaar aanwezig is de buurt van de nabestaanden.
Waarom vertel ik dit? Gelukkig zijn er in Amsterdam/Amstelveen meer sjoels die deze faciliteiten hebben. Maar er zijn zeker ook mensen die lid zijn van sjoels waar dit alles niet aanwezig is. Tegen hen wil ik zeggen: probeer allereerst in uw eigen sjoel de jaartijden die u heeft, op de dag zelf, in te vullen. Wat mooi als er door de week minjan wordt georganiseerd voor dat doel. Lukt dat echter niet, sla dan de jaartijd niet over. Ga naar eén van die sjoels waar het wel kan. neem eventueel van te voren contact op, vraag hulp en begeleiding als u onzeker bent over de gang van zaken.  Maar: ‘eert uw vader en moeder’ – ook na hun overlijden, door de juiste joodse invulling te geven aan hun jaartijddagen.

Comments are closed.